Ruski olimpijski komitet se žalio sudu u Lozani na suspenziju MOK-a

Suspenzija ukida pravo Ruskom olimpijskom komitetu da dobije dio novca od olimpijskog emitovanja i sponzorstva vrijednih milione dolara u svakom četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu finansiranja

1469 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski olimpijski komitet žalio se Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani na suspenziju koju mu je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odredio zbog pripajanja ukrajinskih sportskih savjeta.

CAS je danas saopštio da je registrovao žalbu, ali da nije moguće naznačiti vremenski okvir za presudu njegovog veća. Saslušanje će vjerovatno biti održano u Lozani, gdje je sjedište CAS i MOK.

Pravni spor ne bi trebalo da utiče na ruske sportiste koji se pripremaju da se kvalifikuju i da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu narednog ljeta.

MOK je u oktobru do daljeg suspendovao Ruski olimpijski komitet pošto je to tijelo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila - Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Zbog rata u Ukrajini ruski i bjeloruski sportisti suspendovani su iz međunarodnih takmičenja prošlog februara.

MOK je u martu preporučio da se individualni sportisti vrate u takmičenja pod neutralnom zastavom i strogim uslovima, među kojima i da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Poslije suspenzije Ruskog olimpijskog komiteta sportisti ipak mogu da učestvuju na Igrama, ako se kvalifikujuju i kada ih direktno pozove upravljačko tijelo njihovog sporta, zaobilazeći Komitet.

Suspenzija ukida pravo Ruskom olimpijskom komitetu da dobije dio novca od olimpijskog emitovanja i sponzorstva vrijednih milione dolara u svakom četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu finansiranja.

Ruski zvaničnici su navodno razmatrali pravne korake da pristupe novcu koji nije isplaćen zbog ekonomskih sankcija tokom rata u Ukrajini.

Bonus video: