Karta za fajnl-for u džepu

Rukometašice Dragana Adžića su u Danskoj odigrale finiš za pamćenje, savladale Viborg sa 28:22 i jednom nogom kročile u Budimpeštu
68 pregleda 8 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Luka Zeković
Katarina Bulatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2015. 18:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Viborg - Bez oba lijeva krila, sa iscijeđenom postavom, sa pojedinim igračicama koje su predah uzimale samo kada bi bile isključene, Budućnost je pokazala koliko je moćna - u posljednjih 11 minuta, aktuelni vicešampion Evrope je dao osam, primio samo jedan gol i već nakon prvog meča četvrtfinala praktično bukirao kartu za fajnl-for Lige šampiona.

Rukometašice Dragana Adžića su u Danskoj odigrale finiš za pamćenje, savladale Viborg sa 28:22 i jednom nogom kročile u Budimpeštu. Revanš za šest dana će biti samo formalnost, ali i mogućnost da se „plave” dodatno uigraju i iz igre izbrišu oscilacije, koje su juče bile česte...

Kao i nekoliko puta ove sezone, Budućnosti je trebalo vrijeme da se zagrije, pa su prva tri šuta završila na prečki, preko gola i posred stative. Domaće su to iskoristile tek da dva puta povedu, da bi Dragana Cvijić, poslije prve odbrane Klare Voltering, donijela prvo vođstvo, a odmah potom je Katarina Bulatović povisila na 4:2.

Tada su nevolje počele da se ređaju jedna za drugom. Dragana Cvijić je zbog bespotrebno grube igre isključena u 10. i 13. minutu, a u 14. je na nosilima iznijeta Biljana Pavićević, nakon što je povrijedila skočni zglob prilikom postizanja gola. I baš tada je Budućnost pokazala da je najjača kad je najteže...

Dok je Pavićevićeva napuštala teren, a na njega kročila nedovoljno oporavljena Majda Mehmedović, Adžić je sa klupe govorio svojim izabranicama da igraju mirno, da znaju sve što Dankinje rade. Nakon tog savjeta, najbolja odbrana svijeta je počela da „guši” rivala, Kinga Bizdra i Katarina Bulatović su učinile da se u odbrani ne osjeti izostanak Cvijićeve (igrala samo napad). Djevojke u zelenim dresovima nisu imale nikakvo rješenje, a Kristina Neagu je nakon tri promašaja realizovala dva vezana šuta za 10:5 u 21. minutu.

Dankinje su prišle na 7:10, ali je prvo „golčinu” dala Bulatovićeva, potom je Cvijićeva „otresla” čuvare i zatresla mrežu, da bi na početku 25. minuta, nakon što je sjajni desni bek oteo loptu i uputio asistenciju, Radmila Petrović iz kontre povisila na 13:7.

Činilo se da šampionu Danske nema spasa, ali su Podgoričanke uništavala isključenja. Do poluvremena ih je bilo još dva (ukupno pet), a Viborg je iskoristio rupe u odbrani i nekoliko sjajnih reakcija nesuđenog pojačanja „plavih”, brazilske golmanke Ćane Mason, da priđe na 11:13.

Nakon povratka iz svlačionica, iskusna Rike Skov je dva puta slala loptu u mrežu i izjednačila na 13:13, ali je Milena Knežević sa dva gola i asistencijom ka Cvijićevoj omogućila plus tri (16:13), a uskoro je bilo i 18:14. Umjesto da se tada riješi meč, nova serija isključenja je omogućila Viborgu da se vrati u život i ekspresno izjednači (18:18). U 47. minutu je Budućnost ostala i bez drugog lijevog krila, jer je Mehmedovićeva zaradila treće isključenje.

To je majstorski kaznila 34-godišnja Skov, koja je majstorski “prodala foru” i donijela svom timu treću prednost (21:20). Sa Bizdrom kao prinudnim krilom, Podgoričanke kao da su ubacile u veću brzinu i u odbrani i u napadu, pa je očas posla opet bilo plus tri za njih (24:21, 52. minut).

Na početku 56. minuta, Neagu je “pocijepala” mrežu i tada je bilo jasno da pobjeda ne može da izmakne. Do kraja je razlika uvećana do rekordnih plus šest, koji garantuju da će Budućnost i drugu godinu zaredom biti učesnik fajnl-fora u Budimpešti. Ovog puta ima sve preduslove da se popne stepenicu više...

Viborg - Budućnost 22:28 (11:13)

Viborg - "Viborg stadionhal". Gledalaca: 1.312. Sudije: Alpaidze i Berezkina (Rusija). Sedmerci: Viborg 3 (3), Budućnost 4 (3). Isključenja: Viborg 8, Budućnost 18 minuta. Crveni karton: Mehmedović u 47. (3X2) i Cvijić (Budućnost) u 59. minutu (3X2).

Viborg: Mason (pet odbrana), POULSEN (četiri odbrane), SKOV 8, Mikelsen, Gravholt, BALE 2, Gulden 4 (3), DAMNJANOVIĆ 1, ANDREASEN 1, LIKSBORG 3, BURGARD 3, Paulsen.

Budućnost: VOLTERING (16 odbrana), Rajčić, Žderić, PETROVIĆ 3, NEAGU 6, Nikolić, Dalbi, BULATOVIĆ 7 (3), Ramusović, CVIJIĆ 6, Mehmedović, Despotović, PAVIĆEVIĆ 2, Bizdra 1, KNEŽEVIĆ 3, Lazović.

Bonus video: