„Lavovi”, pokažite zube - nikad nije bila ovakva šansa za SP

Rukometaši Crne Gore u revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj danas (18 časova) u “Morači” dočekuju Grčku, koja je u prvom meču slavila 25:23

34342 pregleda 211 reakcija 30 komentar(a)
Pred punom "Moračom" padale su i veće selekcije od Grčke, Foto: Filip Filipović/RSCG
Pred punom "Moračom" padale su i veće selekcije od Grčke, Foto: Filip Filipović/RSCG

Prije nepunih 10 godina, u “grotlu” najveće crnogorske dvorane “izgorjela” je velika Švedska, koju su “lavovi” savladali 20:18 i izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji. Od tada do danas, najbolji crnogorski rukometaši nijednom nisu preskočili baraž i domogli se smotre najboljih planetarnih selekcija, jer su ih redom zaustavljali Bjelorusija, Rusija, Hrvatska i EHF, koji je zbog korone otkazao duele sa Češkom prije dvije godine.

Vrijeme je da se crna serija prekine, jer je sada sve u rukama Zorana Roganovića i njegovih pulena - danas (18 časova) u “Morači” dočekuju Grčku, selekciju od koje su, makar na papiru, puno jači, imaju zaostatak koji je lako nadoknaditi (23:25), a imaće i veliku podršku sa tribina. Zato se s pravom postavlja pitanje - ako ne uspiju da se domognu šampionata u Švedskoj i Poljskoj, kojeg će?

"Dva gola minusa poslije onakve utakmice daju nam za pravo da se nadamo da ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Ali, mora da postoji doza opreza, iako će nam naši fenomenalni navijači dati vjetar u leđa. Grčka je pokazala i na gostovanju BiH da zna da igra na rezultat i čuva prednost. Nećemo izaći na teren s manjkom energije koji se osjetio u pojedinim trenucima u prvom meču, već da ćemo pred punom "Moračom" ponoviti igre s Evropskog prvenstva - obećao je Roganović.

"Lavovi" su u Halkidi igrali očajno, više puta imali šest golova minusa i samo zahvaljujući sreći sa tri pogotka u posljednja dva i po minuta izborili lako nadoknadiv minus. Jasno je da večeras moraju da igraju puno bolje.

"Doći će do manjih podešavanja i u odbrani i u napadu. Primili smo preveliki broj golova u prvoj i drugoj fazi njihovog napada i imali višak tehničkih grešaka, čemu nismo skloni u ovakvim mečevima. Sigurno ćemo popraviti te stvari, to nam daje za pravo da se nadamo dobrom rezultatu".

Roganović je srećan što će dvorana biti puna prvi put nakon 10. aprila 2019. godine, kada je u "Morači" pala velika Danska (32:31).

"Tri godine nismo igrali pred punim tribinama u Crnoj Gori. Siguran sam da, koliko se mi radujemo susretu, toliko i navijači jedva čekaju da vide ove momke na terenu", istakao je 44-godišnji Cetinjanin.

Grčka je u seriji od devet pobjeda, u martu je dva puta rutinski savladala BiH, ali se zna ko je favorit.

"Očekujem da Grci kao što su u Tuzli, veoma strpljivo, iskusno... Kontrolisali su gotovo čitav meč, igraju “prljavi” rukomet koji nam ne odgovara, dok mi razmišljamo drugačije, modernije, onako kako se igra u Evropi. Ali, siguran sam da ćemo ostvariti uspjeh", optmista je Roganović.

Na prvoj utakmici je selektor počeo meč sa igračima koji se zbog koronavirusa nisu puno naigrali na Evropskom prvenstvu, a jedno od otkrovenja tog šampionata, Radojica Čepić, proveo je svega nekoliko napada na terenu. Sada bi trebalo da bude drugačije.

"Obično sačuvam da prvo kažem igračima ko će da počne, neću to da radim preko medija. Postojao je plan za ova dva meča, toga se i dalje pridržavam, jer mi je bitan svaki pojedinac u ekipi. Možda na prvoj utakmici nije bilo kako smo očekivali i kako smo se nadali", zaključio je Roganović.

Preporod grčkog rukometa počeo je dolaskom Jorgosa Zaravinasa na mjesto selektora. Član najuspješnije selekcije u istoriji tamošnjeg rukometa, zapravo i jedine koja je nastupala na velikim takmičenjima (6. mjesta na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005), protutnjao je sa svojom ekipom kroz pretkvalifikacije, a onda dva puta BiH u prvoj rundi baraža (24:17 i 28:26), da bi protiv Crne Gore upisao deveti trijumf u nizu (25:23).

Činjenica je, ipak, da je prije četiri dana moglo da bude i ubjedljivije...

"Da mi je neko prije utakmice rekao da ćemo slaviti sa dva gola razlike, prihvatio bih taj dogovor. Ali, tokom meča sam pomislio da zaslužujemo nešto više od toga. Neke stvari su se dogodile na terenu, o kojima sada ne želim da diskutujem. Gol ili dva razlike na ovakvim utakmicama ne znači ništa, drugi mečevi su uvijek drugačiji od prvih", naglasio je 45-godišnji stručnjak.

Adut Crne Gore biće sjajna publika, ali su Heleni u Tuzli pokazali da mogu da istrpe pritisak sa tribina.

"Prošlog mjeseca smo takođe igrali pred sjajnim navijačima, pred četiri ili pet hiljada ljudi. Imamo veliki respekt prema crnogorskoj publici, znamo da je tradicionalna fantastična podrška i ovaj tim to zaslužuje, jer je posljednjih godina imao sjajne rezultate. Ali, na kraju uvijek pobjeđuje onaj ko je koncentrisaniji, pametniji i odlučniji na terenu", istakao je Zaravinas.

Ševaljević: Navijači, dođite i budite naš osmi igrač

Vasko Ševaljević je prije 10 godina bio heroj u "Morači" u revanšu baraža protiv Švedske, sada će pokušati da kao kapiten odvede tim na drugo svjetsko prvenstvo.

"Meč nevjerovatnog značaja protiv nezgodne reprezentacije, koja dugo drži loptu, “dosadna” je. Igrali smo loše prvi meč, ali nismo se predavali i na kraju smo dobro prošli, jer tanka je bila linija da li ćemo izgubiti šest razlike ili manje. Sveli smo minus na dva gola, ali počinjemo od nule, u ovakvim mečevima nema kalkulacija, a u rukometu se 10-15 sekundi sve može preokrenuti, pa i ovaj naš zaostatak", rekao je iskusni Kotoranin.

"Lavovi" moraju da odigraju znatno bolje nego prije četiri dana u Halkidi.

"Znamo što nam je činiti, od starta krenuti agresivno. Prvo u što moramo da se uzdamo je dobra igra, a uz to i velika podrška navijača koju ćemo sigurno imati. Pozivam navijače da dođu u što većem broju, da budu naš osmi igrač i da zajedno proslavimo prolaz".

Pritisak postoji, ali Roganovićevi momci su na to navikli.

"Nije prvi put da se suočavamo s tim. Sama pomisao da je meč odluke za plasman na Svjetsko prvenstvo pravi ogroman pritisak u našim glavama, ali moramo da se nosimo sa tim. Veliki je ulog, jer moramo da održimo kontinuitet. Većina nas je u najboljim rukometnim godinama i bilo bi veoma loše da ne odemo na Svjetsko prvenstvo. Pokazaćemo zube, izginuti na terenu i siguran sam da će to biti dovoljno. Činjenica je da smo kvalitetniji od Grčke i to moramo da pokažemo", kaže Ševaljević.

Možda će Crnoj Gori biti lakši drugi meč, jer je sada na terenu osjetila rivala.

"Drugačije je nakon što smo odigrali 60 minuta s njima, ali ponavljam da neće biti lako. Teško je igrati protiv takvih ekipa - niži su, brzi, “dosadni”, ne prave mnogo tehničkih grešaka. Imaju klasičnog lidera u napadu Maliosa, desni bek nam je dao nekoliko golova, golmana punog samopouzdanja. To što imaju devet vezanih pobjeda govori u kakvom su usponu i da imaju dosta samopouzdanja, ali vrijeme je da se to prekine", zaklučio je Ševaljević.

Bonus video: