Novi Pazar istupio iz lige zbog uvreda navijača Zvezde na vjerskoj i nacionalnoj osnovi

Sa tribina su se na toj utakmic čuli povici "Ratko Mladić", kao i šovinističke pjesme, dok je bio raširen transparent u kome su se pominjale poturice...

9547 pregleda 34 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rukometni klub Novi Pazar odlučio je danas da istupi iz prve lige Srbije.

Ovakav potez članovi uprave Novog Pazara najavili su nakon utakmice sa Crvenom zvezdom u Beogradu tokom koje su ih navijači domaćina vrijeđali na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Sa tribina su se na toj utakmic čuli povici "Ratko Mladić", kao i šovinističke pjesme, dok je bio raširen transparent u kome su se pominjale poturice...

Član Upravnog odbora rukometne Superlige iz Novog Pazara, Husein Memić je otkrio da je delegat utakmice na njihov prigovor odgovorio riječima da nije čuo skandiranje "Ratko Mladić", već da samo čuje pjesme "Naprijed Zvezda".

"Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da riješe problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je istorija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi", rekao je član Upravnog odbora Novog Pazara Husein Memić.

On je naveo da su mnogi dešavanja na rukometnoj utakmici u Beogradu uporedili sa klicanjem "žutoj kući" na jednoj fudbalskoj utakmici prije devet godina u Novom Pazaru.

"Mi smo taj čin osudili, a reći ću da je tada bilo uhapšeno 25 navijača Novog Pazara, od kojih je 13 pušteno, dok je 12 procesuirano. Neki su u zatvoru bili i po šest mjeseci. Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vrijeđao moj narod, kao i oni koji su napisali i unijeli uvredljiv transparent", dodao je Memić.

Bonus video: