Cetinjani odali počast Mišku Popoviću

U znak poštovanja za sve što je uradio, Cetinjani su večeras odali počast čuvenom treneru i njegovom višedecenijskom saradniku Vasku Ćeraniću
888 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2018. 21:34h

Sinonimi za cetinjski rukomet su i Veselin Vujović, i Ratko Marković, i Pero Milošević, i Nikola Adžić, iz novijih generacija Ratko Đurković, Goran Đukanović, Petar Kapisoda, Zoran Roganović, pa Draško Mrvaljević, Mladen Rakčević, Igor Marković, kao i neki novi, mlađi momci pred kojima su tek najbolje godine karijere, ali jedno ime se izdvaja ispred svih njih.

Ime čovjeka koji je učestvovao praktično u stvaranju svih njih, čovjeka kojeg s pravom nazivaju ocem crnogorskog rukometa - Miodraga-Miška Popovića.

U znak poštovanja za sve što je uradio, Cetinjani su večeras odali počast čuvenom treneru i njegovom višedecenijskom saradniku Vasku Ćeraniću. Grupa bivših igrača Lovćena je večeras na Cetinju odigrala revijalni meč sa kadetskim i juniorskim timom „crvenih“. Susret je bio kruna četvorodnevnih Dana rukometa u prijestonici, u okviru koji je održan i Promo kamp.

Ekipe su vodili nekadašnji saigrači iz slavnih dana Metaloplastike, Vujović i Milošević, a pobijedili su stariji sa 26:23 (13:9). Tom utakmocom je završen je prvi promo rukometni kamp koji se minula tri dana održao na Cetinju.

Revijalni meč su igrali reprezentativci Miloš i Stevan Vujović, Mirko Radović, Ivan Perišić, Bogdan Petričević, uz nekadašnjeg selektora Ranka-Banu Popovića i Kapisodu, Đurkovića, Rakčevića, Roganovića, Markovića i Mrvaljevića, kojima je društvo pravio i Goran Đukanović.

„Doći na rodno Cetinje zbog ovakve akcije predstavlja prvo obavezu, a zatim i veliku čast, i to ne samo meni već i svim igračima. Mogu slobodno reći da ovoliki broj igrača na jednom mjestu znači samo jedno, a to je da su rukometaši najjači cetinjski brend. Najveći broj igrača koji je ponikao ovdje igra u inostranstvu. Ovo je bila odlična akcija, čiji je povod bio Miško Popović, koji je tvorac svih ovih generacija. Svi smo mu zahvalni od srca, ovo je najmanje što smo mogli da napravimo za njega. Nadam se da je ovo prvi korak, da ćemo upotpuniti ovu ideju, i da ćemo i naredne godine napraviti nešto za naš Lovćen“, rekao je Veselin Vujović, a prenio Radio Cetinje.

Miško Popović nije mogao da sakrije uzbuđenje.

„Bio sam iznenađen, naročito jer mi do samog kraja nisu otkrili šta mi sve pripremaju. Sve dane kampa sam proveo na tribinama, pratio rad i oduševljen sam svim onim što su prikazali, i koliko su djeca bila motivisana da uče od čuvenih trenera i igrača. Međutim, ovaj današnji događaj je kruna moje karijere, i mislim da je rijetko ko ovo doživio, ne samo od igrača nego i od cetinjske publike. Sve ove mlade igrače vrlo dobro poznajem, i šteta je samo što Lovćen nije bolje organizovan, što nema veću finansijsku podršku, jer kadrova i talenata za rad ima puno. Smatram da bi savez trebalo da stvori što bolje uslove u svim klubovima, i tada bismo imali još više talenata. Ovako, naša djeca od 15-16 godina su prinuđuna da rano odlaze u inostranstvo kako bi mogli da igraju i sebi nađu put u životu“, kazao je Popović.

Vasko Ćeranić je izrazio želju da se ovakvo druženje nastavi i naredne godine i to sa djecom iz čitave Crne Gore.

"Ovo je zaista izvanredan osjećaj, jer se na Cetinju nakon dosta vremena okupio ovoliki broj domaćih igrača. Nadam se da će ovaj kamp zaživjeti i da će postati tradicionalan. Mislim da ne treba ići na kampove sa strane, jer u našoj zemlji imamo velike stručnjake i crnogorskih starijih igrača, koji mogu da rade sa djecom koja bi mogla da ostanu ovdje i duže, a ne samo tri dana", kazao je Ćeranić.

Jedan od organizatora prvog Promo kampa, Mladen Rakčević izrazio je zadovoljstvo što je cetinjska publika došla u velikom broju da podrži ovakvu sportsku manifestaciju.

"Presrećan sam što je dvorana bila ispunjena kao nekada. Povod je bio fenomenalan – to su čiko Miško i Vasko. Mislim da smo im se ovim danas zahvalili na svemu onome što su uradili za nas, za grad, za državu i crnogorski rukomet uopšte. Sama istorija RK „Lovćen“ je fascinantna, pa se nadam da će svi relevantni subjekti prepoznati značaj i uložiti određenu sumu novca kako bi se krenulo od nule, zato što moramo priznati da domaća liga nije na nivou , i da trenutno nažalost nije prepoznatljiva u Evropi , ali nikad nije kasno. Ovo je bila odlična ideja da se krene. Zahvalio bih se cetinjskoj publici što je došla u ovolikom broju. Nije mi lako dok ovo govorim zbog emocije koju nosim u sebi, jer dugo nijesam igrao pred mojom publikom. Nadam se, da se opet družimo naredne godine kada ćemo proslaviti jubilarni 70. rođendan „Lovćena“ i 20 godina od prve titule", zaključio je Rakčević.

Na poluvremenu su predsjednik RSCG Zoran Radojičić i prvi čovjek Udruženja trenera Dobrislav Vujović uručili poklone Popoviću, a na kraju utakmice su umjetničke slike Popoviću i Ćeraniću dali Veselin Vujović u ime igrača i predsjednik Lovćena Vido Đakonović u ime kluba.

Galerija

Bonus video: