Ruski rukometaši na Svjetskom prvenstvu bez državnih obilježja

Sportski arbitražni sud (CAS) je prošle sedmice smanjio Rusiji zabranu nastupa na velikim takmičenjima sa četiri na dvije godine, zbog sistematskog dopinga, ali kazna traje do 16. prosinca 2022. godine

2488 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Ruska rukometna reprezentacija nastupiće na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu pod imenom "ekipa Ruske rukometne federacije" (RHF), a neće smjeti da koristi ni jedan državni simbol, objavila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Sportski arbitražni sud (CAS) je prošle sedmice smanjio Rusiji zabranu nastupa na velikim takmičenjima sa četiri na dvije godine, zbog sistematskog dopinga, ali kazna traje do 16. prosinca 2022. godine.

Stoga je ruskim rukometašima zabranjen nastup na SP pod ruskom zastavom i grbom.

Umjesto državne zastave, vijoriće se zastava sa logom Rukometnog saveza Rusije, koja inače sadrži iste boje kao i ruska zastava. Još nije poznato kakva će se himna svirati prije susreta, vjerovatno himna Međunarodne rukometne federacije.

"Međunarodna rukometna federacija (IHF) usko surađuje s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i Ruskim olimpijskim komitetom kako bi osigurala ispunjavanje svih zahtjeva u vezi s odlukom CAS-a," objavio je IHF.

RHF će igrati u grupi H s Bjelorusijom, Slovenijom i Južnom Korejom.

Svjetsko prvenstvo rukometaša održaće se od 13. do 31. januara 2021. godine.

Bonus video: