Nadigravanje s gigantom: "Lavovi" rasterećeni u Kopenhagenu

Rukometaši Crne Gore večeras (20.15) gostuju Danskoj u Kopenhagenu
1354 pregleda 1 komentar(a)
Stevan Vujović na prvoj utakmici sa Danskom, Foto: Filip Roganović
Stevan Vujović na prvoj utakmici sa Danskom, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.04.2019. 11:42h

Tri dana nakon najsenzacionalnije pobjede od obnavljanja nezavisnosti, pred rukometašima Crne Gore je još jedan veliki ispit - gostovanje Danskoj, ekipi koju su u srijedu veče šokirali u „Morači”.

Tim Zorana Roganovića je rasterećen rezultatskog imperativa, jer je sa dva neočekivana boda praktično uhvatio voz za Evropsko prvenstvo, ali daleko od toga da se unaprijed predaje. „Lavovi” hoće da zagorčaju život aktuelnom olimpijskom i svjetskom šampionu i u večerašnjem duelu u „Kraljevskoj areni” u Kopenhagenu (20.15 časova).

- Pobijedili smo olimpijskog i svjetskog šampiona i sami smo sebi obezbijedili da igramo bez pritiska u Kopenhagenu. Želimo da igramo dobar rukomet, da vidimo Kopenhagen i da po mogućnosti slavimo u tom gradu - poručio je Stevan Vujović.

Bek rumunske Dobrođee sud je bio izvanredan u prvom meču i sa pet golova dokazao zašto je nekada smatran jednim od najvećih talenata balkanskog rukometa. Motiva za obračun u Danskoj mu ne fali, što se vidi i po njegovim riječima.

- Selektor će da odluči da li ćemo da ih iznenadimo nečim novim ili da igramo kao i u Podgorici. Mislim da ćemo igrati slično, sa dubljim varijantama odbrane, zato što idemo na pobjedu. Nije nam cilj da izgubimo što manjom razlikom - jasan je 29-godišnji Cetinjanin.

Crna Gora je šokantnim remijem sa Farskim Ostrvima (24:24), a onda i porazom od Ukrajine (29:24) u oktobru došla u očajnu situaciju. Senzacijom protiv Danaca je napravila ogroman korak makar ka ulozi jedne od četiri najbolje trećeplasirane selekcije, a za siguran plasman na prvo Evropsko prvenstvo sa 24 ekipe bio bi joj dovoljan još bod večeras ili protiv Ukrajine u junu.

- Mijenja se kompletna slika, ne samo u našoj, već i u ostalim grupama. Ovom pobjedom smo sebi otvorili put i eventualnim trijumfima nad Ukrajinom i Farskim Ostrvima bismo se domogli Evropskog prvenstva. Trudićemo se da održimo kontinuitet učešća na kontinentalnim šampionatima, ali nam neće biti lako, jer je Ukrajina jaka reprezentacija i fizički moćna skoro kao Danska. Neće biti lako, ali slavićemo ako se ponovi atmosfera kao u Podgorici - zaključio je Stevan Vujović.

Njegov prezimenjak Miloš najavljuje bitku za novu senzaciju.

- Prošlo je već neko vrijeme od velike pobjede, svi smo veoma srećni i sa velikim nabojem krećemo u Dansku. Čeka nas protivnik koji je doživio veliki poraz, očekujem da će imati motiv da nas dobije sa što više razlike. Ali, nismo mi takav narod da ćemo poći da izgubimo ili samo pokupimo neke dobre stvari.

Idemo na pobjedu, to je naš put - naglasilo je lijevo krilo mađarske Tatabanje. Crna Gora će u Kopenhagenu biti hendikepirana, ali ne izostankom nekog igrača, već vatrenih navijača, koji su gurali Roganovićev tim do senzacije.

- Imali smo posebnog igrača, a to je publika, koja nas je nosila i davala nam vjetar u leđa. U prvom meču smo bili raznovrsni - jaki i precizni sa bekovskih pozicija, brzi iz polukontri i kontri, Simić odličan na golu. Sve se uklopilo i došlo u pravo vrijeme.

To je bila jedna od najvećih pobjeda crnogorskog rukometa, ali sada će Danci biti mnogo motivisaniji i sa željom da nadoknade ono što su izgubili - ističe 25-godišnjak sa Cetinja.

Bonus video: