Ako "preživimo" grupu, pričaćemo o medaljama

Selektor Crne Gore Per Johanson za dodatak „Vijesti” najavljuje Evropsko prvenstvo, uz osvrt na prijateljske utakmice sa Švedskom
0 komentar(a)
Per Johanson, Foto: Aftonbladet.se
Per Johanson, Foto: Aftonbladet.se
Ažurirano: 29.11.2018. 14:33h

Stigao je iznebuha, bez ikakve najave. I to svega tri dana pred početak priprema za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, na kojem je cilj bilo makar četvrtfinale.

Iako je slabo poznavao tim, Per Johanson je doveo rukometašice Crne Gore do 6. mjesta na planeti. Doduše, samo ga je jedna lopta dijelila od debakla, jer je Marina Rajčić u odlučujućem meču sa Brazilom odbranila zicer Samiri Roši i sačuvala bod koji je bio dovoljan za osminu finala.

Sada je 48-godišnji švedski stručnjak u potpuno drugačijoj situaciji. Bolje poznaje tim, koji je u odnosu na šampionat u Njemačkoj jači za Majdu Mehmedović i Anđelu Bulatović, i u Francusku na Evropsko prvenstvo ide kao jedan od favorita iz sjenke.

Da Crna Gora može mnogo, potvrdilo se i u jedina dva prijateljska meča, jer je u Trolhetanu i Getebrogu savladala Švedsku sa 30:28, odnosno 32:30. I pokazala je karakter, jer je u nedjelju gubila 6:3, ali je smogla snage da preokrene.

A Johanson, kao i uvijek, bez ikakvog uvijanja govori šta mu se svidjelo, a šta nije na turneji u njegovoj zemlji.

"Vrlo sam zadovoljan što smo obje utakmice dobili i kako smo igrali kontre i napad. Ali, veoma sam razočaran povratkom u defanzivu, kao i koordinacijom između golmana i odbrane, koja je bila dobra samo u prvom poluvremenu prve utakmice", rekao je Johanson na početku intervjua za dodatak „Vijesti“.

Napominje da je dobra stvar što je njegov tim pobijedio, jer je nakon trijumfa lakše ispravljati greške.

"Popravićemo to što nije valjalo, i djevojke znaju u čemu su griješile. Dobro je da smo pobijedili, jer je lakše pričati poslije pobjeda. Potrebno nam je više vremena, ali nam je napad već sad odličan, a i kontre smo vukli vrlo dobro. Švedska igra vrlo brzo, to nam je bio izazov, a srećan sam što smo u drugom susretu izvukli pobjedu, iako smo gubili šest razlike. Pokazali smo karakter, to je najbolja stvar".

Protiv Švedske je 20 golova postigla Đurđina Jauković i najavila sjajna izdanja u Francuskoj.

"Đina je u odličnom stanju. Nije bila baš najbolja u prvom poluvremenu prve utakmice, ali je poslije toga bila sjajna. Ima veliko samopouzdanje, nadam se da će biti naša velika snaga na Evropskom prvenstvu".

Milena Raičević nije igrala posljednji meč u Ligi šampiona zbog manjih problema sa ramenom, ista povreda je dugo mučila Katarinu Bulatović, ali će dva vrhunska beka biti spremna.

"Odradile su sve treninge, ali nisu igrale puno protiv Švedske, jer smo ih čuvali. Veoma sam zadovoljan sa obje, Kaća igra sve bolje, a u odbrani je jedna od najboljih".

Majda Mehmedović i Anđela Bulatović su „pojačanja“ u odnosu na Svjetsko prvenstvo, a izlišno je govoriti koliko njih dvije znače.

"Majda je veoma dobro odigrala prvu utakmicu, solidno i drugu, a Anđelu je veoma važno imati u ekipi. Može da pokrije mnogo pozicija u odbrani, a i da pomogne u napadu. Pametna je i iskusna, ima pravi karakter".

Na poziciji pivota „lavice“ imaju najmanje iskustva, jer je pokrivaju 22-godišnja Ema Ramusović i najmlađa članica reprezentacije, 20-godišnja Tatjana Brnović. Obje su imale problema sa povredama koljena, ali je Johanson ubijeđen da će Beranka i Podgoričanka odraditi ono što se traži od njih.

"Imamo malo problema sa Tanjinom povredom, zbog čega smo je malo štedjeli protiv Švedske. Vjerujem da će doći do željene forme, a Ema je igrala veoma dobro".

Johanson je na kraju ponovio priču da je cilj glavna faza, kako bi se Crna Gora za korak približila Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Svi koji dođu na Evropsko prvenstvo žele medalju, ali je važno da budemo realistični i da shvatimo da je mjesto u olimpijskim kvalifikacijama glavni cilj. Ako preživimo šest utakmica u grupama, onda ćemo pričati o medaljama. Imamo veoma težak zadatak u prvoj fazi, iako Francuska igra malo slabije u pripremnom periodu, ali nikada ne znate šta će se desiti na prvenstvu. Meni je, uostalom, ključno da brinem o našim igračicama i da ih pripremim za sva iskušenja. Odlično je što je atmosfera veoma dobra, djevojke vole da budu zajedno i izgledaju srećno. Osjećam njihovu podršku, što mi je jako bitno", zaključio je Johanson.

Medalja je samo san

Finale i meč za 3. mjesto igraju se 16. decembra, na šestu godišnjicu zlata iz Beograda. Možda „lavice“ na isti datum stignu do treće medalje.

"Kad legnem u krevet i počnem da sanjam, zamišljam slike stvari koje bih mogao da ostvarim. Svako mora da vidi sebe da ide do kraja u onome što radi. Ali, to su samo snovi. Moramo da budemo ponizni, ne smijemo da pričamo o medaljama, bar dok ne dođemo do glavne faze, kada ćemo vidjeti imamo li šansu", kaže Johanson.

Kada su u pitanju favoriti, švedski stručnjak izdvaja četiri selekcije.

"Norveška je po meni glavni favorit, a njoj uz rame su Francuska, Rusija i Holandija, iako je ostala bez Danik Snelder i Ivet Broh. Ali, svaki tim može da ih izazove, a prije svih mi, Švedska, Danska i Rumunija".

Možemo da igramo sa Rusijom i Francuskom

Johanson je skenirao rivale u grupi B - Sloveniju, Rusiju i Francusku.

"Utakmica sa Slovenijom je veoma važna, u pitanju je selekcija koja je bila veoma dobra na nekoliko takmičenja. Imam veliki respekt za taj tim, koji ima veoma dobru prvu postavu, sa Mavsar, Stanko, Zulić i Gros. Činjenica je da zbog izostanka nekoliko igračica selektor ne može puno da mijenja, ali protiv nas igra prvi meč i to neće biti preveliki problem na startu".

Meč sa Rusijom 2. decembra bi mogao da bude ključan.

"Ruskinje daju mnogo golova, protiv Njemačke su postigle 36 i 35. Trefilov nije sa najjačim sastavom išao na „Trofej Karpata“, zbog čega je izgubio od Rumunije B, ali je bilo teško ekipi bez Dmitrijeve, Vjahireve i još nekih. Imamo iskusnije igračice, ali ne smijemo da zaboravimo da su nas Ruskinje pobijedile na Svjetskom prvenstvu i osvojile našu grupu. Činjenica je i da su protiv Norveške bile užasne u četvrtfinalu, ali su težak protivnik. Mislim, ipak, da možemo da pobijedimo".

Francuska je domaćin i pokušaće da objedini titule evropskog i svjetskog prvaka.

"Ima male probleme u napadu, ali je veoma dobra u odbrani i jedna od rijetkih selekcija koja može da spusti protivnika na ispod 20 golova. Francuska je svjetski šampion, Rusija olimpijski, ali i mi smo veoma dobar tim, sa igračicama koje su strastvene prema zemlji. Svi će imati veliki respekt prema nama, niko i ne pomišlja da bi mogao da nas pregazi".

Bonus video: