Polufinale Marej - Vavrinka, četvrtfinale Đoković - Berdih

Marej preokrenuo protiv Gaskea, Vavrinka ubjedljiv protiv Ramosa. Nakon tri dana mučenja, Đoković uspješno kompletirao meč osmine finala sa Bautistom
0 komentar(a)
Vavrinka, Foto: Reuters
Vavrinka, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2016. 15:56h

Branilac trofeja na Rolan Garosu, Stan Vavrinka, igraće u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske protiv Endija Mareja - epilog je prvih mečeva četvrtfinala.

Vavrinka je savladao Španca Alberta Ramosa sa 3:0 u setovima (6:2, 6:1, 7:6), odigravši najlakši meč na turniru. Švajcarac je imao problema samo u trećem setu, kada je ispustio brejk prednosti. Otišlo se u taj-brejk u kojem je Vavrinka prvo spasio, a onda i realizovao set-loptu za plasman u polufinale.

Čeka ga Endi Marej, koji je u četvrtfinalu imao neuporedivo teži posao protiv Rišara Gaskea, a morao je i da juri set zaostatka. Više od dva sata trajala su prva dva seta u kojima se Gaske oba puta vraćao - u prvom je uspio da kompletira preokret, pošto je sa 3:5 došao do 7:5, ali u drugom nije, jer se Britanac probudio u taj-brejku i sa šest vezanih poena nakon 1:3 izjednačio na 1:1 u setovima.

Gaske se nakon toga bukvalno predao, ostao je i bez snage i bez želje - do kraja meča osvojio je samo dva gema, pa je Marej sa laganih 6:0, 6:2 ponovio prošlogodišnji uspjeh, kada je igrao u polufinalu.

"Težak meč protiv Gaskea, vrlo težak, zadovoljan sam što sam ga okončao na pravi način. U dva posljednja seta je bilo mnogo lakše, došao sam do moje igre. Sada me čeka branilac titule u Parizu, biće ekstremno teško. Vjerujem, ipak, da ću igrati moj najbolji tenis i da ću prvi put u karijeri ostvariti plasman u finale Rolan Garosa", kazao je Marej, koji je tri puta u dosadašnjem dijelu turnira preokretom dolazio do pobjede.

U gornjem dijelu "kostura", kompletirani su tek mečevi osmine finala, a Novaku Đokoviću su trebala tri dana da dođe do četvrtfinala Rolan Garosa.

Trebalo je da igra u ponedjeljak, pa je meč zbog kiše pomjeren za dan kasnije, a nakon što je u utorak duel nekoliko puta prekidan zbog kiše, juče je napokonon sve leglo kako treba - srpski teniser je u četiri seta (3:6, 6:4, 6:1, 7:5) eliminisao Španca Roberta Bautista-Aguta.

Meč je danas nastavljen kod 1:1 u setovima i 4:1 za Đokovića u trećem, a u četvrtom je izgledalo da je Bautista-Agut itekako u igri nakon što je poveo sa 4:2 i imao servis za 5:2.

Đoković, ipak, nije dozvolio da se meč još oduži, vratio je brejk za 4:3, potom napravio još jedan za 6:5 i iskoristio drugu meč loptu.

Prvi igrač svijeta će sjutra u četvrtfinalu igrati protiv Tomaša Berdiha - Čeh je lakše nego što se očekivalo (6:3, 7:5, 6:3) savladao Davida Ferera.

"Vremenski uslovi su nešto na šta ne možete da utičete, osim ako nemate neke posebne moći. Osim toga, morate da čekate, molite se za dobro vrijeme i to je ono što mi radimo. U utorak je meč prekidan tri puta i naravno da nije bilo lako doći u kompleks u 9 ujutru, a napustiti ga oko 19.30 ili 20 časova. Ali, to nije prvi i vjerovatno ne poslednji put da se suočavam sa takvim okolnostima. Nije teško samo nama igračima, već i navijačima, koji su došli i platili karte kako bi gledali mečeve", kazao je Đoković, koji je plasmanom u polufinale postao prvi igrač na Turu koji je samo od turnira zaradio više od 100 miliona dolara.

"Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosječna plata u Srbiji je 200-300 eura? Na šta bi to ličilo?", kazao je Đoković.

A u četvrtfinalu je i Dominik Tim, koji je bio bolji od Marsela Granoljersa (6:2, 6:7, 6:1, 6:4).

Austrijanca sada čeka duel sa Davidom Gofanom, nakon što je u četiri seta (4:6, 6:2, 6:2, 6:3) eliminisao Ernestsa Gulbisa.

Bonus video: