Lovćen pao u drami, sudije pogurale Kadeten u trenucima odluke

Tim Pera Miloševića izgubio i treći meč u EHF Evropskoj ligi, ovog puta od šampiona Švajcarske Kadeten Šafhauzena (26:29). Možda bi rezultat bio drugačiji da grčki arbitri Džaferopulos i Betman nisu sudili dva nepostojeća sedmerca

14952 pregleda 70 reakcija 6 komentar(a)
Luka Vujović na večerašnjem meću, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens
Luka Vujović na večerašnjem meću, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens

Ni nakon treće utakmice u EHF Evropskoj ligi, rukometaši Lovćena se nisu pomjerili sa nule - Cetinjani su u podgoričkoj „Bemax areni” poraženi od švajcarskog šampiona, Kadeten Šafhauzena, koji je u finišu imao više snage, svježine, ali i naklonosti arbitara i slavio 29:26.

Ritam utakmice bio je znatno sporiji od onih sa Elverumom i Flenzburgom, jer Kadeten ne igra tako brzo, što je odgovaralo Lovćenu. Problem je, međutim, bio što izabranici Pera Miloševića nisu koristili čiste situacije, jer je Kristijan Pilipović na startu odbranio zicere Vuku Borozanu i Filipu Krivokapiću.

Cetinjani su, tražeći perfektne šuteve, često pogađali okvir gola, čime su propustili nekoliko šansi da odu na plus dva. Srećom, i Filip Borozan je bio veoma raspoložen, pa je držao svoj tim u igri, a kapiten Mirko Radović je podizao publiku spektakularnim golovima - prvo je u 26. minutu pogodio iz okreta gotovo iz mrtvog ugla, dok je bio leđima okrenut Pilipoviću, a u 29. se bacio na loptu i sa poda zatresao praznu mrežu za 9:10.

Šampion Švajcarske je u finišu poluvremena dva puta imao plus dva, a da na poluvremenu bude minimalna razlika (10:11) pobrinuo se Bojan Madžovski „suvim listom” sa lijevog krila. Bila je to četvrta asistencija Borozana, koji je iznudio i dva sedmerca, čime je ispravio to što nije dao gol iz tri pokušaja.

Znajući da je na prethodne dvije utakmice tim Pera Miloševića „tonuo” u 2. poluvremenu, kada je ostajao bez snage, bilo je jasno da je pred „crvenima” težak zadatak da upišu prve bodove u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju.

Lovćen je u nastavku pet puta stizao do izjednačenja, a preokrenuo u 38. minutu, nakon što je Filip Krivokapić vezao dva gola i usput iznudio isključenje Zorana Markovića. Borozan je imao šansu da prvi put donese plus dva, ali je Pilipović refleksno odbranio koljenom, iako je već bio na podu, a Švajcarci savršeno iskoristili isključenje Madžovskog i sa tri vezana pogotka preokrenuli na 19:17.

Milošević je uzeo tajm-aut, nakon kojeg je njegov tim izjednačio preko Krivokapića i Bogdana Petričevića, da bi na 20:20 poravnao Luka Vujović. Tada su arbitri sudili nepostojeći sedmerac za goste zbog odbrane iz golmanskog prostora, umjesto čistog probijanja Mehdija Ben Romdanea u duelu sa Madžovskim.

Ni to nije bilo sve, jer su grčke sudije „izmislile” još jedan sedmerac na tačno 11 minuta do kraja, a poklon je iskoristio Odin Tor Rikardson i povisio na 24:22.

Cetinjani su tri puta prišli na minus jedan, pri rezultatu 25:26 imali i napad za izjednačenje, ali je Borozan šutirao preko prečke. To je kaznio Torben Macken svojim prvim pogotkom u 56. minutu.

Lovćen je izborio isključenje, ali je presporo napadao, a Borozan iz teške pozicije pogodio stativu. Svježi Macken je opet probio, iznudio penal, koji je iskoristio Rikardson, povisio na 28:25 i dva minuta i 15 sekundi prije kraja riješio sve dileme.

U drugom meču grupe E, Flenzburg je u veoma uzbudljivom finišu savladao Elverum u gostima 33:32.

LOVĆEN - KADETEN 26:29 (10:11)

Podgorica - „Bemax arena”. Gledalaca: 1.300. Sudije: Džaferopulos i Betman (Grčka). Sedmerci: Lovćen 2 (1), Kadeten 4 (4). Isključenja: Lovćen 4, Kadeten 10 minuta.

Lovćen: Lutovac, F. BOROZAN (šest odbrana), Stanojević, A. Perišić, KRIVOKAPIĆ 8 (1), Pajović, Bakić, RADOVIĆ 5, Šćekić, VUJOVIĆ 3, PETRIČEVIĆ 1, I. Perišić 4, MADŽOVSKI 2, Eraković, Mrvaljević, V. BOROZAN 3.

Kadeten: PILIPOVIĆ (10 odbrana i sedmerac), Majer, M. BEN ROMDANE 3, Macken 1, RIKARDSON 6 (4), KANJELJAS, Hrahovec 3, Šoper, S. Ben Romdane, Lir 3, BRIKER 1, Pjetrasik 1, Marković, Maros 1, OBRANOVIĆ 10, HERBURGER.

Bonus video: