Pamte se osvajači, a ne finalisti

"Sanjale smo o finalu, ali moramo da nastavimo i dalje da sanjamo i da probamo da se popnemo na krov Evrope", ističe Milena Knežević.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 07:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Vesprem - Đer, godina 2002. Ispisana je jedna od najljepših stranica crnogorskog klupskog sporta - karatisti Budućnosti osvojili su titulu prvaka Evrope i postali prvi naš klub sa tako velikim peharom.

Protiv tima iz istog mađarskog grada, koji nosi i isto ime, za vrh Starog kontinenta, na koji su se 2009. popeli i vaterpolisti Primorca, boriće se i rukometašice Budućnosti. Simbolika bi možda bila i potpuna da se meč igra u domu „zelenih“, dvorani „Mihalj Magvaši“, ali je uprava Đera zbog velikog interesovanja odlučila da zakupi „Vesprem arenu“, salu u kojoj nastupa neprikosnoveni šampion Mađarske u muškom rukometu.

U gradu udaljenom 80 kilometara od Đera, 120 od Budimpešte, a 10-ak od najvećeg jezera u Centralnoj Evropi, Balatona, neće se, ipak, rješavati ništa. Meč koji počinje u 17.15 časova je, kako to često voli da kaže trener „plavih“ Dragan Adžić, samo prvo poluvrijeme. A drugo je za osam dana u Podgorici...

Jasno je, doduše, da se bez sjajnog prvog „poluvremena“ ne može ni stići do toliko željene titule prvaka Evrope. Dakle, u današnjih 60 minuta u „Vesprem areni“, pred 5.096 gledalaca, među kojima će biti i oko 430 navijača Budućnosti, može se napraviti veliki korak ka ostvarenju sna.

"Divno je što smo u finalu, ali to nije bio naš krajnji cilj. Tek sada nas očekuju dvije najvažnije i najteže utakmice u sezoni. Mislim da oba tima imaju podjednake šanse da osvoje pehar. Uzgred, presrećna sam što ćemo imati veliku podršku sa tribina, što su navijači prešli toliki put da bi navijali za nas", kaže Klara Voltering.

Djevojka koja je otkrovenje sezone, jer je sa 28 godina prvi put zaigrala u Ligi šampiona i panterskim odbranama omogućila Budućnosti da se domogne finala, smatra da njene saigračice imaju rješenja za brzu igru Đera.

"I Larvik igra brzo, daje golove iz kontri, ali to nam nije bio problem. Važno je da budemo smirene u napadu, da ne gubimo lopte, da im ne bismo omogućavale lake golove".

Anita Gorbic ludicnim šutevima često iznenadi golmane, ali se njemačka reprezentativka ne opterećuje tim.

"Ne zanima me kako ko šutira, važno je da budem spremna i koncentrisana za svaki pokušaj protivnica. Uvijek gledam loptu i pokušavam da je dohvatim".

Đer ima najbolji golmanski tandem na svijetu - Katrin Lunde-Haraldsen i Katalin Palinger. Sjajna Norvežanka je osvojila dvije Lige šampiona sa Viborgom, a sa Norveškom čak šest zlatnih medalja - četiri na evropskim prvenstvima, te na Olimpijskim igrama u Pekingu i na šampionatu svijeta u Brazilu, dok je 33-godišnja Mađarica bila prva na Starom kontinentu 2000. godine, srebra na OI u Sidneju i na SP u Hrvatskoj 2003. Voltering, međutim, poručuje da se ne trudi da ih kopira.

"Nikoga ne želim da kopiram, trudim se da budem samo svoja, da kreiram neki svoj stil i da pomognem timu što više mogu. Đer ima dva veoma dobra golmana, ali ima i sjajnog pivota, krila, bekove... To je sjajan tim", naglasila je Voltering.

Poslije sedam neuspješnih polufinala, Budućnost je napokon izborila pravo da igra za titulu. Ne želi, ipak, na tome da stane, jer se pamte samo osvajači, a ne finalisti...

"Nijedna ekipa neće da odustane kada dođe do finala. Sanjale smo o finalu, ali moramo da nastavimo i dalje da sanjamo i da probamo da se popnemo na krov Evrope", ističe Milena Knežević.

Đer je mnogo uložio ove sezone. Doveo je zvanično najbolju igračicu svijeta Hajdi Loke, te sjajne Jovanku Radičević i Andreu Lekić, a usred sezone je stigao i bivši trener Larvika Karl-Erik Bon, koji je probudio uspavane zvijezde. Mađarice su prije njegovog dolaska oscilirale, čak su tek u posljednjem kolu osigurale plasman u glavnu rundu.

"U drugom dijelu su sve nadoknadile, igrale su mnogo bolje. To je odlična ekipa, čim je ušla u finale", dodaje srednji bek Podgoričanki.

Defanziva je glavni adut Budućnosti.

"Nastavićemo sa dobrom odbranom, vidjećemo šta će nam to na kraju utakmice donijeti".

Kneževićeva je u finalu Regionalne lige protiv Zaječara uz bolnu grimasu napustila parket barske „Topolice“, jer je blago istegla ligamente ramena. Njen nastup u finalu, ipak, nije bio pod znakom pitanja.

"U tom trenutku sam se uplašila, pomislila da ću možda propustiti mečeve sa Đerom. Ali, kada se utakmica završila, rekla sam da ću igrati finale šta god da se desi. I prelijep je osjećaj kada znate da vas čeka nastup u finalu Lige šampiona", zaključila je Knežević.

Meč u „Vesprem areni“, koja je otvorena u julu 2008. godine, a koštala je 16,5 miliona eura, sudiće Njemci Holger Flajš i Jirgen Riber.

Pohod na Vesprem

Crnogorci su ka Vespremu krenuli sa raznim prevoznim sredstvima - u „fokeru“ nacionalne aviokompanije na čarter letu za Budimpeštu, našli su se igračice, stručni štab, uprava, novinari, bivši trener Nikola Petrović, legendarni pivot Tatjana Jeraminok, te sponzori, prijatelji kluba, dugogodišnji navijači, političari, univerzitetski profesori...

Osim ekipe i pripadnika „sedme sile“, koji su se zaputili ka Vespremu i namučili se da stignu sa sporim i zbunjenim vozačem (dva puta promašio put), svi ostali su prenoćili u Budimpešti. Ka Mađarskoj su krenula i četiri autobusa puna „varvara“.

Nekoliko desetina ljudi je odlučilo da nepunih 900 kilometara do Vesprema pređe automobilima, a među 430 navijača Budućnosti će biti i 20-ak stanovnika Lovćenca, kao i još 20 Crnogoraca iz drugih mjesta u Vojvodini.

Prenos i na RTCG

Osim na Areni sport, koja čitave sezone prenosi utakmice Budućnosti, finale Lige šampiona moći će da se gleda i na RTCG.

Rukovodstvo Javnog servisa sklopilo je dogovor sa srpskom televizijom, pa će gledaoci u Crnoj Gori, koji nemaju kablovsku TV, ipak moći da gledaju okršaje sa Đerom.

Galerija

Bonus video: