Za pehar na Cetinju, Lovćen protiv Sutjeske u polufinalu

Voljom žrijeba, u polufinalu sastaće se prošlogodišnji finalisti, Sutjeska i Lovćen (brani trofej), dok će se u drugom polufinalu za mjesto u finalu boriti Rudar i Mojkovac.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 13:54h

Komisija za takmičenje Rukometnog saveza Crne Gore, koja, praktično, i ne funkcioniše, ili sporadično radi u proteklih više od godinu dana, treba da donese konačnu odluku (nije saopšteno kad će se to dogoditi), ali je jasno da će Lovćen 20. i 21. maja biti domaćin ovogodišnjeg finalnog turnira Kupa Crne Gore.

Pomenutoj komisiji, naime, biće lako da konstatuje činjenično stanje, koje, nakon današnjeg otvaranja pristiglih ponuda Lovćena i Mojkovca u kancelariji RSCG, jasno pokazuje da je cetinjski klub ponudom umnogome nadmašio „sadržaj koverte“ Mojkovca.

Voljom žrijeba, koji je, takođe, obavljen danas, u polufinalu će se sastati prošlogodišnji finalisti, Sutjeska i Lovćen (brani trofej), dok će se u drugom polufinalu igrati Rudar i Mojkovac.

Osim ispunjenja obaveznih propisanih tehničkih uslova, Lovćena će organizacija finalnog turnira Kupa koštati ukupno oko 23 hiljade eura. Prošlogodišnji pobjednik Kupa je u novcu ponudio 6. 000 eura, kao i sedmodnevne pripreme na Cetinju (boravak u hotelu „Grand“ i korišćenje dvorane) za jednu reprezentativnu selekciju Crne Gore, što je procijenjeno na oko 9.000 eura. Samo te dvije stavke bilo su dovoljne za dobijanje organizacije, ali je cetinjski klub ponudio i da snosi troškove dnevnog boravka, ručka i večere za sve učesnike finalnog turnira (po 20 osoba po klubu, ponuda „Granda“ iznosi 3.840 eura), te pun pansion sa noćenjem za finaliste Kupa (1.232 eura). Tu treba dodati i troškove smještaja, taksi i putnih troškova službenih lica za dva dana (oko 2.000 eura).

Lovćen je u svojoj ponudi uračunao i smještaj sopstvene ekipe, iako je većina igrača sa Cetinja, što je ukupnu ponudu podiglo za 960, odnosno 2.120 eura, u slučaju plasmana u finale...

Mojkovac je, sa druge strane, osim smještaja i taksi za službena lica, u novcu ponudio 2.600 eura, te obezbijedio povoljnu ponudu za smještaj ekipa na bazi punog pansiona od 25 eura po osobi, pa je potpuno jasno da će RSCG, preko Komisije za takmičenje, i prihvatiti ponudu Lovćena.

Klubovi saglasni da treba sačuvati juniore

Osim otvaranja ponuda za organizaciju finalnog turnira Kupa za muškarci i žrijeba polufinala, u kancelariji RSCG je održan i sastanak predstavnika muških prvoligaških klubova, Lovćena (Željko Petričević), Mojkovca (Veselin Savić), Mornara (Milorad Despotović), Budvanska rivijera (Draško Vukadinović), Sutjeske (Momčilo Abramović, Dragan Šolović), Berana (Srđana Ćulafića) i Rudara (Miloje Aničić).

Tema sastanka, na kojem su prisustvovali i generalni sekretar RSCG Predrag Pavićević, direktor liga Mijat Šestović i tehnički sekretar saveza Mijo Popović, bila je pitanje sistema takmičenja za sezonu 2011/2012, koji se usvaja na Skupštini RSCG.

Tokom dvočasovne diskusije, čulo se dobrih ideja, ali su sve one pratile objektivne probleme, prije svega finansijske prirode. Glavni zaključak je da treba omogućiti igračima koji su izašli iz kadetske konkurencije, a kao juniori nemaju mjesta u prvom timu, da se takmiče, što do sada nije bio slučaj. Tako je predloženo da ubuduće svi prvoligaši imaju juniorske ekipe koje bi se takmičile u Drugoj ligi.

S obzirom da je kod svih predstavnika prvoligaša prevladalo mišljenje da ponovo treba ukinuti vezivanje rezultata seniora i kadeta, većina je mišljenja da bi zbog finansijskih razloga, ali i mogućnosti obezbjeđivanja termina, buduća kadetska i pionirska prvenstva treba organizovati turnirski (predstavnik Sutjeske je za ligaški sistem takmičenja u svim konkurencijama). Istaknuto je da bi u tom slučaju svaki klub, osim seniorske i juniorske, morao imati i kadetsku i pionirsku ekipu, što bi bilo riješeno administrativnim mjerama i zaprijećenim sankcijama u slučaju neispunjenja ovih uslova.

Najzad, imajući u vidu da sadašnja Prva liga broji sedam klubova, te da u ovom trenutku nije jasno da li će iduće godine taj broj moći da se zaokruži na osam, postavilo se pitanje da li dvije ekipe koje će igrati Regionalnu ligu treba da igraju i domaću ligu od početka, ili, pak, da se uključe u završnoj fazi takmičenja. Tu su mišljenja podijeljena.

Na pitanje predstavnika Sutjeske da li postoji mogućnost da Savez pokrije troškove službenih lica za pomenuta domaća takmičenja (oko 100 hiljada eura), i tako pomogne klubove, generalni sekretar Predrag Pavićević je kazao da Savez nije u mogućnosti da to uradi, jer nema niti jednog sponzora, ali je podsjetio da je RSCG i u protekle dvije godine participirao u troškovima takmičenja i za klubove izdvojio oko 50 hiljada eura po sezoni.

Najavljeno je da će se klubovi ponovo okupiti za 15-tak dana sa istim dnevnim redom...

Bonus video: