Ako uđe u Ligu šampiona, Lovćen neće igrati ligaški dio prvenstva

Iako ovaj zaključak nije obavezujući, već predstavlja samo predlog, jasno je da Upravni odbor RSCG, a posebno Skupština neće imati suprotan stav
73 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak u RSCG, Foto: Miodrag Bošković
Sastanak u RSCG, Foto: Miodrag Bošković
Ažurirano: 01.08.2012. 10:12h

Ako u Beogradu izbori plasman u Ligu šampiona, Lovćen neće igrati ligaški dio u predstojećem domaćem prvenstvu, već će se uključiti u Mini ligu za prvaka, zajednički je zaključak sa jučerašnjeg 75-minutnog sastanka predstavnika šest prvoligaša (Lovćena, Mojkovca, Berana, Sutjeske, Budvanske rivijere, Ulcinja), koji je održan u Rukometnom savezu Crne Gore.

Iako ovaj zaključak nije obavezujući, već predstavlja samo predlog, jasno je da Upravni odbor RSCG, a posebno Skupština, na kojoj se odlučuje o sistemu takmičenja, neće imati suprotan stav.

Uostalom, za cetinjski klub bi bilo, praktično, nemoguće da igra domaće prvenstvo, SEHA ligu i Ligu šampiona, u kojoj bi, u slučaju prolaza, odigrao 10 utakmica protiv Monpeljea (Francuska), Čehovskih medvjeda (Rusija), Flensburga (Njemačka), Ademar Leona (Španija), te pobjednika vajld kard turnira, na kojem će se za prvo mjesto boriti Hamburg (Njemačka), Sen Rafael (Francuska), Silkeborg (Danska) i Visla (Poljska).

"Velika je stvar što se u ovome podržali Lovćen. Nisam siguran da bi u drugim sportovima bilo takve podrške. Svaka vam čast na tome", kazao je na kraju sastanka predstavnicima klubova član UO RSCG Nebojša Vujisić, koji je bio domaćin i vodio sastanak u odsustvu (zbog zdravstvenih razloga) generalnog sekretara Predraga Pavićevića.

Lovćen igra kvalifikacije za 8. i 9. septembra u Beogradu, gdje samo pobjednik ide u LŠ (rival Cetinjana u polufinalu je dobojska Sloga, u drugom polufinalu se sastaju domaćin turnira Partizan i portugalski Porto).

Ako se plasira u elitu, Prva muška crnogorska liga brojala bi sedam klubova (pod uslovom da svi klubovi potvrde učešće), igralo bi se dvokružno i tri najbolje ekipe bi zajedno sa Lovćenom igrali Mini ligu za prvaka, pri čemu bi svi, naravno, krenuli od nule.

Ostale ekipe bi igrale Mini ligu za opstanak, a predlog je da se u tu ligu, ipak, prenose bodovi iz međusobnih susreta, kako ligaški dio ne bi potpuno izgubio takmičarski smisao.

Ako Lovćen ne prođe kvalifikacije, Prva liga bi brojala osam klubova, i u mini lige za prvaka i opstanak bi se prenosili bodovi iz međusobnih susreta, kao što je bio slučaj prošle sezone.

Niko od prisutnih predstavnika klubova nije najavio da neće nastupiti u Prvoj ligi, a unastup u eliti kao 99,9 odsto siguran najavio i predstavnik novog prvoligaša Ulcinja, Dušan Hajduković.

Pošto nije bilo predstavnika Rudara i Sedmerca, ne zna se njihov stav, iako se na sastanku moglo čuti da Sedmerac ne planira samostalan nastup u eliti, već da postoji mogućnost spajanja sa Mornarom i učešće pod imenom “Mornar 7”.

O Drugoj ligi nije bilo puno priče (prisutan je bio jedino predstavnik Danilovgrada), ali tu i nema posebnih nejasnoća, osim u broju učesnika, koji će i odrediti sistem takmičenja.

Radojičić kriv za kadete

Novost u odnosu na prethodnu sezonu bi trebao biti povratak na odvojena takmičenja seniora i kadeta, bez vezivanja rezultata, jer je to zajednički stav predstavnika klubova. Istina, i prethodnih sezona je to bio zaključak sa sličnih sastanaka, pa se na Skupštini “pjevala druga pjesma”.

Predstavnici Mojkovca i Lovćena, Veselin Savić i Željko-Ziko Petričević su na sastanku kazali da su ranije na takav sistem takmičenja klubovi bili primorani od Zorana Radojičića, predsjednika Skupštine RSCG, bivšeg predsjednika UO.

Zaključak je da muška Kadetska liga treba da ostane, da bude obavezna, i da se po mogućnosti utakmice kadeta (godište 1996/97) igraju kao predigre seniora, te da se omogući svim zainteresovanim klubovima da učestvuju u njoj.

Direktor muške reprezentacije i potpredsjednik UO RSCG, Blažo Lisičić prenio je želju selektora Zorana Kastratovića da se nađe neko rješenje za generaciju bivših kadeta (1994/95), sada juniora, za koje bi, kako je rekao Lisičić, idealna bila juniorska liga, ali i dodao “koliko para toliko i muzike”, shvatajući da je za klubove to rješenje praktično neizvodljivo.

Čuli su se predlozi da se u kadetske ekipe uvrsti određen broj juniora. Na temu takmičenja mlađih kategorija biće održan još jedan sastanak klubova prije Skupštine.

Bonus video: