Pobjeda: Federalni sud dozvolio Kaster Semenji da trči

Semenja može da nastavi da se bavi atletikom i da trči na 800 metara, makar do novog zasijedanja Federalnog suda povodom ove kontroverzne odluke
7480 pregleda 4 komentar(a)
Kaster Semenja, Foto: AP
Kaster Semenja, Foto: AP
Ažurirano: 03.06.2019. 21:22h

Federalni sud Švajcarske suspendovao je odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da Kaster Semenji zabrani da nastupa na atletskim takmičenjima dok ne smanji nivo testosterona.

Time je, bar na određeno vrijeme, poništena i odluka Sportskog suda u Lozani (CAS), koji je odbacio njenu žalbu na odluku IAAF.

Prevedeno - Semenja može da nastavi da se bavi atletikom i da trči na 800 metara, makar do novog zasijedanja Vrhovnog suda povodom ove kontroverzne odluke.

Federalni sud je naložio IAAF da dostavi potpuniju dokumentaciju, kako bi donio konačnu presudu o slučaju koji je uzdrmao sportski svijet.

CAS je 1. maja prihvatio odluku IAAF da ograniči nivo testosterona kod atletičarki.

IAAF je naveo da žene obično imaju vrijednosti ovog hormona između 0.12 i 1.79 nanomola po litru (nmol/L), a muškarci od 7.7 do 29.4 nmol/L.

Prema odluci IAAF, ženama će biti dozvoljeno da imaju najviše 5 nmol/L.

Semenja ima više od toga, a atletske vlasti tvrde da takve vrijednosti daju jasnu prednost ženama poput nje: 4.4 odsto više mišićne mase, između 12 i 26 odsto veću mišićnu snagu i 7.8 odsto više crvenih krvnih zrnaca.

Bonus video: