UFC 287: Kulminacija u Gradu poroka

Po četvrti put, a drugi u mješovitim borilačkim vještinama, jedan naspram drugog stajaće Aleks Pereira i Izrael Adesanja

4451 pregleda 1 komentar(a)
Spremni za "rat": Pereira i Adesanja, Foto: Twitter/UFC
Spremni za "rat": Pereira i Adesanja, Foto: Twitter/UFC

Da li rivalstvom može da se nazove trilogija u dva sporta u kojoj je sva tri puta pobjednik bio isti borac?

U većini slučajeva odgovor je ne, ali dugogodišnja drama u kojoj su glavni akteri borci koji su "počistili" konkurenciju još uvijek nema svoj epilog.

Sada je pitanje da li će završni čin biti susret dva gladijatora u Gradu poroka.

UKRŠTANJE PUTEVA

Izrael Adesanja i Aleks Pereira su karijeru prije MMA gradili u kik-boksu.

Obojica su bili pri samom vrhu sporta koji je popularizovao čuveni Žan Klod van Dam, a njihov susret je bio neizbježan.

Prva borba je bila jedina do sada u kojoj su sudije odlučivale pobjednika. U dosta izjednačenom duelu podijeljenom odlukom slavio je Pereira.

Adesanja je duži vremenski period planirao svoju tranziciju u MMA, ali je prije definitivnog odlaska iz sporta u kojem je izgradio ime želio da se osveti za najbolniji poraz.

Nigerijac koji je odrastao na Novom Zelandu je dominirao u uvodnim minutima, imao je Pereiru gotovo u nokdaunu krajem druge runde, ali je Brazilca spasao gong.

Izrael je bio odlučan da na početku nova tri minuta odmah završi posao, ali Pereirino najveće oružje - lijevi kroše - bio je koban za Adesanju, koji je kraj meča dočekao na podu, nesvjestan dešavanja oko sebe.

INDIVIDUALNI USPJESI I DETONACIJA U MEDISON SKVER GARDENU

Adesanja je neslavno završio kik-boks karijeru, ali je uspjeh našao u najvećoj svjetskoj borilačkoj organizaciji - UFC-u.

Nigerijac je odmah postao atrakcija i nova zvijezda srednje kategorije, u oktobru 2019. je porazio Roberta Vitakera, pa je šampionski pojas bio oko njegovog struka.

U međuvremenu, Pereira je postao dvostruki prvak prestižne kik-bokserske organizacije Glory, držeći titule u srednjoj i polu-teškoj kategoriji.

Aleks nije imao nikakvih planova za prelazak u MMA, sve dok nije čuo intervju koji je Adesanja imao sa ESPN-om, u kojem je popularni "Izi" rekao da će Brazilac kada ode u penziju jedino moći da priča po "kafanama" kako je nekad dijelio ring sa njim.

Poatan (Pereirin nadimak, u prevodu sa jezika domorodačkog plemena Tupi čiji je pripadnik - kamene ruke) zatim je počeo da se bavi MMA sa samo jednim ciljem: da ponovo porazi Adesanju.

Nizom odličnih izdanja i spektakularnih nokauta, Pereira je nakon svega sedam profesionalnih borbi dobio priliku da taj cilj i ostvari.

U novembru prošle godine, u najpoznatijem sportskom borilištu, Medison Skver Gardenu, Aleks i Izrael su po treći put stali jedan naspram drugog.

Kroz prve četiri runde, Adesanja je bio bolji protivnik i sve što je trebao da uradi u posljednjih pet minuta jeste da "preživi" i titula bi ostala u njegovim rukama.

Brazilac je prije početka pete runde rekao sada već čuvenu rečenicu „Pronto para matar“ (Ja sam spreman da ubijem), što je bila direktna replika na Adesanjinu frazu „I am prepared to die“ (Ja sam spreman da umrem) koju je Nigerijac izgovorio prije posljednjih pet minuta meča sa Kevinom Gastelumom na UFC-u 259.

Pereira je opravdao svoje riječi - zastrašujućim kombinacijama bacio je Izraela u nokdaun, a zatim ga doveo do ivice ambisa, kada je sudija uskočio da bi zaštitio Adesanju od primanja dalje štete, pa je Poatan postao novi šampion.

POSLJEDNJA ŠANSA

Adesanja je rekao da je ovo njegova posljednja šansa da postane šampion, jer ako sad ne porazi Pereiru, zauvijek će živjeti u njegovoj sjenci.

Moguća kulminacija epske drame nas očekuje u nedelju ujutru oko pet časova po srednjeevropskom vremenu, a u gradu koji je mjesto radnje kultnog „Skarfejsa“ ćemo vidjeti da li su dva rivala spremna da guraju limite ljudske izdržljivosti...

Bonus video: