Derbi sezone na Cetinju - Lovćen i Budvanska rivijera za titulu

Pobjednik večerašnjeg meča (18 časova) staviće jednu ruku na pehar namijenjen šampionu. Cetinjani žele 10. titulu prvaka Crne Gore, Budvani treću

2299 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Lovćena na prijateljskoj utakmici protiv Budućnosti, Foto: MNE rukomet
Rukometaši Lovćena na prijateljskoj utakmici protiv Budućnosti, Foto: MNE rukomet

Veliki derbi sezone, utakmica koja će vjerovatno riješiti pitanje prvaka Crne Gore u rukometu, igra se večeras (18 časova) na Cetinju.

Sudariće se naš najtrofejniji klub, Lovćen, i branilac titule Budvanska rivijera, a pobjednik će staviti jednu ruku na pehar, jer teško ko može i za zaprijeti najboljim klubovima u zemlji.

Adut Cetinjana je domaći teren, a Budvana iskustvo i činjenica da ne moraju da pobijede, jer im i remi odgovara, s obzirom na to da su u prvom dijelu sezone, 1. decembra, savladali najvećeg rivala 26:22.

„Za utakmicu se pripremamo ozbiljno, kao i za svaku drugu. Ovo je sudar dvije najkvalitetnije ekipe. Budvanska rivijera je prvak, u posljednje vrijeme je često pobjeđivala Lovćen, pogotovo u prvenstvu, i želimo da prekinemo taj niz”, rekao je za MNE rukomet trener domaćina, Vlatko Đonović.

Lovćen na prvoj utakmici nije imao rješenja za golmana Lazara Pešića, te svoje bivše bekove Marka Simovića i Slobodana Bulajića, kao i iskusnog Radivoja Đođića. Sada je tim jači za iskusno desno krilo Borisa Šekarića.

„Neće nam, naravno, biti nimalo lako. Budvani su popunili neke ‘škakljive’ pozicije, ali se uzdam u našu timsku igru. Dobra stvar je i što ne moramo da jurimo rezultat, dovoljna nam je i pobjeda od jedan razlike. U Budvi smo stvarali šanse, ali smo promašili čak 16 izglednih šuteva. Nadam se da ćemo i u odbrani odigrati bolje. Sada smo uigraniji nego tada i u to se uzdamo”, poručio je Đonović.

Da izabranici Brana Božovića tri dana nakon pobjede u velikom derbiju nisu neočekivano izgubili od Rudara u Pljevljima (38:34) i prekinuli seriju od 31 pobjedu u šampionatu, sada bi bili rasterećeniji u Prijestonici, mogli bi da dopuste i poraz od tri gola razlike.

„Ova utakmica nema alternativu i sigurno nećemo imati problem sa motivacijom za nju. Ovo je meč sezone, a mislim da će Lovćen imati veći pritisak i domaćeg terena, i javnosti, i publike. Dajem mu blagu ulogu favorita, a za nas je manje opterećenje što znamo da samo ne smijemo da izgubimo, da nam i remi odgovara”, rekao je Božović.

Iskusni trener smatra da ništa ne mijenja činjenica da su mogli da izgube i tri razlike, da nisu kiksali u Pljevljima.

„Da li morate da pobijedite jedan, dva ili pet razlike, nevažno je. Pritisak je neupitno veći kad morate da trijumfujete i zato je Lovćen pod većim opterećenjem nego mi. Nama odgovara i bod, ali naravno da ćemo i jedni i drugi razmišljati samo o pobjedi i pokušati da jedni drugima pronađemo slabe tačke. Žao mi je samo što se meč ne prenosi na TV-u, što rukomet u javnosti nije propraćen koliko bi trebalo”.

Rivijera je dobila tri prethodna derbija u prvenstvu, tj. četiri od posljednjih pet. Manje je i mijenjala, čak je i pojačala šampionsku ekipu prvo ljetos, a onda i zimus dolaskom Šekarića.

„Naša prednost je iskustvo, a mislim da igramo i bolju odbranu. Dolazak Šekarića nam je donio i sigurnost u kontri i sa pozicije desnog krila, to je vidno u drugom dijelu sezone. Nemamo čime da iznenadimo jedni druge, a mislim da bi mogao da odluči i bolje raspoloženi golman. Na prvom meču je to bio Lazar Pešić, on je bio ključni faktor naše pobjede”, zaključio je Božović.

Lovćen bi se pobjedom približio 10. tituli prvaka Crne Gore, a Budvanima je i remi dovoljan da dođu na korak od treće.

Bonus video: