“Mlada veteranka”, Majdine treće Igre: Dobro znam koliko je teško osvojiti medalju

Devet godina kasnije, a nakon iskustva i iz Rija, koje nije bilo ni približno lijepo kao iz Londona, Majda Mehmedović je jedna od lidera nove selekcije

13257 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Olimpijsko selo polako počinje da živi, 18 višespratnica u tokijskom predgrađu Harumi, dobijaju goste iz svih krajeva svijeta.

Od sinoć su tu crnogorske rukometašice, a među njima i olimpijska veteranka Majda Mehmedović.

“Neka bude mlada veteranka”, kaže 31-godišnja Majda, koja je u Londonu bila važan dio tima koji je donio srebrnu olimpijsku medalju.

Devet godina kasnije, a nakon iskustva i iz Rija, koje nije bilo ni približno lijepo kao iz Londona, Majda Mehmedović je jedna od lidera nove selekcije.

I prija joj uloga, koju su na olimpijskoj premijeri crnogorske selekcije, imale selektorka Bojana Popović i njena prva saradnica Maja Savić.

“Drago mi je što imam priliku da i treći put učestvujem na Olimpijskim igrama. Jovanka Radičević, Marina Rajčić i ja smo prošle sve ovo već dva puta i treba da budemo lideri, da pomognemo mlađim djevojkama da se izbore sa euforijom, da se prilagode posebnom takmičenju kakve su Olimpijske igre”, ističe Mehmedović.

Od Londona, pa i od Rija, do Tokija prošlo je dosta vremena, čak devet “lavica” debituje na Olimpijskim igrama.

Čim se dođe među 12 najboljih, očekivanja su i da može i više…

“London i Tokio? Ne može da se poredi. Imamo znatno mlađu ekipu, prije svega. Naravno, kada dođeš do Igara, kada uđeš u taj uski krug najboljih, svako sanja još veće stvari. Iz iskustva znam koliko je teško osvojiti medalju, kroz šta smo sve prošle da bismo je uzele u Londonu. , da se borimo, svako ko dođe sanja medalju. Naše je da damo sve od sebe, vidjećemo za koliko će biti dovoljno…”.

Na velikim takmičenjima četvrtfinale je prvi cilj, Crna Gora je u Londonu, pobjedama nad domaćinom Velikom Britanijom i Angolom došla među osam, a zatim preko velesila Francuske i Španije do finala…

“Mislim da imamo sportsku drskost, ali ne i iskustvo da kalkulišemo. Ovaj tim je igrao neke velike utakmice i ostvario velike pobjede, imamo odbranu dobru odbranu, imamo veliko srce. Svako ko je igrao protiv nas imao je problem. Sigurna sam da će tako biti u Tokiju, da ćemo zagorčati život svima, da će svi morati dobro da se pomuče da bi pokazali da su eventualno bolji od nas”, zaključila je Majda Mehmedović.

Najvažnije je da se Igre održavaju

Olimpijske igre su posebno takmičenje, a Igre u Tokiju toliko posebne da ne liče ni na jedne. Jasno je zbog čega – koronavirus je promijenio sliku sporta, testovi i zdravstvene kontrole biće svakodnevnica svih takmičara, a borbe za što bolji plasman, što bolje rezultate, na kraju i za medalje vodiće se bez navijača.

“Navikle smo da igramo bez publike, imale smo i Evropsko prvenstvo u takvim uslovima. Jeste teško, ali tako je kako je. Mislim da je najvažnije da se Olimpijske igre uopšte i održavaju, iako smo čekali godinu duže, jer naše karijere, kao i karijere svih sportista, koji su stekli pravo da učestvuju ne bi bile potpune bez Igara”.

Bonus video: