Đoković vratio od Federera rekord u zarađenom novcu na turnirima

Nagradni fondovi na Grend slomovima i ATP turnirima posljednjih godina su sve veći, zahvaljujući popularnosti tenisa, a čemu su umnogome doprinijeli i sami igrači
88 pregleda 20 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 08:34h

Novak Đoković je osvajanjem US opena svoj bankovni račun uvećao za 3,8 miliona dolara i povratio rekord kada je u pitanju novac zarađen od nagrada na turnirima.

Čekom iz Njujorka Đoković je svoj bankovni račun uvećao na gotovo 103 miliona eura, dok je na drugom mjestu sada Švajcarac Rodžer Federer sa nešto manje od 101 miliona eura zarađenih na terenu.

Ipak, da bi pretekao Federera u ukupnoj zaradi, srpski teniser će morati dobro da se pomuči.

Tokom dosadašnje karijere od nagradama turnirima i od sponzorskih ugovora Đoković je zaradio nešto preko 162 miliona eura, dok je na računu Federera 584 miliona eura.

Federer je u karijeri osvojio 98 titula, dok je Đoković trenutno na 71.

Federer je osvojio 20 Grend slem trofeja, dok je Đoković trijumfom nad Huanom Martinom Del Potrom na US openu stigao do brojke 14 i izjednačio se na vječnoj listi sa Pitom Samprasom.

"Federer to možda radi već 20 godina, ali je Đokovićev vrhunac bio u novije vrijeme kada su nagrade na turnirima postale velike", objašnjava bivši urednik magazina Forbs Kurt Badenhausen.

Nagradni fondovi na Grend slomovima i ATP turnirima posljednjih godina su sve veći, zahvaljujući popularnosti tenisa, a čemu su umnogome doprinijeli i sami igrači.

Đoković je 13 od 14 svojih Grend slem titula osvojio od 2010. godine, kada su nagrade za šampione počele da premašuju milionski iznos.

Đoković je u potpunosti iskoristio period od 2011. do 2016. godine kada je osvojio 11 od 22 Grend slem trofeja i odigrao još sedam finala. U istom periodu Federer je osvojio samo jedan trofej.

Iako Đoković može da se takmiči sa Federorom na teniskom terenu, van njega u finansijskom smislu ne može da parira Švajcarcu.

Federer je 15. najbogatiji sportista svijeta.

"Federer ima mnoge ugovore potpisane na 10 i više godina. Očigledno je da se on smatra najboljim igračem tenisa svih vremena", rekao je Badenhausen.

Dugo godina je bio sinonim za Nike, kao i Majkl Džordan, Tajger Vuds, Lebron Džejms.

Njegovu popularnost u Aziji, na zalasku karijere pokušava da iskoristi i kompanija Uniqlo - oni će za desetogodišnji ugovor Švajcarcu platiti 300 miliona dolara.

Badenhausen smatra da Đoković nikada neće prestići Federera u zaradi van terena.

"Njegova zemlja porijekla svakako ima veliki uticaj, jer u njoj neće dobiti nikakve velike ugovore. Federer ima mnogo globalnih brendova uz svoje ime i veliki broj ugovora sa švajcarskim kompanija. Tu opciju Đoković nema u Srbiji. Takođe za razliku od Federera, Đoković je morao da luta od jednog proizvođača opreme do drugog", navodi bivši urednik Forbsa.

Bonus video: