„Lavice” počele pripreme: Turska i Bugarska zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo i hvatanje zaleta za Pariz

Dvije pobjede se ne dovode u pitanje, ali je potrebno da se podijele nove uloge u timu, jer je ekipa značajno oslabljena u odnosu na Evropsko prvenstvo - Jovanka Radičević se oprostila od reprezentacije, Ema Alivodić odlučila da pauzira karijeru, a Đurđina Jauković drugi put pokidala prednji ukršteni ligament koljena lijeve noge

8721 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/Matchlens
Foto: Stefan Ivanović/Matchlens

Tačno 11 mjeseci nakon što su odigrale posljednju zvaničnu utakmicu na svom terenu, rukometašice Crne Gore su počele pripreme za novo iskušenje - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, Austriji i Švajcarskoj.

Tog 9. novembra prošle godine, „lavice” su u punoj „Morači” savladale Poljsku 26:23, odnijele maksimalna četiri boda u Skoplje, koja su im pomogla da stignu do neočekivane bronze. Sada će, pak, rivali biti znatno nižeg renomea, jer je u srijedu duel sa Turskom u „Bemax areni” (18 časova), a u nedjelju sa Bugarskom u Šumenu.

„Kad god se sjetimo Evropskog prvenstva, uvijek se budi poseban osjećaj i ponos. Sve je to, ipak, prošlost. Ispred nas su novo prvenstvo, novi izazovi, možda i najteža godina, jer je predolimpijska. Moramo da zaboravimo tu bronzu i da zadržimo dobre stvari, ali i da radimo na nekim stvarima u kojima možemo da napredujemo”, istakla je Itana Grbić.

Dvije pobjede se ne dovode u pitanje, ali je potrebno da se podijele nove uloge u timu, jer je ekipa značajno oslabljena u odnosu na šampionat Starog kontinenta - Jovanka Radičević se oprostila od reprezentacije, Ema Alivodić odlučila da pauzira karijeru, a Đurđina Jauković je drugi put pokidala prednji ukršteni ligament koljena lijeve noge.

„Oslabljene smo, sve nas je šokirala vijest za Đinu. Sve smo uz nju i čekamo je”, poručila je Grbićeva.

Svjesna da će biti teško bez Đurđine Jauković: Itana Grbić
Svjesna da će biti teško bez Đurđine Jauković: Itana Grbićfoto: Stefan Ivanović/Matchlens

Ovi mečevi sa selekcijama koje pripadaju nižem ešalonu evropskog rukometa biće samo zagrijavanje za decembar i Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, te aprilske kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. „Lavice” su prije dvije i po godine obezbijedile vizu za Tokio, iako u timu nije bilo Milene Raičević, Marine Rajčić, Tatjane Brnović i Jelene Despotović.

„Moram da se vratim na olimpijske kvalifikacije za Tokio. Bile smo bez Tanje, Milene, Marine i Jece. Dosta igračica je falilo, ali kad sve dišemo kao jedna i imamo zajednički motiv i radimo na ostvarenju sna, uvijek sve nadomjestimo. Nadam se da će i ovog puta biti tako”, naglasila je Grbićeva.

Srednji bek Krima je svjestan značaja duela sa Turskom i Bugarskom.

„Ove dvije utakmice moramo najbolje da iskoristimo. Kada počnu pripreme za Svjetsko prvenstvo, neće biti puno vremena da se do detalja spremamo”.

„Lavice” su davne 2006. igrale sa prva dva rivala u kvalifikacijama za EP, poslije toga su se susretale samo sa Turskom na mediteranskim igrama 2013. i 2018, a sa Bugarskom 2008, u pretkvalifikacijama za SP.

„Gledale smo malo Tursku, odavno nismo igrale sa njom. Sjećam se da sam davno kao kadetkinja igrala protiv Bugarske, to je jedino što pamtim. Najbitnije je kako ćemo se mi spremiti, da odradimo to što dogovorimo, jer u tom slučaju možemo da igramo sa svakim”, poručila je Itana Grbić.

Jelena Vukčević, nova nada na poziciji desnog beka
Jelena Vukčević, nova nada na poziciji desnog bekafoto: Stefan Ivanović/Matchlens

Na spisku su dvije debitantkinje, 19-godišnjakinje Jelena Vukčević i Nikolina Marković.

„Osjećaj je fenomenalan, drago mi je i da je Nina tu sa mnom. Poseban je osjećaj igrati za svoju državu, to je san svakog mladog sportiste. I sami treninzi sa najboljom reprezentacijom su korak ka ispunjenju svih snova”, rekla je Vukčevićeva.

Mladi desni bek, koji od ove sezone igra samo za Budućnost Bemax (prošle bila na dvojnoj registraciji u Rudaru) naglašava da rivali u kvalifikacijama moraju ozbiljno da se shvate.

„Niko ne smije da se potcijeni, s tim razmišljanjem ulazimo u ova dva meča. Turska je uigrana, tu su igračice koje su dugo zajedno. Mislim da neće biti problema da se spremimo na najbolji mogući način i da ostvarimo željene rezultate”, jasna je mlada Podgoričanka, kćerka nekadašnjeg fudbalera i trenera Budućnosti, Nenada Vukčevića.

Bonus video: