„Lavice” stale kad je bilo najvažnije

Snovi rukometašica Crne Gore o prvoj medalji na mundijalima srušeni u još jednom rukometnom ratu sa Norveškom (25:26).
94 pregleda 10 komentar(a)
Marija Jovanović, Foto: Reuters
Marija Jovanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2015. 22:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

U noći kada su se dešavala čuda u Herningu, kada je Poljska šokirala Rusiju, a Rumunija rasplakala Dansku, 100 kilometara južnije, u Koldingu, prvak Evrope je pokazao karakter šampiona i domogao se polufinala Svjetskog prvenstva. Nažalost, na uštrb rukometašica Crne Gore, čiji su snovi o prvoj medalji na mundijalima srušeni u još jednom rukometnom ratu sa Norveškom (25:26).

Šta je pošlo po zlu, zašto je napad prvi put u Danskoj bio problem „lavica”, zbog čega je odbrana bila na momente puna rupa? Mogućih odgovora je puno. Od izmorenosti igračica, plaćanja ceha izostanku Anđele Bulatović i Radmile Petrović, velikoj samouvjerenosti prije meča, lošem izdanju liderki tima Katarine Bulatović i Milene Raičević u najgorem trenutku... Možda je i suđenje bilo loše, ali se na to protiv Norveške uvijek računa.

Šta god da je od toga, nazad nema. Budućnost je, nažalost, borba za plasman od 5. do 8. mjesta i novi duel sa Danskom. To je bliska budućnost, a mnogo važniji mečevi čekaju tim Dragana Adžića od 17. do 20. marta sljedeće godine, kada će igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. A kada ih prođe, neka se Norveškoj revanšira u Rio de Žaneiru. I to u finalu. To bi bila pravda poslije onoga što se desilo u Londonu.

Da su bolje iskorišćene dvije ukradene lopte...

Utakmicu koju je vjerovatno gledao svako u Crnoj Gori nije potrebno previše detaljno opisivati. Dovoljno je tek pomenuti nekoliko detalja, koji su možda i odlučili pobjednika - tri ukradene lopte Jovanke Radičević su donijele samo jedan gol iz kontre, promašen zicer i tehničku grešku Raičevićeve pri rezultatu 7:5. Da je tada postignut gol, ko zna kako bi se meč završio...

Uslijedio je ogroman pad u igri, smjenjivale su se izgubljene lopte i probijanja, „ispadanja” u odbrani, što su Skandinavke kaznile serijom 7:1 za 12:8. Marija Jovanović, sinoć jedina raspoložena u bekovskoj liniji, održala je tim u igri sa tri uzastopna pogotka za 11:13 na poluvremenu. Moglo je da bude i 12:13, ali je Radičevićeva pogodila stativu, ali i 11:14, da Sonja Barjaktarović nije odlično odbranila šut Mari Molid.

Milena se probudila, preokrenula i stala, Merk radila šta je htjela

Nakon prvih 30 minuta, bilo je jasno da će neka od dvije glavne poluge na obje strane morati da proradi. Navijači Crne Gore su se nadali da će to biti Milena i Kaća, a ne Nora Merk i Hajdi Loke.

Najbolje je počela Raičevićeva, koja je sa dva pogotka nakon prestrogo dosuđenog crvenog kartona Suzani Lazović preokrenula na 16:15, ali je tu stala. Nažalost, razgoropadio se omaleni desni bek Norveške - Merk je ušla u seriju golova, činila šta je htjela, a kada je Kamila Herem iz kontre povisila na 24:21 u 54. minutu, pobjednik se već nazirao.

I sinoć, i na čitavom šampionatu fenomenalna krila, po potrebi i pivoti, Radičević i Majda Mehmedović su smanjile na 24:23 i vratile nadu, ali je ona uskoro raspršena kao mjehur od sapunice - Loke je nepuna četiri minuta prije kraja prvi put zatresla mrežu, a 40 sekundi kasnije je Silje Solberg odbranila sedmerac Katarini Bulatović. Merk je osmim pogotkom, a čak sedmim u drugom poluvremenu, otklonila sve dileme, iako bi se po konačnom rezultatu moglo naslutiti da je finiš bio uzbudljiv.

Norveška - Crna Gora 26:25 (13:11)

Kolding - „Sidbank arena”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Lah i Sok (Slovenija). Sedmerci: Norveška 6 (4), Crna Gora 5 (3). Isključenja: Norveška 18, Crna Gora 10 minuta. Crveni karton: Lazović (Crna Gora) u 33. minutu.

Norveška: GRIMSBO (pet odbrana), Si. Solberg (pet odbrana i dva sedmerca), Molid 1, KRISTIJANSEN 4, Alstad, LOKE 1, Skogrand 1, MERK 8 (2), OFTEDAL 3, Suland 2 (2), Vibe, Rigelhut, KURTOVIĆ 1, HEREM 5, Sa. Solberg, Tomac.

Crna Gora: Rajčić, Hasanić (jedan sedmerac), BARJAKTAROVIĆ (sedam odbrana), B. Pavićević, RADIČEVIĆ 6 (1), JOVANOVIĆ 5, Jauković 1, Klikovac, LAZOVIĆ, BULATOVIĆ 3 (1), Ramusović 1, MEHMEDOVIĆ 6, Despotović, RAIČEVIĆ 3 (1), Grbić.

Bonus video: