Vavrinka je kralj Njujorka

Švajcarac je u finalu US opena savladao Novaka Đokovića sa 6:7, 4:6, 7:5, 6:3 i treći put u karijeri osvojio grend slem titulu
113 pregleda 0 komentar(a)
Stanislas Vavrinka, Foto: Reuters
Stanislas Vavrinka, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2016. 00:34h

Kralj Njujorka se zove Stanislas Vavrinka!

Švajcarac je u finalu US opena savladao Novaka Đokovića sa 6:7, 4:6, 7:5, 6:3 i treći put u karijeri osvojio grend slem titulu.

I to treću godinu zaredom - osvajao je Australian open 2014. i Rolan Garos 2015.

Ovo mu je bilo 11. uzastopno finale u kojem je pobijedio.

U tom nizu je zaustavio i Đokovića u Parizu, a i tada je izgubio prvi set, a potom slavio sa 3:1 (4:6, 6:4, 6:3, 6:4).

TOK MEČA - ČETVRTI SET

3:6 KRAJ!!! STANISLAS VAVRINKA JE OSVOJIO US OPEN! ISKORISTIO JE DRUGU MEČ LOPTU I OTEO TRON NOVAKU ĐOKOVIĆU!

2:5 Vavrinku samo gem dijeli od pobjede. Osvojio je svoj gem bez izgubljenog poena, a Đokoviću opet pomažu, jer mu iz žulja na palcu curi krv.

1:4 Đoković je poslije pauze stigao do nove tri brejk šanse, ali se Vavrinka opet izvukao. Zato je sada na samo dva gema od treće grend slem titule.

1:3 Đoković je na jedvite jade smanjio, a spasao je i brejk loptu. Sada je zatražio medicinski tajm-aut, jer ima probleme sa žuljevima i preponama.

0:3 Sada je Švajcarac osvojio gem bez izgubljenog poena, a Đoković se jedva kreće.

0:2 Vavrinka grabi ka trećoj grend slem tituli. Napravio je šesti brejk iz devete šanse, a i Đoković se žali na povredu prepone lijeve noge.

TREĆI SET

5:7 Vavrinka je i drugi set osvojio brejkom u posljednjem gemu! Ovog puzta ne u 10. kao u 2. setu, već u 12. Đoković je vodio 40:30, ali je ponovo bio u grču u ključnim trenucima. Izgleda da je Švajcarac "ušao u glavu" Srbinu.

2:3 Đoković je konačno iskoristio brejk šansu, tek treću od 14. Loptica je udarila vrh mreže i ostala na Vavrinkinoj strani.

0:3 Đoković je ispustio jubilarnu, 10. brejk loptu. Vavrinka je osvojio i treći gem u 3. setu, a način na koji je uzeo posljednji poen će sigurno psihološki uzdrmati Novaka, jer je imao apsolutnu inicijativu. Švajcarac se savršeno odbranio i kaznio mlak izlazak rivala na mrežu.

Da li se ovo ponavlja finale Rolan Garosa iz 2015. godine? I tada je Đoković dobio prvi set (6:4), ali je Vavrinka preostala tri riješio u svoju korist (6:4, 6:3, 6:4).

0:2 Ovo već postaje frustrirajuće za Noivaka. Nije iskoristio dvije vezane, pa još jednu brejk šansu. Do sada je realizovao samo dvije od 11, a Vavrinka je već u narednom gemu iskoristio četvrtu od sedam.

DRUGI SET

4:6 Vavrinka je dobio 2. set i izjednačio na 1:1. Novak je servirao za ostanak u ovom dijelu igre, ali mu se ruka stegla. Švajcarac je ima dvije vezane set lopte, a na drugu je Srbin ispucao laganu loptu u aut.

3:4 Đoković je vratio brejk! Na 30:30 je linijski sudija uzviknuo aut nakon njegovog bekhenda, ali je Đoković tražio čelendž i bio u pravu. Iskoristio je prvu brejk loptu. I bilo je vrijeme, jer je šest prethodnih propustio.

1:4 Đoković je imao tri vezane šanse da odmah uzvrati brejk, jer je vodio 40:0 ništa na servis rivala, ali je Vavrinka pronašao savršen početni udarac, vezao pet poena i stigao do velike prednosti.

1:3 Đoković je na svoj servis vodio 40:15, ali je stao, pa je Švajcarac sa četiri vezana poena prvi došao do brejka u 2. setu.

Oba tenisera sigurno čuvaju servis u 2. setu. Vavrinka vodi 2:1.

PRVI SET

7:6 Đoković je dominirao u taj-brejku i dobio ga sa 7:1.

6:5 Nakon tri izgubljena gema, Đoković prekida seriju rivala i bez izgubljenog poena stiže do nove prednosti. Vavrinka će servirati za taj-brejk.

5:5 Švajcarac osvaja treći gem zaredom i prvi put na meču stiže do izjednačenja.

5:4 Nakon što u dva gema nije koristio brejk šanse, uključujući i dvije vezane koje su ujedno bile set lopte, Đoković je poklonio brejk rivalu. I to dvostrukom servis greškom, pa sada Vavrinka servira za 5:5.

3:1 Vavrinka je osvojio prvi gem u finalu US opena.

3:0 Iako je Švajcarac vodio 40:15 na svoj servis, Đoković je vezao četiri poena za brejk, a onda osvojio i naredna četiri na svoj servis za veliku prednost.

Meč je počeo u 22 časa i 24 minuta po našem vremenu. Prvi je servirao Novak Đoković i osvojio gem uz dva izgubljena poena.

Ko će biti kralj Njujorka? Nakon dvije sedmice i 126 "skalpova", na terenu "Artur Eša" našla su se dva kandidata za titulu na 136. US openu, Novak Đoković i Stanislas Vavrinka.

Svjetski broj 1 brani titulu i dobio je 19 od 23 međusobna meča sa Švajcarcem.

Neko bi pomislio da se pitanje pobjednika ne postavlja, da će 29-godišnji Beograđanin lako slaviti, ali da li iko ko ozbiljno prati tenis može nešto tako da kaže?

Vavrinka je osvojio dva grend slema, 10 manje od rivala, ali je na putu ka titulama na Australian openu 2014. i Rolan Garosu 2015. rušio upravo Đokovića.

Uzgred, dobio je 10 posljednjih finala koja je igrao i natjerao Đokovića da ga pohvali i kaže da zna da igra velike mečeve.

Novakova prednost je činjenica da je znatno manje vremena proveo na terenu, jer mu se Jirži Veseli predao bez borbe, Mihail Južnij poslije šest gemova, a Žo-Vilfred Conga poslije dva seta.

Vavrinka je igrao gotovo 18 sati, praktično dvostruko više od Đokovića, a spasavao je i meč lopštu protiv Danijela Evansa. Njegov adut mogla bi da bude izuzetno agresivna igra, sa čim se Đoković nije baš najbolje nosio tokom karijere.

Meč na najvećem teniskom stadionu na svijetu počinje za 10-ak minuta.

Bonus video: