Federer srušio Mareja i zakazao duel s Nadalom

Švajcarac prvo prokockao dvije meč lopte u trećem setu, a onda u četvrtom iskoristio jednu od 10 brejk šansi u tom dijelu igre i priveo meč kraju
17 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 12:32h

Skoro tri seta je Rodžer Federer igrao tenis iz snova protiv Endija Mareja, ali je do trijumfa ipak morao zaobilaznim putem, tek nakon što je dočekao reakciju protivnika - slavio je sa 3:1 u setovima (6:3, 6:4, 6:7, 6:3) nakon što je u trećem prokockao dvije meč lopte, i to obje u taj-breku.

A, još teže je do polufinala došao Rafael Nadal, pa je za četvrtak ujutro zakazan dvoboj starih, mnogi bi rekli i vječitih, rivala. Španac je eliminisao Gligora Dimitrova takođe sa 3:1 (3:6, 7:6, 7:6, 6:2), nakon što je Bugarin propustio tri set lopte da povede sa 2:1...

FEDEKS se ne otpisuje tek tako

Švajcarac očigledno ima još motiva i snage, klase pogotovo, da juri grend slemove, pokazao je to duel sa Marejom, koji je u ovom trenutku, kada se tek oporavio od povrede leđa, ipak korak iza velike trojke svjetskog tenisa.

Fedeks je imao čak 15 brejk šansi u meču, od čega deset u četvrtom dijelu igre, a baš tu 10. je iskoristio i poveo sa 5:4.

Opet je, kao i u trećem setu, servirao za meč, i ovog puta nije pogriješio, iako je Škot imao 0:30.

Ipak, servis je bio taj koji je lansirao Federera među četiri najbolja, pa se 11. godinu zaredom plasirao u polufinale u Melburnu, što do sada nije uradio niko.

"Nije mi bilo lako nakon trećeg seta, sjedio sam na klupi i pripremao se za nastavak umjesto da pričam s tobom pored terena", rekao je Federer Džimu Kurijeru, bivšem teniseru i voditelju programa na "Rod Lejver areni".

"Moje samopouzdanje je mnogo veće nego što je bilo prošle godine, pogotovo u kretanju na terenu. Ja sam igrač koji inače "troši" mnogo brejk šansi, ali ih i koristim. Bitno je samo da ostanem pozitivan i da se pripremim za narednu šansu koja se ukaže", kazao je Federer i najavio meč sa Špancem:

- Radujem se našem duelu, siguran sam da će biti odličan meč. Imali smo nekoliko epskih duela prethodnih godina - istakao je maestro iz Bazela.

RAFA krvario za trijumf

Nadal je prošao kroz pakao protiv Dimitrova, ali je opet bio pravi kada je to bilo najpotrebnije.

Kao i u prethodnom meču protiv Keija Nišikorija Španac je imao velikih problema sa žuljevima na rukama, ali ni to nije moglo da ga spriječi da dođe do 40. trijumfa na Australian openu.

Razliku je napravio treći period igre - Dimitrov je u njemu propustio tri set lopte da povede sa 2:1, ali je umjesto toga Nadal iskoristio prvu i u tom trenutku slomio temperamentnog rivala.

"Imao sam sreće, zaista. On je promašio lagani forhend udarac, potom još jedan. Mučio sam se sa njegovi servisom, izgledalo je kao da se branim od raketa. Nadam se da ću napredovati i pripremiti se za polufinale", rekao je Nadal.

Dimitrov do Melburna nikada nije prošao dalje od trećeg kola nekog grend slem turnira.

Nadal, s duge strane, juri drugu titulu na Ozi openu, ukupno 14. grend slem trofej u karijeri, čime bi se izjednačio sa Pitom Samprasom.

Australijan open je jedini grend slem turnir zasada koji Nadal nije osvojio barem dva puta.

Galerija

Bonus video: