Andželik Kerber srušila Serenu Vilijams i domogla se prve grend slem titule

72 pregleda 0 komentar(a)
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2016. 11:07h

U prvom kolu je bila na pragu eliminacije, koju je izbjegla tako što je u drugom setu, spasila meč loptu protiv Japanke Misaki Doi - Andželik Kerber je prošla nevjerovatan put do prve grend slem titule, na kraju kojeg je u sjajnom finalu Australian opena srušila neprikosnovenu Serenu Vilijams sa 6:4, 3:6, 6:4.

Prije Kerber, samo su još Monika Seleš (1991. godine), Dženifer Kaprijati i Na Li jednom, te Serena Vilijams dva puta stigli do grend slem trofeja nakon što su u prvom kolu spasile meč loptu protivnice.

Kerber je, ujedno, i tek peta teniserka u istoriji koja je do titule stigla iako je bila plasirana slabije od petog mjesta na WTA listi (prije nje do je pošlo za rukom dva puta Sereni Vilijams, te po jednom Kristini O'Nil i Dženifer Kaprijati). Ovim trijumfom, Kerber će od ponedjeljka zvanično biti druga teniserka na WTA listi...

"Kad se vratim unazad, uspjela sam da spasim meč loptu u prvom kolu, bilo je drame i u trećem kolu... Sve to sam uspjela da prevaziđem, da iskoristim svoje šanse i da dođem do ovog meča sa Serenom i uspjela da je pobijedim. Ostvario se moj veliki san", rekla je Kerber, prva Njemica u finalu Ozi opena od 1996. godine godine, kada je Anke Huber poražena od Monike Seleš.

To je tek druga pobjeda Kerber u sedam međusobnih duela protiv najbolje teniserke svijeta. Interesantno, i u prvoj pobjedi, tada sa 2:0 u setovima, Kerber je oba seta dobila po 6:4 i prekinula post njemačkih teniserki u osvajanju grend slem titula koji je trajao od 1999. godine, kada je Štefi Graf osvojila Rolan Garos.

"Čestitke Sereni. Godinama unazad je moja velika inspiracija, najbolja je teniserka svijeta. Osim što je velika šampionka, ona je i veliki čovjek", rekla je Njemica, vidno uzbuđena nakon meča.

Serena je izgubila prvo finale u Melburnu, nakon što je osvojila šest pehara (2003, 2005, 2007, 2009, 2010. i 2015. godine). Pored toga što je stigla do prve grend slem titule u karijeri u prvom grend slem finalu, 28-godišnja teniserka iz Bremena je i spriječila mlađu od sestara Vilijams da odbrani titulu u Melburnu i osvoji 22. grend slem titulu (u 26 finala) i tako izjednači rekord legendarne njemačke teniserke Štefi Graf.

"Endži, sve čestitke. Igrala si tako dobro, mislim da si odigrala svoj najbolji meč na turniru. Od srca ti čestitam na prvom osvojenom grend slem trofeju u karijeri. Zaslužila si ga. Nastavi samo tako", rekla je Serena, koja je prekinula seriju od osam trijumfa u finalima grend slema turnira koja je trajala od US opena 2011. godine.

Što se današnjeg meča tiče, Kerber je odlično počela finale, već u drugom gemu je oduzela servis protivnici i povela sa 2:1. Vilijamsova je u šestom gemu uspjela da uzvrati istom mjerom i izjednači na 3:3.

Međutim, Njemica je već u narednom gemu ponovo oduzela servis Amerikanki, a tri gema kasnije odservirala je bez izgubljenog poena za prednost od 1:0 u setovima.

Vilijamsova je u drugom setu zaigrala bolje, napravila je brejk u četvrtom gemu (3:1) i sigurno privela taj dio igre kraju, ne dozvolivši Kerberovoj niti jednu brejk priliku.

Na početku trećeg seta viđena je velika borba i drama na terenu, naročito u šestom gemu u kome je Kerberova iskoristila tek petu brejk loptu i tako povela sa 4:2, a onda na svoj servis stigla i do velikih 5:2.

Serena, međutim, nije htjela da se preda, sačuvala je svoj servis, a onda i brejkom se vratila u meč, na 4:5.

Najbolja teniserka svijeta je u narednom gemu servirala za izjednačenje. Loše je počela, gubila je sa 0:30, ali je potom vezala četiri izuzetna poena i stigla do gem lopte. Nije je iskoristila, poslije čega je Kerberova stigla do prve meč lopte u meču, koju je i iskoristila.

Na kraju, Serena, koja do finala nije izgubila ni set, imala je više asova (7-5) i vinera (47-25), ali i mnogo više neiznuđenih grešaka od Kerber (46-13). Obje teniserke su iskoristile po četiri brejk šanse, ali je Njemica imala priliku više.

Bonus video: