Fudbaler sa klupe postao prvi Afrikanac sa medaljom na 100 metara

Lecile Tebogo, 20-godišnji momak iz Bocvane, prvi koji je u najprestižnijoj trci na svijetu donio odličje afričkom kontinentu

16641 pregleda 52 reakcija 8 komentar(a)
Tebogo sa medaljom iz Budimpešte, Foto: Reuters
Tebogo sa medaljom iz Budimpešte, Foto: Reuters

Afrika i atletika - uvijek posebna veza, poseban šmek. Kraljevi srednjih i dugih pruga praktično redovno dolaze sa tog kontinenta, a imena poput Hišama El Geruža, Kenenise Bekelea, Hajlea Gebreselasija ili Davida Rudiše i Džošue Čeptegija zlatnim slovima su upisana u istoriji "kraljice sportova".

Imao je afrički kontinent osvajače medalja i u sprinterskim disciplinima na 200 i 400 metara (Frenki Frederiks, Fransis Obikvelu, Vejd van Nikerk), ali nikada u najprestižnijoj trci na svijetu od 100 metara - sve do ovog ljeta i Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

Lecile Tebogo, momak iz Bocvane koji ima samo 20 godina postao je prvi Afrikanac koji je na Svjetskom prvenstvu "zagrizao" medalju u trci na 100 metara - srebrnu, ispred njega bio je samo Noa Lajls iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi put planeta je za ovog momka čula kada je sa 18 godina postao tek drugi momak koji je u uzrastu do 20 godina na 100 metara trčao ispod deset sekundi.

A, njegov sportski put nešto ranije krenuo je iz nekog drugog sporta...

Kao i većina dječaka na svijetu i maleni Lecile bio je zaljubljen u fudbal, pa je najprije počeo da trenira taj sport. Ipak, brzo je shvatio da je rođen za nešto drugo.

"Uvijek kada bih išao na fudbal završio bih na klupi za rezervne igrače. To je bilo pomalo frustrirajuće, pa sam odlučio da se posvetim samo atletici, jer sam već na školskim takmičenjima osvajao medalje. Bio sam tada dovoljno svjestan da shvatim da kroz atletiku svojoj porodici mogu da obezbijedim makar da na stolu imaju hranu", pričao je nedavno za "Olympics" ovaj sjajni sportista.

Velika nada se pojavila na atletskom nebu, blistao je Tebogo u mlađim kategorijama, a onda je u nedjelju pored Dunava bilo jasno da je nova zvijezda rođena.

Mladi momak iz Bocvane kaže i da su mu motiv ka uspjehu bili velikani atletike iz te zemlje - Najdžel Amos (srebrni na 800m na OI 2012) i Isak Makvala (bronzani u štafeti 4x400 na OI 2020).

"Zaista sam želio da svojoj zemlji donesem neke promjene, pa sam se za razliku od tih velikih momaka odlučio za 100 i 200 metara", našalio se Tebogo.

A, upravo su trke na 200 metara njegove omiljenje, pa u nastavku Svjetskog prvenstva u Budimpešti treba očekivati i nove velike priče ovog momka, koji ne krije da "zaljubljen" u najvećeg svih vremena - Juseina Bolta.

"Vrijeme je da Afrika preuzme dominaciju u sprinterskim disciplinama", poručio je Tebogo.

Bonus video: