Nepo i Ding za titulu "apsolutnog" u svjetskom šahu: Kako je počelo i šta nas sve čeka u Astani

Odustajanje broja jedan i petostrukog prvaka svijeta Magnus Karlsen smanjilo je atraktivnost i odvratilo neke sponzore, ali u obračunu na tabeli Jana Nepomnjašija i Ding Lirena ne bi trebalo da izostane spektakl

6985 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Chess.com / Maria Emelianova
Foto: Chess.com / Maria Emelianova

U glavnom gradu Kazahstana, Astani, počeo je meč za prvaka svijeta u šahu između Rusa Jana Nepomnjašija i Kineza Ding Lirena.

Nakon jučerašnje pobjede, Nepomnjašij vodi za 1,5:0,5, u meču gdje će se igrati još 12 partija klasičnog (sporopoteznog) šaha.

šAH, Jan Nepomnjašnji, Ding liren
foto: FIDE

Ovo je prvi meč od 2010. godine u kome ne igra, u posljednjoj deceniji neprikosnoveni šahovski broj jedan i petostruki svjetski prvak, Magnus Karlsen. Norvežanin je kao branilac titule imao zagarantovano učešće u meču, ali je zbog intenziteta priprema neophodnih za uspjeh u meču i nedostatka motivacije da 6. put brani titulu, odlučio da odustane od nadmetanja.

Ovo je svakako smanjilo atraktivnost duela u Astani, odvrativši pojedine međunarodne sponzore i oduzevši od glamura koji je pratio mečeve u kojima se Karlsen nadmetao.

Nepo

Rusa Nepomnjašija šira javnost upoznala je u novembru kada je prvi put igrao meč za prvaka svijeta, u kome je ubjedljivo poražen od Karlsena. Nakon teškog poraza poslije skoro osam sati igre u epskoj borbi u 6. partiji, Rus je doživio potpuni psihološki krah i na kraju je poražen 7.5-3.5. Ipak, popularni Nepo je već u julu na turniru kandidata u Madridu pokazao da nije do prvog meča došao slučajno i ubjedljivo izborio revanš meč.

Jan Nepomnjašnji
foto: Reuters

Poznat po svojoj agresivnoj i brzoj (katkad na vrhunskom nivou brzopletoj) igri, Nepo je postao jedan od miljenika šire javnosti i neko ko svojom igrom, kada je u elementu, zna da utjera strah u kosti i najjačim svjetskim igračima.

Ding

Sa druge strane, Kinez Ding Liren i dalje je relativna nepoznanica za širu javnost. Na turnir Kandidata upao je zbog diskvalifikacije Rusa Karjakina, koji je otvoreni podržavalac Putinove politike i rata koji preko godinu dana bjesni u Ukrajini. Priliku da se u meču bori za titulu prvaka svijeta dobio je nakon osvojenog drugog mjesta u Madridu i odustajanja Karlsena. Jedan je od svega 14 igrača u istoriji koji su uspjeli da probiju “magičnu” granicu od 2.800 rejting poena (Nepo, recimo, još nije).

Ding Liren
foto: Chess.com / Maria Emelianova

Ding u top formi je igrač koji može da pobijedi svakoga, pa i Karlsena, ali i igrač kojeg je nevjerovatno teško pobijediti. U istoriju se upisao kao osoba sa, u tom trenutku, najdužim nizom partija (100) bez poraza u sporopoteznom šahu na vrhunskom nivou. Ovaj rekord je godinu kasnije oborio Karlsen.

Dosadašnji tok meča

Meč je počeo uzbudljivo i već u prvoj partiji Nepo je imao ozbiljne šanse da stekne značajnu prednost, ali se Ding ipak provukao do remija. Na pres-konferenciji po završetku partije, Ding je priznao ozbiljnu emocionalnu uzdrmanost težinom meča.

Čini se da je Nepo “namirisao krv” i uprkos iznenađenju koje je doživio u ranom otvaranju (4. h3), uspio da se izbori za dinamičnu poziciju u varijanti primljenog daminog gambita i preciznom napadačkom igrom “oduva” s table Kineza. Propust u 12. potezu, kada je Ding uzeo skakača na f6 je umnogome odredio dalji tok partije. Kinez je na presu rekao da je potpuno propustio da Nepo ne mora da uzme tog konja damom (što je prirodniji, ali i značajno slabiji potez), već ima na raspolaganju i uzimanje pješakom, koje otvara poziciju na štetu Kineza.

Ding je lutao sa daljim planom, što je Nepo nemilosrdno kaznio. Kasnije žrtvom kvaliteta i dominacijom lovačkog para, Nepo je “nokautirao” nemoćnog Dinga za prvu pobjedu u meču. Posljednja pozicija (slika) govori više od hiljadu riječi.

Šah
foto: Chess24.com

Nastavak meča

Danas je u Astani slobodan dan, šansa za igrače da se odmore i pripreme za dalji tok meča. Dingu je odmor prijeko potreban, prije svega zbog psihološke stabilizacije, koja mora da se desi ako želi ozbiljno da izazove Nepa u ostatku meča.

Iskustvo Nepomnjašija, koji u prošlom meč protiv Karlsena nije uspio da se vrati nakon psihološke uzdrmanosti, govori mu da je najbolja prilika da pobijedi ako nastavi agresivno da pritiska protivnika i uspije da izvojeva još koju pobjedu uoči finiša meča.

Sa druge strane, iako je izgubio drugu partiju, Ding je iznenađenjem u ranom otvaranju (izuzetno nesvakidašnje na tom nivou) zadao domaći zadatak timu sekundanata protivnika, što može da mu bude korisno u nastavku meča.

Bonus video: