Barjaktarović: Ljepše je pred 20.000 nego pred dva navijača

"Pokazaćemo sve što imamo na terenu, ne želim da nekim izjavama dižem tenziju", poručila je Sonja Barjaktarović
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 13:57h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Bez prevelike pompe, čak sa sumnjom koliko može da uradi ekipa bez lidera Bojane Popović i Maje Savić, rukometašice Crne Gore otputovale su 3. decembra na Evropsko prvenstvo.

Dan kasnije, u Vršcu je naplaćen dug Islandu, potom su redom rušene nekadašnje velesile Rusija, Rumunija i Mađarska. Izboren je plasman u polufinale, zbog čega je došlo do pada koncentracije i poraza od Njemačke, kao i velikih oscilacija u duelu sa Španijom.

Ali, kada je bilo najteže, kada je prvo mjesto u grupi “visilo”, Crna Gora je i definitivno pokazala da postaje velikan svjetskog rukometa. Olimpijski vicešampion je napravio veliki preokret, a u njegovom kreiranju je možda i ključnu ulogu odigrala kapitenka, Marija Jovanović.

Uzdanica rumunskog Olkima je na pripreme došla sa povredom skočnog zgloba i počela je da trenira tek po dolasku u Srbiju. I uhvatila je formu u pravi čas, jer će njeno pravo izdanje biti neophodno u današnjem okršaju sa Srbijom.

"Ovo je stvarno veliki uspjeh za sve nas, ponosne smo na ono što smo do sada uradile. Srećne smo što smo ovdje, to nam je bila želja od početka i jedva čekam utakmicu. Mislim da će biti spektakl i fenomenalna atmosfera, privilegija je igrati pred takvim navijačima", kaže 26-godišnja Danilovgrađanka.

Adut domaćih je samo to što igraju pred svojim navijačima.

"Na svim utakmicama im je publika davala krila i snagu kad im je bila najpotrebnija. Velikim dijelom su tu gdje jesu zbog navijača, jer daju više od 100 odsto mogućnosti i biće nam jako teško. Imaćemo mi i naših navijača, koji će nas bodriti svim srcem, a i oni koji nisu mogli da dođu i ostali su u Crnoj Gori moći će da uživaju. Ubijeđena sam da ćemo dati svoj maksimum i da će on biti dovoljan da slavimo i idemo u finale. To je želja svih nas".

Mara ne ostavlja dilemu da li je očekivala Srpkinje za protivnice u polufinalu.

"Iskreno, vjerovala sam da će doći dovde. Vidjela sam njihovu igru i borbenost i očekivala sam da će da pobijede Francusku".

Za trijumf nad komšinicama je neophodno da se odigra u istom ritmu svih 60 minuta.

"Naša najjača snaga je odbrana i mora biti na visokom nivou, kao što je bila u posljednjih 15-ak minuta protiv Španije. Moramo da odigramo tako čitav meč, jer one neće lako propustiti ovakvu priliku pred svojim navijačima. Učiniće sve da ostvare rezultat, ali se nadam da neće uspjeti, već da ćemo mi slaviti", zaključila je Jovanovićeva, koju za Srbiju veže to što je sezonu provela u šabačkom Medicinaru.

Prije početka šampionata je malo ko mogao da očekuje da će se dvije članice nekadašnje zajedničke države boriti za finale. I dok je Crna Gora već na startu najavila da može da konkuriše za medalje, teško je bilo vjerovati da će Srpkinje biti ispred Francuske, Danske i Švedske.

"Samo polufinale je toliko bitna utakmica, a još je teže što je protivnik Srbija. Ali, mi protiv svake ekipe igramo kako najbolje znamo i umijemo, ne opterećujemo se ko je sa druge strane. Pokazaćemo sve što imamo na terenu, ne želim da nekim izjavama dižem tenziju", poručila je Sonja Barjaktarović.

Jedinu Beranku u nacionalnom timu ne čudi što se i igra rivala bazira na granitnoj odbrani.

"Isti je rukomet, jer smo isti i narod. Jedna lopta će možda da odluči, sada nema bolje i gore ekipe, pobijediće onaj ko bude koncentrisaniji. Moraju da se izbace sve emocije, da se zaboravi i publika, i gdje i zašto igramo. Samo to donosi rezultat".

Crnoj Gori će najveći protivnik u današnjem meču biti huk sa tribina.

"Nije nam prvi put da igramo pred toliko navijača. Pritiska nema, za sportistu je najljepše da igra u punoj dvorani. To je praznik, mnogo je ljepše igrati pred 20 hiljada, nego pred dva navijača", jasna je Barjaktarovićeva.

Neka Tomašević bude najbolja, samo da mi idemo u finale

Srbiju je do polufinala dovela Katarina Tomašević, koja je sjajne partije krunisala u finišu utakmice sa Francuskom, kada je sa dva odbranjena zicera riješila pitanje pobjednika. Njena koleginica sa gola Crne Gore ima zanimljivu želju.

"Voljela bih da Katarina bude proglašena za najboljeg golmana prvenstva, a da mi idemo u finale", naglasila je Sonja Barjaktarović.

Galerija

Bonus video: