Posljednji ples za Jovanku i medalja kao savršen kraj

Rukometašice Crne Gore na oproštaju kapitenke od dresa sa državnim grbom, večeras u 17.45 igraju sa Francuskom za 3. mjesto na EP

23254 pregleda 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Jutro nakon poraza od Danske u polufinalu 15. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore provele su u „Areni Stožice”, gdje su prisustvovale obaveznom brifingu sa novinarima.

Bilo je očito da su umorne, tužne zbog ispuštene šanse za plasman u finale, ali i odlučne da daju i posljednji atom snage u večerašnjem meču za 3. mjesto (17.45 časova).

Pitanje je da li će i to biti dovoljno, jer je Francuska objektivno kvalitetnija, što je dokazala u glavnoj fazi u Skoplju, kada je slavila 27:19. Doduše, olimpijski šampion će vjerovatno biti uzdrman ubjedljivim porazom od Norveške u polufinalu (28:20).

Nepoznanica je i kako će „lavice” reagovati nakon izgubljenog polufinala, jer su bile uvjerene da mogu da trijumfuju.

„Nije lako prevazići neke stvari, ali kada dođeš na finalni vikend, sa tri najbolje ekipe na svijetu, moraš da imaš malo manja očekivanja i da sebi praviš manji pritisak, da uživaš. Moramo da budemo realne u nekim situacijama i da iz tih poraza lakše izađemo”, naglasila je Bojana Popović.

Utakmice za 3. mjesto obično dobija ekipa koja lakše prihvati poraz u polufinalu, a za Crnu Goru će dodatni motiv biti što ekipa želi da reprezentativna karijera Jovanke Radičević ima savršen kraj.

„Emotivno pražnjenje je bilo veliko i kod nas i kod Francuskinja, koje su manje umorne i lakše će se oporaviti. Ali, s obzirom na to da su očekivale i nastupile protiv Norveške kao da su favoritkinje za finale, vjerovatno ni njima nije lako. I nama svima je teško pao poraz, pogotovo zbog toga što je velika potrošnja istih igračica kroz čitav turnir, ali nas čeka borba za medalju. Igramo sa olimpijskim šampionkama, možda je i lakše, jer smo ih već osjetile, nego da je to bila Norveška, koja podiže formu kroz prvenstvo i igra najbolje te najvažnije utakmice”, istakla je selektorka.

Milena Raičević je polufinale igrala pod injekcijama i teško da će moći da pomogne protiv Francuske.

„Vidjećemo ko će koliko moći, Mika je pod velikim znakom pitanja. Za ostale ćemo vidjeti kakvu će ulogu da imaju, zavisno od oporavka, jer je nekoliko igračica, da ne kožem koje, baš iscrpljeno”.

Na jednom takmičenju je teško dva puta dobiti istog rivala, što može da bude prednost Crne Gore.

„Ta rečenica se upotrebljava u ovakvim situacijama, ali Francuska je mnogo dobar tim. Pokazala je kroz obje grupe najbolju igru, a u polufinalu bila odlična u 1. poluvremenu, dok je Norveška nije slomila sa nekoliko dobrih golmanskih odbrana i lakih golova. Francuska na to nije imala odgovor, jer ni kroz prvu ni glavnu fazu nije imala takve protivnike, nije znala kako da se nosi sa takvim otporom. Znala sam da će joj biti strašno teško protiv Norveške i predvidjela sam ovakav ishod, ali ne baš sa tolikom razlikom”.

Tim Olivijea Krumbolca od 2016, kada je bio olimpijski vicešampion, nije osvojio medalju samo na Svjetskom prvenstu u Japanu 2019.

„Francuska će sigurno pokušati da izvuče maksimum iz ovog prvenstva i da nas dobije još jednom. Znamo šta je bilo loše na prvom meču, imale smo mnogo tehničkih grešaka i poklonile im 10-ak golova. To ne smijemo sada da dozvolimo. Cilj je da se broj grešaka smanji i da ponovimo odbrambene situacije koje su bile dobro i podignemo nivo u napadu”.

Kako ćete se snaći ako Milena Raičević na bude mogla da igra?

„Kako moramo. Imamo igračice koje nisu mnogo igrale, dobiće još jednu šansu da pokažu da su to bili loši dani, da bi na njih trebalo da se računa. Nisu se puno potrošile, to mogu da urade sada i učestvuju u osvajanju velike medalje. Ne može ništa da se zasluži bez velike borbe i davanja, eto još jedne prilike da pokažu da zaslužuju da budu tu”, zaključila je Popovićeva.

MARTA BATINOVIĆ: IDEMO DALJE - DO MEDALJE

Poraz od Danske je teško pao igračicama, ali sada nije vrijeme da se o tome razmišlja.

„Sve smo očekivale puno više, nije lako to da se zaboravi, ali moramo. Čeka nas meč za 3. mjesto, moramo da dignemo glavu i odigramo najbolje što se može. Nema vremena za plakanje. Moramo da se skupimo, budemo jedno i odigramo najbolje što možemo”, istakla je Marta Batinović.

„Lavice” su ubjedljivo izgubile prvi meč od Francuske, sada se nadaju da će biti drugačije.

„Kad god smo igrale šest na šest, bilo je dobro. Tako možemo da im pariramo, ali ako ponovimo 21 tehničku grešku ne možemo da pobijedimo nikog, a kamoli neku velesilu kao što je Francuska. Moramo da zaustavimo kontre i njihova brza krila, u pozicionoj igri možemo da im pariramo”.

Spori ritam je šansa tima Bojane Popović.

„Možemo da nametnemo svoj tempo i da ne razbranimo golmanku. U polufinalu nije bila na nivou, a ima mladu zamjenu, i odmah se to osjetilo. Moramo da igramo strpljivo, da im ne dopustimo da nas pretrče i daju lake golove. Tako dobijaju snagu. Nema šta - velika borba i idemo dalje, do medalje”, u stihu je poručila Batinovićeva.

DARLO: TUŽNA SAM ŠTO IGRAM PROTIV SVOJIH PRIJATELJICA

Francuskinjama je teško pao ubjedljiv poraz od Norveške (28:20) u polufinalu.

„Zaista smo razočarane i zbog poraza i zbog izdanja, jer nismo igrale kako smo željele. Želimo da pokažemo da sve što smo radili nije uzalud. Važno je da se kući vratimo sa medaljom”, rekla je Kleopatra Darlo.

Iskusna golmanka brani za Brest, u kojem igraju Đurđina Jauković, Itana Grbić i Tatjana Brnović.

„Tužna sam što meč za 3. mjesto igramo protiv Crne Gore, jer u toj ekipi imam nekoliko prijateljica i znam da će neko od nas biti zaista razočaran. Odigrale smo zaista dobru utakmicu protiv njih u Skoplju, moramo da ponovimo ono što je dobro funkcionisalo. Znam i da će i one imati mnogo navijača i uložiti puno energije da nas pobijede”.

Bonus video: