Šah: U Nikšiću održan memorijalni turnir "Željko Žeža Mijanović"

Turnir je organizovan u čast sjećanja na Željka Mijanovića, osnivača Šahovskog kluba Elektroprivreda koji je ostavio neizbrisiv trag, kako u nikšićkom, tako i u crnogorskom šahu

7556 pregleda 2 komentar(a)
Igor Mijanović i Blažo Kalezić, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Igor Mijanović i Blažo Kalezić, Foto: Šahovski savez Crne Gore

U organizaciji porodice Mijanović, Šahovskog kluba Elektroprivreda, a uz podršku Šahovskog saveza Crne Gore, Opštine Nikšić i Elektroprivrede Crne Gore u nedjelju je u Nikšiću odigran prvi memorijalni turnir ''Željko Žeža Mijanović''.

Turnir igran u Sportskom centru, okupio je čak 119 igrača iz sedam zemalja. Na otvaranju turnira prisutnima su se obratili: Željko sin Igor Mijanović, velemajstor Božidar Bonja Ivanović i Milutin Đukanović, predsjednik odbora direktora Elektroprivrede, koji je otvorio turnir.

''Ovo je ujedno tužan dan, ali i svečanost. Okupili smo se da obilježimo sjećanje na sjajnog čovjeka koji je uvijek širio pozitivnu energiju, koju je prenosio na sve ljude oko sebe. Željkovo ime već danas nadživjelo njegov ovozemaljski život i zato ovaj turnir mora biti svečan", naveo je Đukanović.

Legendarni velemajstor Božidar Ivanović je istako Željkovu posvećenost šahu, poistovjećivajući tu posvećenost sa uspjesima drevne igre, iskazavši želju da turnir postane tradicionalan i da nastavi da čuva uspomenu na dragog čovjeka. Velemajstor Ivanović iskazao je i zadovoljstvo što je Željkov sin Igor nastavio očevim stopama i što je prihvatio mjesto predsjednika Šahovskog kluba Elektroprivreda.

''Željkov pasionirani odnos prema šahu nije bio samo hobi, već je obogatio našu porodicu i ljude oko nas'', istakao je Igor Mijanović, koji se zahvaliio u ime porodice, svima koji su došli na prvi memorijalni turnir.

Turnir je igran u devet kola po švajcarskom sistemu sa tempom igre od 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi počeviši od prvog odigranog poteza. Nakon izuzetno zanimljivih borbi, tri igrača našla su se na diobi prvog mjesta.

Pobjednički pehar, zahvaljujući najboljim dodatnim kriterijumima pripao je internacionalnom majstoru Blažu Kaleziću koji je ostvario sedam pobjeda, jedan remi i jedan poraz. Drugo mjesto pripalo je velemajstoru Nikiti Petrovu koji je i jedini neporažen igrač na turniru sa šest pobjeda i tri remija, dok je bronzano odličje pripalo velemajstoru Dragiši Blagojeviću koji je imao istovjetan skor kao pobjednik turnira Kalezić.

Organizatori su predvidjeli petnaest nagrada, a ostali nagrađeni su: velemajstor Nikola Đukić i fide majstor Oleg Jaksim sa po 7 poena. Sa pola poena manje nagrađeni su, redom: velemajstor Luka Drašković, fide majstor Vladimir Bilić, Jovan Jovančević, fide majstor Andrej Šuković, Peko Đurović, fide majstor Jovan Milović, Veljko Draganić i fide majstor Armin Mušović. Spisak redovno nagrađenih zaključuju fide majstori: Igor Sarić i Milo Pobor.

Specijalne nagrade pripale su: Mateji Popović, najuspješnijoj dami na turniru, Sulejman Suljević je najuspješniji veteran, Dimitrije Vujović je najuspješniji mladi igrač, dok je Vuk Miletić najuspješniji nenagrađeni igrač ŠK Elektorprivreda. Rejting nagrade pripale su Petru Popoviću i Danilu Poboru.

Nagrade najboljima uručio je Igor Mijanović. Sudijski posao bez problema obavljali su Luka LJešković i Momčilo Pekić.

Turnir je organizovan u čast sjećanja na Željka Mijanovića, osnivača Šahovskog kluba Elektroprivreda koji je ostavio neizbrisiv trag, kako u nikšićkom, tako i u crnogorskom šahu. Kao dugogodišnji sekretar Žeža je predvodio klub od samog početka do mjesta u samom vrhu crnogorskog šaha, čemu svjedoče titule pobjednika Premijer lige, osvojeni kupovi, ali i visoki plasmani u kontinuitetu. Smrt ga je zatekla kao člana Nadzornog odbora Šahovskog saveza Crne Gore.

Bonus video: