Ruski i bjeloruski sportisti nastupiće na OI u Parizu, broj kroje nezadovoljne asocijacije u brojnim sportovima

Do Olimpijskih igara u Parizu ostao je još 231 dan, a od danas je sigurno da će i određeni broj ruskih i bjeloruskih sportista nastupiti na najvećoj smotri

3699 pregleda 0 komentar(a)
Medvedev strahuje, za odlazak na OI treba mu specijalna pozivnica ITF-aljaku terena Rolan Garosa, Foto: REUTERS
Medvedev strahuje, za odlazak na OI treba mu specijalna pozivnica ITF-aljaku terena Rolan Garosa, Foto: REUTERS

Do Olimpijskih igara u Parizu ostao je još 231 dan, a od danas je sigurno da će i određeni broj ruskih i bjeloruskih sportista nastupiti na najvećoj smotri.

Ipak će to biti ograničen broj zbog trenutnih kriterijuma a među 4.600 sportista koji su osvojili norme, svega je osam iz Rusije i troje iz Bjelorusije. Oni će nastupati kao neutralni.

Sve međunarodne sportske asocijacije nisu prihvatili poziv iz MOK-a od marta, da ruskiomm i bjeloruskim sportistima dozvole učešće na kvalifikacionim turnirima.

Nakon brojnih peripetija, ipak je MOK odlučio da ispoštuje većinski stav anketiranih sportista u svijetu, koji smatrajue da sportisti nisu krivi za dejstva njihovih Vlada.

“Izvršni odbor MOK-a odlučio je da pojedinačni neutralni sportisti (AIN) kvalifikovani u postojećim normama imaju pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u skladu sa donesenim ukazima".

- Moraju poštovati ​​pravila i propise Igara, uključujući pravila protiv dopinga.

- Zastava, himna, nacionalne boje i drugi simboli Rusije i Bjelorusije neće se pojaviti ni na jednom službenom mjestu niti na bilo kojem službenom događaju Olimpijskih igara.

- Niko iz ruske i bjeloruske vlade neće biti pozvan niti akreditovan na Olimpijske igre.

- MOK će insistirati na nezavisnoj procjeni svakog kvalifikovanog neutarlnog sportiste, ali i svakog člana osoblja kojeg predlože međunarodne federacije.

- Moraće da poštuju i pridržavaju se Olimpijske povelje.

No, neke federacije nisu prihvatile savjete MOK-a, ITF recimo ne dozvoljava učešće teniserima i teniserkama koji nisu nastupali u Dejvis klupu i Kupu Bili Džin King, a selekcijama Rusije i Bjelorusija nastup nije omogućen.

Tako da će sjajni ruski teniseri ili Bjeloruskinja Arina Sabaljenka morati da se nadaju u vajld kard ITFa.

Bonus video: