Crna Gora domaćin kvalifikacionog turnira: "Lavice" u "Morači" ovjeravaju vizu za Tokio

Svjetska rukometna federacija (IHF) dodijelila Crnoj Gori domaćinstvo ženskog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. U "Morači" će od 20. do 22. marta naredne godine gostovati Norveška, Rumunija i Sjeverna Koreja
8198 pregleda 4 komentar(a)
Vidimo se u "Morači": Crnogorske rukometašice, Foto: Jure Erzen / kolektiff
Vidimo se u "Morači": Crnogorske rukometašice, Foto: Jure Erzen / kolektiff
Ažurirano: 20.12.2019. 13:30h

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore biće domaćin kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju!

To je odluka Svjetske rukometne federacije (IHF), koja je Crnoj Gori dala prednost u odnosu na Rumuniju, koja je takođe podnijela kandidaturu za organizaciju turnira.

''Lavice'', petoplasirane sa Svjetskog prvenstva u Japanu, tako će se pred svojim navijačima, od 20. do 22. marta naredne godine protiv Norveške, Rumunije i Sjeverne Koreje boriti za jedno od dva mjesta koja vode na najveću svjetsku smotru sportista.

Moglo bi se reći očekivana odluka IHF-a, s obzirom na to da su Norvežanke odustale od kandidature za organizaciju turnira, zbog toga što je njihova muška reprezentacija već dobila domaćinstvo, dok Rumune, koji su jedini konkurisali u Crnu Goru, potresa doping skandal zbog kojeg je njihova selekcija oslabljena otišla na Svjetsko prvenstvo.

U svakom slučaju, sjajna vijest za Crnu Goru, koja će pred svojom publikom imati još veće šanse da se domogne Olimpijskih igara.

''IHF je ukazao veliko povjerenje našem savezu donošenjem odluke da nam povjeri organizaciju turnira. Za Savez i Crnu Goru to je veliko priznanje, ali i obaveza da u martu naredne godine budemo dobri domaćini našim gostima iz Norveške, Rumunije i Sjeverne Koreje. Uradićemo sve u cilju kvalitetne pripreme turnira, u nadi da ćemo opravdati povjerenje i doprinijeti da ''lavice'' uz podršku navijača ostvare cilj i izbore treće učešće na olimpijskim igrama, što bi bila kruna generacije koja je mnogo puta do sada obradovala Crnu Goru'', kazao je predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, nakon što je IHF objavio odluku.

IHF je odlučio da Španija bude domaćin turnira na kome će još nastupiti Švedska, Argentina i Senegal, dok će Mađarska biti domaćin Rusiji, Srbiji i Kini.

Plasman na Olimpijske igre pored domaćina Japana, obezbijedili su Francuska (šampion Evrope), Holandija (šampion svijeta), Brazil (pobjednik Panameričkih igara), Južna Koreja (pobjednik azijskih kvalifikacija) i Angola (pobjednik afričkih kvalifikacija).

Bonus video: