Maestro iz Bazela na svojoj sceni

Prije nepunu deceniju, 6. jula 2003, tada dugokosi Švajcarac je kleknuo na travu i proslavio svoj prvi veliki pehar, nakon pobjede nad Markom Filipusisom (7:6, 6:2, 7:6)
82 pregleda 1 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Rojters
Rodžer Federer, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.06.2013. 21:38h

Najveći teniser svih vremena vraća se na svoju scenu, na terene gdje je postao legenda - na vimbldonsku travu.

U pitanju je, naravno, Rodžer Federer, koji je sedam od svojih rekordnih 17 grend slem titula osvojio u Londonu. Aktuelni šampion će sjutra i otvoriti program na Centralnom terenu duelom sa Rumunom Viktorom Haneskuom.

Federer je sudbinski vezan za Vimbldon. Prije 15 godina je tu bio juniorski prvak, a u osmini finala 2001. je prekinuo seriju od 31 vezane pobjede Pita Samprasa u prijestonici Velike Britanije.

Prije nepunu deceniju, 6. jula 2003, tada dugokosi Švajcarac je kleknuo na travu i proslavio svoj prvi veliki pehar, nakon pobjede nad Markom Filipusisom (7:6, 6:2, 7:6).

"Taj trofej je došao pomalo neočekivano, iako sam već tada bio Top 10 igrač. Pehar mi je dao samopouzdanje da postanem broj jedan nekoliko mjeseci kasnije", rekao je 31-godišnji Švajcarac u jučerašnjem druženju sa novinarima.

U finalima su potom po dva puta padali Endi Rodik (3:1 i 3:0) i Rafael Nadal (3:1 i 3:2).

Rafa je dočekao osvetu i 2008. u jednom od najboljih mečeva u istoriji, koji je dva puta prekidala kiša, slavio sa 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7. Već je padao mrak, meč je umalo bio prekinut zbog slabe vidljivosti, ali je Rafa potvrdio brejk u 5. setu i podigao pehar.

Teniski giganti se od tada nisu sreli na Vimbldonu, a žrijeb ih je sada spojio kao rivale u četvrtfinalu.

"Uh, kakav je to meč bio. Jurio sam šestu titulu u nizu na Vimbldonu, a Rafa je želio da osvoji prvu. I u prethodne dvije godine je bio jako blizu. Uspio sam da se vratim poslije gubitka prva dva seta, spasao sam meč loptu u 4. i izborio peti. Postajalo je sve mračnije i na kraju je on slavio - prisjeća se Federer poraza koji je ocijenio kao najteži u karijeri".

Godinu kasnije, Nadal se zbog povrede nije pojavio u Londonu. Rodžer je to iskoristio i dogurao do finala, u kojem ga je čekala stara žrtva - Rodik. Uporni Amerikanac je dobio prvi set, vodio 6:2 u taj-brejku drugog, ali je Fedeks preokrenuo na 2:1.

Rodik je izjednačio na 2:2, a na 14:14 u 5. setu imao dvije vezane brejk lopte. Fedeks se izvukao i u narednom gemu napravio prvi brejk u meču i ugrabio rekordni 15. grend slem trofej u meču sa najdužim 5. setom u istoriji grend slem finala.

"Nisam imao šansu da napravim brejk, ali nisam želio da u nizu gubim epska finala", istakao je Maestro iz Bazela.

Lani je prekinuo crnu seriju i osvojio 17. grend slem titulu pobjedom nad Endijem Marejem (4:6, 7:5, 6:3, 6:4). Tako se izjednačio sa Samprasom po broju titula na Vimbldonu (sedam) i oborio njegov rekord u sedmicama provedenim na vrhu ATP liste.

Bonus video: