Kapisoda: Samo bez pritiska

"Volio bih da ni mediji, ni selektor, a ni mi sami sebi ne stvaramo tenzije. Ova ekipa ništa ne mora, osim da ima odnos kao do sada", poručio je Kapisoda.
152 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 10:58h

Od 4. januara do 4. novembra, crnogorski rukomet prevalio je ogroman put. Za tih 10 mjeseci, najbolji rukometaši koje ova zemlja ima su od momaka na koje niko nije računao postali heroji nacije, čije je pjevanje himne dirnulo sve kojima je Crna Gora u srcu.

Četvrtog dana godine koja je već na izmaku, puleni Zorana Kastratovića na Cetinju su počeli pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Deset dana kasnije, imali su po dvije pobjede nad Belgijom i Letonijom i izboren baraž. Žrijeb ih je namjerio na Švedsku, od koje su 10. juna u Stokholmu izgubili 22:21, ali i interpretacijom himne „Oj svijetla majska zoro” zadivili sve. Šest dana nakon toga, u „Morači” su priredili čudo, slavili sa 20:18 i preko ekipe koja je kasnije postala olimpijski vicešampion domogli se Mundijala u Španiji.

Na kraju fenomenalne godine, zaokružene senzacionalnim pobjedama nad Njemačkom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, „crveni” počinju pripreme drugo veliko takmičenja u istoriji. Okupljanje je zakazano za danas u hotelu „Maestral” u Pržnu.

"Ovo je apsolutno najuspješnija kalendarska godina otkad smo se oformili. Bili smo praktično bez poraza, jer ne računam da smo izgubili od Švedske, s obzirom na to da smo bili bolji u dvomeču. To je nevjerovatno dostignuće, pogotovo kada se zna da smo januarske pretkvalifikacije počeli ne sa nule, nego iz podruma", u svom stilu kaže Petar Kapisoda.

Najiskusniji reprezentativac ne želi ništa da obećava, iako Crna Gora u konkurenciji Francuske, Njemačke, Tunisa, Brazila i Argentine ima šansu da osvoji jedno od prva četiri mjesta u grupi i domogne se osmine finala.

"Cilj je već ostvaren samim plasmanom na SP, jer smo napravili senzaciju protiv Švedske. Našli smo se među najboljim svjetskim reprezentacijama i došli u priliku da igramo na ovako velikom takmičenju, što je za ovu generaciju nagrada i satisfakcija. Mislim da smo igrama i odnosnom u ovoj godini to i zaslužili. Jedini sam igrao svjetska prvenstva, koja su vrlo specifična takmičenja. Nije to slično ni baražu ni kvalifikacijama, kada imate nekoliko dana ili sedmicu da pripremite taktiku, kao što smo mi bili maestralno taktički spremljeni za Švedsku, a poslije i za Njemačku i Češku. Vrlo je kratak period između utakmica i nadam se da ćemo uspjeti da odigramo kvalitetno, a neću da pričam koga bismo i kako mogli da pobijedimo."

Kapisodi nije trebalo postavljati pitanja, rečenice su stizale jedna drugu...

"Volio bih da ni mediji, ni selektor, a ni mi sami sebi ne stvaramo tenzije. Ova ekipa ništa ne mora, osim da ima odnos kao do sada. Rezultat će doći kao posljedica toga. Svjestan sam, ipak, da je javnost teško zadovoljiti, pogotovo poslije ovakve godine, kada je šest crnogorskih reprezentacija gazilo sve pred sobom, a naše rukometašice dominantno osvojile titulu prvaka Evrope. Ne bih se začudio da veliki dio javnosti to očekuje i od nas."

Iskusni, 36-godišnji Cetinjanin, koji je sa Jugoslavijom osvajao bronze na svjetskim prvenstvima 1999. u Egiptu i 2001. u Francuskoj, na kraju je napomenuo da bi jedna povreda mogla da bude kobna.

"Naš najveći kvalitet je što smo nepoznanica za sve protivnike, najbolje je da tako i ostane. Mislim da imamo veliki potencijal i mnogo rezerve, ali sam svjestan da igrači nemaju iskustvo na velikim takmičenjima. Nadam se da ćemo svi zdravi proći pripremni proces, jer ne možemo da priuštimo sebi luksuz da se iko povrijedi ili prehladi. Presrećan sam što je Mirko Milašević opet sa nama, i što je Mladen Rakčević potpuno ozdravio i moći će da da puni doprinos. On ima nevjerovatnu želju, to krasi cijelu ekipu i time možemo da nadomjestimo manjak kvaliteta u odnosu na rivale", zaključio je Kapisoda.

Kasne Mrvaljević i Marković

U hotel „Maestral” danas će stići 17 od 19 igrača koje je pozvao selektor Zoran Kastratović. Neće doći kapiten Draško Mrvaljević, koji 30. decembra igra utakmicu za Bregenc, dok će se Žarko Marković priključiti u četvrtak, jer dan ranije nastupa za Gepingen. Ekipa će do 30. decembra trenirati u Budvi, gdje će 28. i 29. odigrati utakmice sa Ukrajinom. Prvu fazu priprema će se saigračima odraditi Nebojša Simić, koji će se potom priključiti juniorskoj reprezentaciji na kvalifikacionom turniru za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Bosni i Hercegovini. „Crveni” će u Baru od 4. do 6. januara pokušati da se domognu 1. mjesta u konkurenciji vršnjaka iz Norveške, Francuske i Estonije. Za to vrijeme, seniorska reprezentacija će učestvovati na turniru u danskim gradovima Skjernu, Arhusu i Alborgu, gdje su rivali domaćin, Slovenija i Tunis. Na Božić, 7. januara, Simić će se pridružiti saigračima u Granoljersu, gdje će „crveni” igrati mečeve prve faze na Svjetskom šampionatu.

„Pojačanja” Nikočević i Pepić

Crna Gora će na Svjetsko prvenstvo ići sa drugačijim stručnim štabom. Jovica Barjaktarović zbog obaveza na poslu nije mogao više da bude prvi pomoćnik Zoranu Kastratoviću, pa će njegovo mjesto zauzeti Stevo-Šiško Nikočević, čuveni rukometaš Mornara, Proletera (sa kojim je igrao finale Kupa evropskih šampiona 1991. godine protiv Barselone Veselina Vujovića), Vojvodine, Partizana i Lovćena. U reprezentaciju se vratio Alen Pepić, koji će činiti tandem fizioterapeuta sa Aldinom Murićem. Pepić ima ogromno iskustvo sa velikih takmičenja, jer je sa rukometašima Crne Gore bio na EP u Norveškoj, a sa rukometašicama na EP u Danskoj, SP u Brazilu i Olimpijskim igrama u Londonu.

Galerija

Bonus video: