Đoković kreće u lov na Federera

Australijen open počinje večeras u 1 sat nakon ponoći po našem vremenu. Srpski teniser želi da osvoji kalendarski grend slem i smanji zaostatak za Fedeksom, koji ima šest najznačajnijih titula više od njega
1112 pregleda 1 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: BETA/AP
Rodžer Federer, Foto: BETA/AP

Rodžer Federer je najtrofejniji teniser svih vremena sa 20 grend slem titula, ali Novak Đoković u posljednje vrijeme sve više prijeti i poručuje da želi da „skine” Švajcarca sa trona. Šta više, otvoreno govori da mu je naredni cilj kalendarski grend slem, tj. osvajanje sva četiri najveća turnira u godini.

Šampion Vimbldona i US opena i jedini čovjek koji je u posljednjih 50 godina imao sva četiri grend slema u vlasništvu u istom trenutku, juriće 15. najveću titulu na mjestu gdje je šest puta bio šampion, u Melburnu.

Australijan open počinje večeras, u 1 sat nakon ponoći po našem vremenu, a Nole će drugog dana igrati protiv kvalifikanta, Mičela Krigera, koji se glavnog žrijeba domogao kroz kvalifikacije. Amerikanac je trenutno 231. igrač na ATP listi. Srbin upozorava da se lista favorita produžila za imena nadolazećih zvijezda.

- Mladi igrači su sve bolji i od njih očekujemo da uskoro budu grend slem pobednici. Prvi među njima je očigledno Aleksander Zverev, koji je već godinama top 3 igrač. Osvojio je London, tri Masters titule… - rekao je 31-godišnji Beograđanin, koji do finala ne može da se sastane sa Rafaelom Nadalom i Federerom.

Fedeks je prošle godine na najmanjem kontinentu osvojio jubilarni, 20. grend slem trofej. U pohod na treći uzastopni pehar na na prvom grend slemu sezone krenuće protiv 99. igrača svijeta, Uzbekistanca Denisa Istomina. Taj meč zatvara program na „Rod Lejver” areni, a trebalo bi da počne oko 11 časova po našem vremenu.

- Osvajanje dvije uzastopne titule Australijan opena, i to u srednjim 30-im, definitivno će biti jedna od najljepših stvari kada se za nekoliko decenija osvrnem na karijeru. Nisam mislio da to može da se dogodi, ali sam uvijek uživao ovdje - rekao je Maestro iz Bazela.

Fedeks je imao odličan uvod za Australijen open, jer je u paru sa Belindom Benčič osvojio Hopman kup. U finalu je savladao Aleksandera Zvereva i u singlu i miks dublu.

- Svi smo umorni od vas momci, ali šta možemo da uradimo? Posebno pored tebe. Imaš 30 i ko zna koliko godina. Zašto još pobjeđuješ? Prepusti nam barem nešto - uz osmijeh se obratio mladi Njemac ruskog porijekla svom idolu na pobjedničkoj ceremoniji.

U Federera vjeruje i legendarni Džon Mekinro.

- Australijan open je nesumnjivo veliki događaj, ali ne postoji veliki pritisak. Zato mislim da Federer i Serena Vilijams imaju mnogo veće šanse da osvoje grend slem na startu sezone. Sigurno će Serena biti veliki favorit i na Vimbldonu, ali su Federeru najbolje šanse upravo u Australiji - istakao je Mekinro.

Nadal se oko tri sata nakon ponoći sastaje sa domaćim teniserom Džejmsom Dakvortom, koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora. U ponedjeljak će na teren i čovjek koji je u centru pažnje svjetskih medija zbog najave da bi mogao da završi karijeru baš u Melburnu, a vjerovatno nakon Vimbldona, Endi Marej. Britanac će od osam časova po našem vremenu na „Melburn areni” imati težak posao protiv 22. nosioca, Španca Roberta Bautista-Aguta.

Prošlogodišnji viceprvak, Hrvat Marin Čilić je takođe u donjem dijelu kostura i rival će mu biti Australijanac Bernard Tomić.

Od mladog talasa se, naravno, najviše očekuje od četvrtog nosioca Zvereva, a nada domaćih navijača je Aleks de Minaur, koji je u svom rodnom gradu Sidneju juče prigrabio prvi ATP trofej u karijeri.

Voznjacki brani trofej, Halep 1. mjesto

U ženskom dijelu prvog grend slema titulu brani Dankinja Karolin Voznjacki. Ona je prošle godine postala prava svjetska broj jedan na WTA listi, pošto se napokon domogla i prve grend slem titule u karijeri. Voznjacki će takođe imati privilegiju da sjutra igra u večernjim satima, a žrijeb je na startu namjerio na 51. igračicu, Belgijanku Elison van Ujtvank.

Ni prva kosturašica, Rumunka Simona Halep nije bila miljenica žrijeba, jer u utorak igra protiv Estonke Kaje Kanepi. Upravo je Kanepi eliminisala Halep na US openu prošle godine.

Tituli, prvoj u karijeri nakon svih pobjeda na završnom WTA turniru nada se i šesta kosturašica, Ukrajinka Jelina Svitoljina, koja u utorak startuje protiv Švajcarkinje Viktorije Golubić.

Vječita favoritkinja ženskog tenisa, Amerikanka Serena Vilijams je u gornjem dijelu kostura, kao i Halepova, a na startu će igrati sa Njemicom Tatjanom Marijom.

Četvrta kosturašica, Japanka Naomi Osaka je tajkođe u gornjem dielu kostura, i na startu se sastaje sa Poljakinjom Magdom Linet.

Pobjednica iz 2016. Njemica Andželik Kerber je druga kosturašica i sjutra će igrati protiv Slovakinje Poline Hercog, a u tom dijelu kostura jedna od favoritkinja je i Amerikanka Sloun Stivens, koja igra protiv zemljakinje Tejlor Taunsend.

Čak devet igračica u AO ulaze sa nadom da mogu svrgnuti Halepovu sa mjesta broj jedan na WTA listi, ali najbliže tome su Stivens i Osaka, jer im je dovoljan plasman u četvrtfinale.

Bonus video: