Novo tenisko pravilo koje bi moglo da naljuti Federera

Od 2018. godine, trener će jednom tokom seta moći da se spusti do klupe i savhjetima pomogne igraču, a postoji mogućnost da se sa novim pravilom krene već 2017. godine. Do sada je to bilo dozvoljeno samo u ženskom tenisu
5 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 09:29h

Novo pravilo u muškom tenisu - ATP uvodi takozvani "coaching", što znači da će biti dozvoljeno igračima da razgovaraju sa trenerima tokom meča, što je do sada bilo zabranjeno.

Od 2018. godine, trener će jednom tokom seta moći da se spusti do klupe i savjetima pomogne igraču, a postoji mogućnost da se sa novim pravilom krene već 2017. godine.

Pravilo za početak neće važiti na grend slem turnirima, koje organizuje ITF, ali hoće na svim ostalim turnirima pod organizacijom ATP i WTA, uključujući Masterse...

I dok je nešto slično u muškom tenisu do sada bilo kažnjivo, u ženskom tenisu je ovo pravilo uvedeno još 2009. godine. Od tada na WTA turnirima trener jednom tokom seta može da razgovara sa igračicom...

"Ako se to ikada uvede, nadam se da će se dogoditi nakon što ja završim karijeru", kazao je je još prije dvije godine legendarni Rodžer Federer.

"Mislim da to nije potrebno i nije pravedno. Nemaju svi novca za trenera, zar ne? To mi je amaterski potez i nadam se da će od te ideje odustati."

Jasno je, dakle, da će novo pravilo najviše naljutiti najvećeg od svih - osvajača 17 grend slem trofeja, ali vjerovatno neće Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

I jedan i drugi su nekoliko puta tokom karijere kažnjeni zbog komumunikacije sa trenerima, a Đoković je jednom izjavio da mu razgovor sa trenerom daje dodatnu motivaciju i samopouzdanje.

Bonus video: