Svjetsko čudo Femke Bol za savršen kraj šampionata u Budimpešti

Šampionka na 400 sa preponama je u ciljnu ravninu ušla sa makar osam metara zaostatka za Stejsi En Vilijams sa Jamajke, a ispred nje je bila i Nikol Jergin iz Velike Britanije. Ali, obje ih je "progutala" i donijela zlato Holandiji na 4X400

17994 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Bolji, upečatljiviji i spektakularniji kraj Svjetskog prvenstva u Budimpešti nije mogao ni da se sanja - u posljednjoj trci na velelepnom stadionu u Budimpešti, Holanđanke su osvojile zlato u štafeti 4X400 metara, a o onome što je uradila Femke Bol će se pričati decenijama.

Šampionka na 400 sa preponama je u ciljnu ravninu ušla sa makar osam metara zaostatka za Stejsi En Vilijams sa Jamajke, a ispred nje je bila i Nikol Jergin iz Velike Britanije.

Razlika između njih je bila mala, bilo je jasno da će je uhvatiti, ali prestizanje Vilijams će ući u sve anale atletike...

U istoj disciplini u muškoj konkurenciji, medalje su podijelili SAD, Francuska i Velika Britanija.

U skoku uvis, Ukrajinka Jaroslava Mahučih je slavila sa 2,01, ispred Austrijanki Elenor Paterson i Nikol Olislejgers (1,99).

Indijac Neraž Čopra je uradio ono što nije uspio prošle godine u Judžinu - spojio olimpijsko i svjetsko zlato u bacanju koplja sa hicem od 88,17 metara.

Drugi je bio Pakistanac Aršad Nadim (87,82), a treći kao u Judžinu Čeh Jakub Vadlejh (86,67).

Na 5.000 metara je šampion Norvežanin Jakob Ingebrigtsen (13:11,30), ispred Španca Mohameda Katira (+ 0,14) i Kenijca Jakoba Kropa (+ 0,98).

U trci na 800 metara najbrža je bila Mari Mora iz Kenije (1:56,03), ispred Keli Hodžkinson (+ 0,31) i Amerikanke Ating Mu (+ 0,58), dok je na 3.000 stiplčez zlato uzela Vinfred Mutile Javi iz Bahreina.

Bonus video: