Milošević: Svi smo podbacili

"Očigledno su igrači bili sputani, nešto se desilo, noge su bile okovane. Nemam drugog objašnjenja", ističe Milošević.
63 pregleda 5 komentar(a)
Pero Milošević, Foto: Savo Prelević
Pero Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2012. 09:43h

“Najviše me boli što nam se ovakva šansa neće, vjerovatno, ukazati u narednih 10 godina. Nijesmo mi, recimo, kao Real u fudbalu, pa da imamo ekipu i sve ostalo da možemo da probamo svake godine. Nama se ove sezone ukazala velika šansa koju nijesmo iskoristili, nažalost…”, kaže sportski direktor Lovćena, Željko-Ziko Petričević, koji dva dana nakon poraza od Sloge pokušava da nađe objašnjenje za neshvatljiv pad Cetinjana, prije svega u polufinalu kvalifikacionog turnira za Ligu šampiona.

Brzo će se zaboraviti nastup Lovćena u Beogradu. Cetinjani ga, međutim, ne bi smjeli zaboraviti, već bi trebalo da im bude za nauk, s obzirom na to da su izabranici Pera Miloševića prokockali veliku šansu da makar dođu u priliku da se bore za prolaz u elitu.

"Priželjkivali smo finale, sa Portom, zbog njegovog kvaliteta. Iako se Sloga pojačala sa Čakićem, Kukrikom, Pešićem, dobrim i iskusnim igračima, smatram da smo bolja ekipa od Sloge, da smo bolje igrali, imajući iskustvo iz SEHA lige, ali desila se neka blokada kod nas na toj utakmici. Ja, i svi sa klupe smo pokušali da trgnemo ekipu, a sve smo govorili “sad će krenuti, za pet minuta, za 10…”.

"Loše smo otvorili utakmicu, pali smo u odbrani koja je naše najjače oružje, i kroz koju, praktično, niko ne može da prođe, a igrači Sloge su se šetali kroz nju. Zbog toga smo postajali nervozni u napadu, pravili smo tehničke greške. Kako da dobijemo nekoga sa 13 tehničkih grešaka, uz šut sa devet metara 19-6, i devet promašenih zicera i dvije kontre. To je previše, a čak smo imali šansu za produžetak, u kojem bi, sigurno, pobijedili", kaže za “Vijesti” trener Lovćena Pero Milošević.

Više od dva poraza, od Sloge i Porta, brinu partije koje je pružio Lovćen na turniru na kojem je završio posljednji. I to, praktično, bez “ispaljenog metka”, bez iskazane volje, žara i želje, bez borbenosti i agresivnosti u odbrani, karakteristične za Markovića i drugove, i sve ostale generacije cetinjskog kluba.

Lovćen je, jednostavno, podbacio, razočarao i neprijatno iznenadio u Beogradu, jer su, i u Partizanu i Portu, koji su igrali međusobno u polufinalu, očekivali da Lovćen uđe u finale, u strepili od Cetinjana, kako je nakon dva polufinala kazao trener Partizana Aleksandar Brković.

Iako je u finalu protiv Partizana izgubila čak 15 golova razlike (16:31), Sloga je, neočekivano, u polufinalu bila nepremostiva prepreka za Lovćen (23:25).

"Teško je igrati dobijene utakmice unaprijed. Osim Markovića, Grbovića i Daskaloskog, svi oni su prvi put igrali kvalifikacije za LŠ i to je bilo veliko breme za njih. Tek kada je utakmica sa Slogom bila izgubljena, u finišu, tu smo počeli da igramo. Ne mogu da ukapiram zašto smo odigrali tu utakmicu na taj način. Ja sam bio oprezan, upozoravao sam da se Sloga pojačala, i nije bilo potcjenjivanja. Očigledno su igrači bili sputani, nešto se desilo, noge su bile okovane. Nemam drugog objašnjenja", ističe Milošević.

U meču za treće mjesto, Porto je bio ubjedljivo bolji (31:25).

"Protiv Porta smo odigrali prvih 20 minuta kako treba, tek nakon toga smo počeli da griješimo, dali smo im šansu da nas iskontriraju. Da smo tako počeli meč protiv Sloge, mi bismo dobili tu utakmicu, to je sigurno. Porto je svaku našu grešku kažnjavao kontrama, ali nas nije nadigrao našu pozicionu odbranu."

Milošević kaže da bi ponovio svu pripremu za meč sa Slogom da može da vrati vrijeme unazad.

"Gledali smo snimak, znali smo sve kako igraju Pešić, Kukrika, Vukićević, i sve smo isprobali protiv Vardara. Nama su problem pravili tako što su nesmetano utrčavali na crtu. Čak ni igračima Zagreba, niti na treninzima, mi to nijesmo dozvoljavali. Ali, jednostavno nijesmo bili prisutni. I kad smo bili tu da stignemo na dva razlike, promašimo kontru, damo loptu u ruke i oni nas iskontriraju. Falio nam je taj korak da dođemo do neriješenog rezultata i onda da prelomimo".

Strateg Cetinjana ističe da krivica nije samo na igračima.

"Svi smo podbacili, tu nema zbora. Željeli svi da pobijedimo, imali smo šansu da se borimo za LŠ, ali…", zaključio je Milošević.

Lagator: Taktički propusti

"Nijesam zadovoljan zato jer je Lovćen objektivno bio jači od svih ekipa na turniru. Mislim da su se desili taktički propusti, prisutno je bilo nezalaganje igrača koji su imali katastrofalan odnos prema igri. Sve to za mene predstavlja iznenađenje i razočarenje poslije godinu i po dana truda i ulaganja, dizanja ekipe, i velikog napretka. Kada je bilo najpotrebnije da preskoče tu stepenicu koju su objektivno mogli da preskoče, oni su svi zakazali".

Od trenera do igrača, kompletna ekipa. Iako su rukovodstvo kluba i Upravni odbor mjesec dana, od kada se spremamo za turnir, ukazivali na sve moguće zamke i mane koje smo znali da postoje u klubu, sve to nažalost nije dalo efekta", rezigniran je predsjednik Lovćena Jovo Lagator.

Predsjednik cetinjskog kluba ističe da klub neće donositi nikakve ishitrene odluke, jer to “nije u redu”, i da će po povratku na Cetinje “izanalizirani stanje kao ozbiljan klub, kao ozbiljni ljudi i vidjeti šta dalje.

"Ovaj rezultat će sigurno negativno uticati na Lovćen. Čeka nas SEHA liga, domaće prvenstvo i treba ekipa da se vrati u normalu, da počne da funkcioniše normalno. Lovćen je imao šansu koja se ukazuje jednom, možda, u 10 godina, u narednih nekoliko sezona ne može nas zapasti turnir sa ovakvom konkurencijom, već sa mnogo jačom i težom. Ova šansa je ispuštena na duži period", dodao je Lagator za “Vijesti”.

Bonus video: