„Lavice” svjetska elita

Rukometašice Crne Gore četvrti put u istoriji ušle u četvrtfinale svjetskih prvenstava. Tamo ih je “gurnula” Mađarska spektakularnim preokretom i pobjedom nad Hrvatskom 23:22, pa tim Bojane Popović nije imao fokus za meč sa Švedskom, zbog čega je izgubio 32:25

28483 pregleda 697 reakcija 34 komentar(a)
Uz Jelenu Despotović i Đurđinu Malović bila najzaslužnija za povratak u 2. poluvremenu: Ivana Godeč, Foto: Adam Ihse/TT News Agency via AP
Uz Jelenu Despotović i Đurđinu Malović bila najzaslužnija za povratak u 2. poluvremenu: Ivana Godeč, Foto: Adam Ihse/TT News Agency via AP

Drama je dostigla vrhunac kada su rukometašice Crne Gore ušle u „Skandinavijum arenu”. Hrvatska je šest minuta prije kraja povela 22:18, činilo se da će „lavice” samo pobjeda nad Švedskom voditi u četvrtfinale...

Ali, Mađarska je priredila spektakularan preokret, okončala meč serijom 5:0, obezbijedila olimpijske kvalifikacije, ali i mnogo važnije - poslala tim Bojane Popović četvrti put među osam najboljih na svijetu, četvrti put na velikim takmičenjima u hram danskog rukometa, „Jiske bank boksen”.

Slavlje u svlačionici je bilo neopisivo, sa saigračicama je skakala i Đurđina Jauković, koja je došla samo da im bude podrška, jer je zbog teške povrede završila sezonu.

U takvoj euforiji, bilo je nerealno očekivati da će Crna Gora protiv nemilosrdnih Šveđanki moći da izbjegne poraz. I nije - domaćin je slavio 32:25 i poslao Marinu Rajčić i drugarice na četvrtfinalni megdan sa Dankinjama, koje su u obračunu za 1. mjesto u grupi 3 savladale Njemačku 30:28.

Jasno je da će domaće biti favorit u srijedu veče od 20.30 pred 12.000 svojih navijača u Herningu, ali ne smije da se zaboravi da ih je Crna Gora „ućutkala” i 2010. godine (30:29) i 2015. (23:21).

Sada će, naravno, biti znatno teže, jer je tim Jespera Jensena jedan od glavnih kandidata za zlato, „lavice” nemaju kvalitet kao nekada, ali je sigurno da se neće predati nijedne sekunde.

Nije to bio slučaj ni večeras, iako su od početka gubile i iz minuta u minut je bio sve veći jaz. Švedska je imala veliki motiv da trijumfuje, da izbori lakši put do borbi za medalje (prvo igra sa Njemačkom, u eventualnom polufinalu sa pobjednikom meča Francuska - Češka), pa je od početka igrala maksimalno.

Jamina Roberts i Natali Hagman su bile nerješiva enigma na startu, pa je brzo bilo 7:3, a kako je vrijeme odmicalo, sve je bilo manje rješenja i za raspoloženu Johanu Bundsen između stativa.

Jelena Vukčević je svoj 19. rođendan proslavila golom iz sedmerca za 7:9, ali su domaće uzvratile serijom 6:1, povele 15:8 u 26. minutu i najavile pobjedu.

„Lavice”, ipak, nisu htjele da se predaju tek tako. Poslije 15-minutne pauze, izašle su mnogo koncentrisanije i zahvaljujući veoma raspoloženim Jeleni Despotović, Đurđini Malović i Ivani Godeč prišle na 20:18 u 42. minutu.

Tomas Aksner je bio prinuđen da uzme tajm-aut, a Crna Gora je propustila zlatnu šansu na 21:19, kada je Marina Rajčić odbranila šut Kristin Torleifsdotir, ali je u letu loptu uhvatila Lin Blom i zatresla mrežu.

Izabranice Bojane Popović su još jednom prišle na minus dva (23:21), ali je pomalo prestrogo isključenje Despotovićeve zbog simuliranja bio početak kraja, jer su domaće serijom 8:1 povele 31:22 i otklonile sve dileme...

CRNA GORA - ŠVEDSKA 25:32 (9:15)

Geteborg - “Skandinavijum arena”. Gledalaca: 6.589. Sudije: Karmo i Murš (Francuska). Sedmerci: Crna Gora 7 (4), Švedska 2 (1). Isključenja: Crna Gora 12, Švedska 8 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ (sedam odbrana), Babović (sedmerac), PLETIKOSIĆ 2 (1), GODEČ 4, MUGOŠA 2 (1), Vukčević 1 (1), Popović, Ivanović, Malović 5 (1), Nat. Ćorović, BRNOVIĆ 2, BULATOVIĆ, Klikovac, DESPOTOVIĆ 6, Pavićević, GRBIĆ 3.

Švedska: BUNDSEN (osam odbrana i dva sedmerca), Erikson (jedna odbrana), Melegord, Stremberg, BLOM 4, ROBERTS 6, Lundstrem 3, Dano, Lagerkvist, LINDKVIST, HAGMAN 6 (1), Torleifsdotir 2, Hvenfelt 2, HANSON 3, KARLSON 5, Aksner 1.

PAROVI ČETVRTFINALA

UTORAK

FRANCUSKA - ČEŠKA 17.30

HOLANDIJA - NORVEŠKA 20.30

SRIJEDA

ŠVEDSKA - NJEMAČKA 17.30

DANSKA - CRNA GORA 20.30

Bonus video: