Petrović: Ne smije da nas nosi euforija

U uporednom intervjuu govore krila Budućnosti, Radmila Petrović i Majda Mehmedović
57 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 17:41h

Pasovi sa jednog krila na drugo ove sezone su postali trejdmark rukometašica Budućnosti. Onome ko zna djevojke koje pokrivaju te pozicije, te akcije nisu nimalo čudne, jer rijetko ko koga poznaje u dušu kao Radmila Petrović i Majda Mehmedović jedna drugu.

Odnos djevojke iz Nikšića, koja je nedavno napunila 26 godina, i Baranke, čiji je 24. rođendan za manje od mjesec, najbolje se vidio na utakmici sa Mađarskom na Evropskom prvenstvu u Srbiji - kada je Majda pala preko igračice Đera Viktorije Redej-Šoš, sa klupe se čulo: „Kuku”. Rada nije mogla da vjeruje šta se desilo njenoj saigračici, bila je vidno potresena...

Nakon gotovo dvosatnog treninga u „Morači”, Petrovićeva i Mehmedovićeva su 10-ak minuta naizmjenično odgovarale na pitanja „Vijesti”. Povod je, naravno, bio fajnl-for u Budimpešti, koji počinje za četiri dana.

"Evo ja ću da počnem, kao starija", uz osmijeh je rekla Majda. "Iskreno, mislim da još nismo svjesne kakav nas napor čeka u Budimpešti. Prvi put se igra fajnl-for u ženskoj konkurenciji, igra se dan za danom. Spremne smo, jedva čekamo petak i odlazak u Mađarsku", rekla je Majda.

"Ovaj mjesec djeluje kao vječnost, jer smo počele sa bazičnim pripremama, potom spuštale tempo, a sada smo potpuno koncentrisane na taktiku u odbrani i napadu. Jedva čekamo meč, ali euforija ne smije da nas ponese ili da nas poremeti pritisak zbog značaja utakmice. Ima nekoliko igračica koje nisu igrale ovako velike utakmice, nadam se da ni nas ni njih euforija neće “pojesti”, nadovezala se Radmila.

Vardar i vi ste u istom problemu, jer ste dugo bez pravih utakmica. Da li vam je teško da se spremite?

Radmila Petrović: Navikle smo na to. Svake godine imamo isti problem, smatram da to ne bi trebalo da nam predstavlja prepreku. Korisniji nam je trening nego utakmice sa nekim blažim protivnikom.

Šta će biti odlučujuće u subotnjem polufinalu? Uvijek govorite o odbrani, ali šta još može da donese prevagu Budućnosti?

Majda Mehmedović: Ko bude psihički stabilniji i iskusniji, proći će u finale.

RP: Kolektiv. Uigranije smo, bliskije između sebe. Gledajući utakmice Vardara, vidjele smo da se akcije svode na individualni kvalitet. Imaju dobre rukometašice na svim pozicijama, ali smo mi kompaktnije, radimo više jedna za drugu. Kad dođe “frka”, uzme jedna, druga ili treća loptu i završava napad, a kod nas je to sasvim drugačije. A naravno da je odbrana naš adut broj jedan.

U rukometu utakmice dobijaju uglavnom golmani i bekovi, učinak krila se zanemaruje, mada ste vas dvije često bile igračice odluke. Pošto vas dvije imate iskustva u velikim utakmicama, šta ćete savjetovati saigračicama, pogotovo iz bekovske linije?

RP: U odbrani sigurno mogu da im pomognem. U napadu mogu da im dam podršku, što je najbitnije. Biće tehničkih grešaka, promašaja, padova u igri, ali je važno da ostanemo zajedno, da ne bude nesuglasica, da podržavamo jedna drugu i kad pogriješimo. Da budemo prava ekipa.

MM: Slažem se sa Radom. Energija koja je bila prisutna čitave sezone mora da se vidi i na fajnl-foru, za koji sve živimo. Sad ne smije da bude „frke”, moramo da uživamo na te posljednje dvije utakmice.

Otkud onoliko dodavanja između vas dvije ove sezone? Jeste li to godinama učile?

RP: To je osjećaj između mene i nje. Samo se pogledamo i znamo šta treba da radimo. Dugi niz godina zajedno igramo, a i privatno se dosta družimo, razgovaramo o raznim situacijama, akcijama koje možemo da odigramo...

MM: Rada i ja osjećamo jedna drugu na terenu. To je to.

U polufinalu neće igrati Milena Knežević, koja je sa vama učestvovala u svim uspjesima crnogorskog klupskog i reprezentativnog rukometa. Koliko će se njen izostanak osjetiti?

RP: Biće nam mnogo teško. Da ne pričam samo o napadu, nedostajaće nam i u odbrani, u vraćanju... Nama je svaka igračica bitna, ali se nadam da ćemo Miki priuštiti da igra finale.

Koliko će vam biti teško da igrate protiv sjajnih krila Vardara, Jovanke Radičević sa jedne i Sirabe Dembele i Maje Zebić sa druge strane?

RP: I Dembele i Zebić čim prime loptu napadaju, idu na fintu. „Opučićemo” se. Ali, spremne smo na sve. Svaku njihovu utakmicu smo analizirale, znamo sve akcije, šta rade, spremale smo se i nema potrebe da osjećamo strah, već samo poštovanje.

MM: Trčaćemo ja i Joka, pa ćemo vidjeti ko je brži. Koja je više smršala, ta će biti bolja. Šalim se, naravno. Meni olakšava stvari što znam Jokine karakteristike, ali znam i kakva je igračica i borac i biće mi veoma teško da je zaustavim, i kontre i uskakanje iz mrtvog ugla... Znamo kakav je šuter, koliko su to dobri šutevi, ali vidjećemo ko će imati bolji dan.

Mehmedović: Živim za to da igram finale

Majda ima medalju više od svoje saigračice, jer je bila treća na Svjetskom prvenstvu za juniorke 2010. u Južnoj Koreji. Propustila je, ipak, revanš finala Lige šampiona sa Đerom, jer je dva dana pred meč na treningu dobila udarac u vrat, a obračun sa Norveškom u finalu Evropskog prvenstva u Srbiji je gledala sa tribina zbog povrede koljena.

Sada želi da ponovo osjeti atmosferu finala, kao na Olimpijskim igrama u Londonu, kada su Norvežanke stigle do nezasluženog zlata.

“Da se ja povrijedim u 59. minutu meča sa Vardarom, a da mi igramo finale? Može”, uz osmijeh je rekla Baranka, a onda nastavila u ozbiljnijem tonu.”, Nadam se da će biti treća sreća. Živim za to, da izađem i odigram finalni meč.

Rada ne bi voljela Đer u finalu, Majda bi da se izmjeri sa njima

Jedno pitanje je pomalo zateklo tandem krila: Koga želite u finalu?

“Prvo da pobijedimo Vardar, da završimo tih 60 ključnih minuta. Kao i svaki sportista, želim finale. Idemo, ipak, korak po korak. Kada se završi meč sa Vardarom, mogu da pričam o čemu god hoćete”, istakla je Majda.

Petrovićeva se malo premišljala, a onda odgovorila.

“Voljela bih da prođemo u finale. Ako prođemo, a vjerujem da možemo, željela bih da nam rival bude Midtjiland. Đer je favorit, stvarno je dobar tim, ali to ne znači da bi nam sa Dankinjama bilo lakše. Igrale smo dva puta neriješeno sa Đerom”, rekla je Rada, nakon čega je saigračica prekinula i poručila:

“Mislim da smo dužni da se izmjerimo sa njima i vidimo ko je jači!”

Galerija

Bonus video: