Snovi o medaljama i Parizu

U Krakovu sinoć otvorene Evropske igre

3095 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Evropskih igara u Krakovu, Foto: Reuters
Sa otvaranja Evropskih igara u Krakovu, Foto: Reuters

Od specijanog izvještača "Vijesti"

Treće izdanje Evropskih igara - olimpijskog festivala sporta na Starom kontinentu - otvoreno je sinoć ceremonijom na stadionu “Henrik Rejman” u Krakovu, domu fudbalera Visle.

Stara poljska prijestonica formalni je domaćin Igara, s tim da će se takmičenja održati u još 11 gradova u širem regionu Donje Poljske (Malopolska) u 29 sportova.

Krakov je dobio domaćinstvo 2019. godine, tokom Igara u Minsku, ali i svijet i sportski svijet od tada su doživjeli velike promjene - prvo pandemiju COVID-19, pa rat u Ukrajini, koji je doveo do toga da Rusija i Bjelorusija, prve i druge na tabeli medalja na prethodnim Igrama, budu isključene iz evropske sportske porodice. Zemlja domaćin Poljska je među vodećim zastupnicima stava da sportisti iz ovih dviju država ne bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, ni sa statusom neutralnih takmičara.

Ukrajina je među 48 zemalja koje će se takmičiti na EI, sa brojnim timom od 265 članova, a debitantski nastup imaće tim izbjeglica Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), što, takođe, govori kakve su geopolitičke promjene nastale na Starom kontinentu.

Ukupno, oko 7.000 sportistkinja i sportista takmičiće se na Igrama, što festival u Poljskoj čini najmasovnijom sportskom manifestacijom u Evropi od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Među njima je i crnogorska delegacija, koja pored atletičarki i atletičara (učestvuju na Evropskom timskom prvenstvu treće divizije), broji 10 takmičara, onih koji su nastup izborili na osnovu rezultata ili renkinga.

Na ceremoniji otvaranja vodili su ih Marija Vuković i Danijel Furtula, koji su nosili zastavu Crne Gore, a neki od njih će, iz prikrajka ili drugog plana, tražiti šansu da iz Poljske dođu do Pariza ili da se bar primaknu olimpijskoj vizi.

To su Bojana Gojković, Stefan Savković i Petar Marčić u boksu, te Anđela Berišaj i Zinedin Bećović u tekvondou.

Bokseri na osnovu plasmana na Evropskim igrama mogu da dobiju mjesto na olimpijskom turniru, ali put je težak - polufinalisti idu u Pariz.

Rivale na startu će saznati danas na žrijebu od 14.30.

- Spremala sam se dugo i kvalitetno za ovo takmičenje i dolazim sa ambicijama da se plasiram na Olimpijske igre - jasna je Bojana Gojković (do 54 kg), aktuelna vicešampionka Evrope. - Biće jaka konkurencija, a ja ću dati maksimum kao i uvijek. Znam dosta djevojaka sa kojima bih mogla da se borim, a kakav god žrijeb da bude daću sve od sebe.

- Došli smo sa ciljem da ispunimo olimpijsku normu. Jako je takmičenje, mislim da je jače nego Evropsko prvenstvo - ističe Marčić (do 80 kg), dok se na njegovu procjenu nadovezuje Savković (do 71 kg):

- Uz malo sreće i našu želju da se pokažemo u najboljem svjetlu, možemo da uradimo velike stvari.

Takmičenje u tekvondou nije kvalifikaciono, ali donosi dosta bodova za rang- listu, jer je riječ o izuzetno jakom turniru, na kome su najbolji evropski takmičari.

- Konkurencija je žestoka, desetak momaka iz Evrope su među najboljim na svijetu, ali očekivanja su jasna i velika - da pobijedimo sve i da učinimo Crnu Goru ponosnom - kazao je Bećović, koji će se u subotu takmičiti u kategoriji do 68 kilograma.

Dva dana kasnije boriće se supertalentovana Berišaj (do 73 kg), djevojka koja je u juniorskoj konkurenciji bila među najboljim na svijetu, ali koja je i prelaskom u seniorski rang potvrdila potencijal, samim plasmanom na Evropske igre.

- Pripremala sam se dobro, nadam se da mogu i do medalje, ali nije zahvalno da prognoziram. Vidjećemo sve na takmičenju - kazala je Anđela.

Crnogorski sportisti su na prethodna dva izdanja Evropskih igara osvojili dvije medalje, po jednu u Bakuu 2015. i Minsku 2019. godine, a obje u karateu. Premijernu je “ugrabila” Marina Raković (bronza), a narednu, sjajniju Mario Hodžić (srebro).

Ozbiljan kandidat za treće crnogorsko odličje takođe je karatista - Vladimir Mijač. On se na takmičenje u katama plasirao kao jedan od osam najboljih na evropskoj rang-listi.

- Dolazim spreman i motivisan, a posebno ponosan jer sam jedini karatista koji će nastupiti na Evropskim igrama, što sam među osam najboljih u Evropi. Spreman sam da pokažem koliko sam radio na pripremama i nadam se da će mi to donijeti najbolji mogući rezultat. Zahvalan sam selektorki Mileni Milačić i klupskom treneru Almiru Cecunjaninu, a svim našim predstavnicima želim sreću da ostvare što bolje rezultate - kazao je Mijač.

U Krakovu su sinoć otvorene treće Evropske igre, najmasovnija sportska manifestacija u Evropi od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine na kojima učestvuje i 10 crnogorskih sportista

Letovi poremetili planove

Završne pripreme crnogorskih sportista za nastup na EI malo su poremećene zbog neočekivanih problema u prevozu.

Umjesto u utorak uveče, sletjeli su juče, jer su zbog kašnjenja aviona poljske aviokompanije LOT na letu Podgorica - Varšava propustili avion koji je iz Varšave letio za Krakov, tako da su bili prinuđeni da noć provedu u hotelu na aerodromu u glavnom gradu Poljske.

Karatista Vladimir Mijač i trener Milena Milačić juče su iz Varšave sletjeli u Katovice, odakle su autobusom otputovali u grad Bijelsko Biala, gdje se održava takmičenje.

U Krakov su sletjeli Anđela Berišaj i Zinedin Bećović (tekvondo), njihov trener Nikola Gegaj, kao i bokserska selekcija - Bojana Gojković, Stefan Savković, Petar Marčić i trener Nikola Ružić.

Tekvondisti su iz Krakova autobusom otputovali u Krunicu-Zdroj, a bokseri u Zakopane.

Danas će, pored karatiste Mijača, nastupiti strelkinje Anđela Miličković i Nevena Šaranović u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Bonus video: