Đoković, Federer i Marej u tri seta do polufinala, Gaske izbacio Vavrinku

0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2015. 19:10h

Rišar Gaske je jedini pokvario dan favoritima i postao “uljez” u polufinalu, gdje su stigla trojica od prvih četiri nosioca Vimbldona - Novak Đoković, Rodžer Federer i Endi Marej (od 1995. u polufinalu nema četiri najbolja kosturaša).

Francuski teniser je, nakon maratonskog petog seta, “skinuo skalp” Stanislasu Vavrinki (6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9) i u polufinalu spriječio reprizu finala posljednjeg Rolan Garosa, kada je Vavrinka pobijedio Đokovića.

Ovako, na megdan prvom reketu svijeta će Gaske, 21. nosilac na turniru, kome će to biti drugo polufinale Vimbldona u karijeri. Prethodno je 2007. u tri seta izgubio od Federera. Polufinalni susret sa Đokovićem biće 13. susret srpskog i francuskog tenisera, a Francuz je jedinu pobjedu ostvario daleke 2007. godine.

"On (Đoković) je favorit, svi znaju to. Ali, želim da uživam u ovoj pobjedi, a onda ću razmišljati o polufinalu", rekao je Gaske nakon meča.

Đoković je u tri seta završio posao protiv Marina Čilića (6:4, 6:4, 6:4), nakon sata i 50 minuta borbe. Prvi reket svijeta je još jednom potvrdio da je nepremostiva prepreka za Čilića, jer je upisao 13. pobjedu nad Hrvatom u isto toliko dosadašnjih međusobnih okršaja.

Branilac trofeja i prvi nosilac Vimbldona u svakom setu napravio je po brejk, a njegov rival nije imao nijednu šansu da napravi brejk.

Meč je kasnio zbog cjelodnevnih problema oko kiše, a na Đokoviću se nije vidjelo da mu je ovo treći dan da uzastopno igra mečeve. On je već u trećem gemu napravio brejk i onda sačuvao svoj servis do kraja, tako da je za nešto više od pola sata dobio prvi set.

Čilić je zaigrao bolje u drugom setu, ali nije dolazio u situaciju da napravi brejk, dok je Đoković svoju prvu šansu dočekao u devetom gemu i odmah je iskoristio, da bi potom odbranio svoj servis i poveo sa 2:0 u setovima.

Đoković je svoju brejk šansu u trećem setu dočekao u sedmom gemu, a onda je rutinski odigrao do kraja za novih 6:4 i treći set.

"Dobra partija, nisam znao kako ću se osjećati poslije meča sa Andersonom. Ali, napravio sam važan brejk na startu prvog seta i poslije sam igrao jako dobro...Od mene se očekuje da dođem do završnice grend slema, ali i to mora da se zaradi na terenu", rekao je Đoković.

Rodžer Federer je korak bliže novom, osmom trofeju na Vimbldonu - i pored dva prekida zbog kiše (prvi je trajao 20-ak minuta, drugi oko sat), švajcarski teniser je prvi stigao do polufinala ovog grend slema pošto je u četvrtfinalu bio bolji od Francuza Žila Simona sa 3:0, po setovima 6:3, 7:5, 6:2, poslije sat i 34 minuta igre.

"Teško je igrati kada se meč ovako prekida i nastavlja... Srećan sam zbog toga što sam uspio da se izborim sa protivnikom i uslovima za igru", rekao je Švajcarac poslije meča.

Simonu nije pomoglo ni to što je prvi igrač koji je protiv Fedeksa napravi brejk na ovogodišnjem Vimbldonu, i to pri rezultatu 5:4 u drugom setu pritom ne izgubivši nijedan poen u tom gemu, i ponovo se rezultatski vratio u set.

Međutim, francuskom teniseru je to bilo sve što je uspio da uradi na ovom meču, iako je prekinuo niz Federera od 116 uzastopno dobijenih gemova u kojima je servirao.

Niz je trajao od prvog kola u Haleu kada je servis Federeru oduzeo Filip Kolšrajber.

Federer je tako ostao na drugom mjestu vječite liste odmah iza Hrvata Iva Karlovića koji ima najduži niz gemova na svoj servis bez brejka - 129.

Švajcarac se, u svakom slučaju, još jednom upisao u teniske knjige plasiravši se u rekordno 37. polufinale grend slemova.

Federer će se za plasman u finale, svoje jubilarno deseto na Vimbldonu, boriti protiv Britanca Endija Mareja, koji je, takođe, u tri seta (6:4, 7:5, 6:4) pobijedio Kanađanina Vaseka Pospišila. Marej je do četvrte pobjede u isto toliko međusobnih duela sa Pospišilom došao poslije dva sata i 11 minuta igre.

Britanac je teže od očekivanog izborio plasman u svoje sedmo polufinale Vimbldona. U sva tri seta je napravio po brejk, koji su mu bili dovoljni za trijumf nad 56. teniserom svijeta na ATP listi.

"Nadam se da mogu do novog finala, ali će meč biti izuzetno težak", rekao je Marej, koji će 24. put igrati Federera i imati priliku da u međusobnom skoru izjednači na 12-12.

Bonus video: