RK Lovćen: Izražavamo žaljenje i razočaranje, da se ispita ima li u postupcima policajaca elemenata krivičnog djela

Pred utakmicu EHF Evropske lige između Lovćena i Flenzburga došlo do sukoba policije i navijača, korišćen i biber sprej

8385 pregleda 8 komentar(a)
Navijači Lovćena koji su ušli na tribine prije incidenta, Foto: Boris Pejović
Navijači Lovćena koji su ušli na tribine prije incidenta, Foto: Boris Pejović

Poslije 22 godine, rukometaši Lovćena su u Crnoj Gori igrali veliku evropsku utakmicu.

Tim Pera Miloševića je u podgoričkoj „Bemax areni” u 2. kolu EHF Evropske lige dočekao bivšeg šampiona Starog kontinenta, Flenzburg, parirao mu u 1. poluvremenu, ali je u nastavku došla do izražaja klasa njemačke ekipe, koja je slavila 35:19.

Utakmica će se pamtiti po izvanrednoj atmosferi u dvorani, ali i neredima ispred nje, zbog čega dvorana nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Razlog je sukob policije i navijača Lovćena.

Oglasila se uprava cetinjskog kluba, a reagovanje prenosimo u cjelosti.

„Povodom nemilih scena ispred ‘Bemax arene’ u utorak veče i incidenta između policije i gledalaca, Rukometni klub Lovćen izražava žaljenje, ali i razočaranje”.

„Naš klub učinio je sve kako bi ispunio stroge standarde EHF-a za organizaciju evropske utakmice sa Flenzburgom, o čemu svjedoče izvještaji službenih lica krovne rukometne organizacije”.

„Zbog nemjerljivog značaja igranja jednog od najkvalitetnijih evropskih takmičenja za Prijestonicu Cetinje i naš klub, te posebno zbog popularizacije crnogorskog muškog rukometa, odlučili smo da ulaz na tri tribine, kapaciteta preko 2.000 mjesta, bude besplatan. Takođe, znajući za veliko interesovanje pozvali smo gledaoce da najkasnije do 20 sati budu u dvorani, kako bi se izbjegle gužve i mogući problemi”.

„I dok je u sali vladala veličanstvena atmosfera prije, tokom i nakon utakmice, što su oduševljeno potvrdili naši uvaženi gosti iz Njemačke, a slike spektakla se proširile Evropom, ispred ‘Bemax arene’ događale su se scene koje našem sportu i državi apsolutno nanose štetu”.

„Iako je slobodnih i dostupnih mjesta bilo na najvećoj sjevernoj i istočnoj tribini iza gola, koje su bile predviđene za besplatan ulaz gledalaca, iz nama nepoznatih razloga u jednom trenutku zatvoreni su ulazi u dvoranu, što je rezultiralo gužvom, naguravanjem, a potom i incidentom između policije i gledalaca, tokom kojeg je korišten i biber sprej, a što potvrđuju brojne fotografije i snimci”.

„Zato ovom prilikom pozivamo Upravu policije da, shodno nadležnostima, ispita da li u postupanju službenika, koji su evidentno koristili pomenuto sredstvo bez prethodnog upozorenja ili naređenja kako bi rastjerali građane koji su samo željeli da gledaju evropsku rukometnu utakmicu i podrže naš klub, ima elemenata krivičnog djela”.

„Ovim putem se još jednom zahvaljujemo našim vjernim navijačima što su došli u ogromnom broju i naparavili atmosferu za pamćenje, uz čvrstu nadu da ćemo 14. novembra protiv Kadeten Šafhauzena i 28. novembra protiv Elveruma izbjeći neželjene incidente i zajedno ponovo popuniti salu do posljednjeg mjesta, uz fantastičan ambijent kao protiv Flenzburga, vrijedan evropskog naklona”, piše u saopštenju.

Bonus video: