Kvartet velikana juri tron

Ivanišević je ubijeđen u trijumf Đokovića, i Mekinro mu daje prednost, Keš vjeruje Mareju, Vilander smatra da će o tituli odlučivati Škot i Švajcarac, a Nadala niko ne otpisuje
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 08:28h

Zagrijavanje je prošlo, vrijeme je za pravu stvar - 127. izdanje Vimbldona. Po mnogima najveći sportski događaj na planeti u 2013. godini počinje danas u Londonu, u 12.30 časova po našem vremenu.

Na 16 terena tada će početi 15 mečeva singla i jedan dubla, a najzanimljiviji je okršaj Ane Ivanović i Viržini Razano. Ono pravo kreće u 14 časova, kada na Centralni teren izlaze sedmostruki šampion i jedan od četvorice favorita za titulu, Rodžer Federer, i njegov rival Viktor Hanesku.

Kakav se spektakl očekuje, najbolje govore prognoze za muški singl - kladionice favorizuju redom Novaka Đokovića, Endija Mareja, Rafaela Nadala i Federera, a teniske legende imaju oprečna mišljenja.

Goran Ivanišević je ubijeđen u trijumf Đokovića, Džon Mekinro mu daje prednost u odnosu na ostale, Pet Keš vjeruje Mareju, Mats Vilander smatra da će o tituli odlučivati Škot i Švajcarac, a Nadala niko ne smije da otpiše...

Jedna stvar je jasna - u naredne dvije sedmice planetu očekuje spektakl...

Na to su uticali i organizatori, koji nisu iskoristili pravo da ne poštuju ATP listu i sami odrede nosioce. Zbog toga je Nadal tek 5. kosturaš, pa će u projektovanom četvrtfinalu naletjeti na Federera.

Možda je to i bila želja organizatora da turnir već tada bude veoma uzbudljiv, jer svi znaju kakva su tri spektakularna finala odigrala dva velikana od 2006. do 2008.

"Volim kad je žrijeb težak. Ne bježim od toga, pošto ni nemam kontrolu nad tim. Ako želiš da osvojiš titulu, moraš da pobijediš najbolje, zato sam ovdje. Ipak, koncentrisan sam na 1. kolo i meč sa Haneskuom", rekao je Federer, koji bi na putu do titule, ako ne bude iznenađenja, morao da sruši Nadala, Mareja i na kraju Đokovića.

Moguć okršaj u polufinalu: Rodžer Federer i Endi Marej pred prošlogodišnje finale

Prvog dana na teren će i Nadal i Marej, čiji su protivnici Belgijanac Stiv Darsis, odnosno Njemac Benjamin Beker.

"Darsis je dobar, talentovan teniser. Zna kako da igra na svim podlogama, ima dobre udarce. Moram da igram odlično od početka. Sada ne razmišljam o Federeru i Mareju, imam mnogo mečeva do tada", rekao je Rafa, koji je od povratka na teren na svih devet turnira stigao do finala i osvojio sedam titula.

Marej je prošle godine prekinuo prokletstvo i na US openu postao prvi Britanac koji je osvojio grend slem titulu nakon 1936. godine, kada je to uradio Fred Peri. Prije toga je na Vimbldonu izgubio svoje peto grend slem finale od Federera, kojem se na istom terenu osvetio u meču za zlato na Olimpijskim igrama. Sada želi i najvažniju tenisku krunu.

"Vimbldon mi mnogo znači, to je bilo prilično očigledno prošle godine", rekao je Marej, aludirajući na suze poslije pobede nad Žo-Vilfredom Congom u polufinalu, ali i nakon poraza od Federera u finalu.

"Mislim da ću sada biti smireniji u kasnoj fazi turnira i da ću se bolje nositi sa pritiskom".

Fenomenalan program na Centralnom terenu kompletiraće Marija Šarapova, koja će se sastati sa Francuskinjom srpskog porijekla Kristinom Mladenović između mečeva Federera i Mareja.

Na Terenu 1 program počinje u 14 sati duelom Viktorije Azarenke i Portugalke Marije Žoao-Keler, potom na travu izlaze Nadal i Darsis, a popodnevni termin rezervisan je za derbi dana - duel šampiona iz 2002. Lejtona Hjuita i 10. igrača svijeta Stanislasa Vavrinke.

Zanimljiviji će biti i mečevi Conga - David Gofan, Janko Tipsarević - Viktor Troicki, Marin Čilić - Markos Bagdatis, Petra Kvitova - Koko Vandervege, Jelena Janković - Johana Konta...

Serena stiže Navratilovu i Evert do kraja godine

Serena Vilijams je u fenomenalnoj formi, ima 31 vezanu pobjedu (najviše u karijeri), a svi su sigurni da će na Vimbldonu dogurati do 38. trijumfa.

O tome najbolje govore kvote - na njenu titulu kladionice daju najviše 1,45, a druga je Marija Šarapova sa minimum sedam. Dvije najveće favoritkinje su imale zanimljiv verbalni rat prije Vimbldona, i to zbog Grigora Dimitrova.

Bugarski teniser je u vezi sa prelijepom Ruskinjom, a ranije je navodno bio sa Amerikankom, koja je prozvala Mašu, iako joj nije pomenula ime.

"Ima ljudi koji žive i dišu tenis. Ozbiljno, odmorite malo. Ona svaki intervju počinje sa: „Tako sam srećna”. To je tako dosadno. I dalje je neće zvati na „kul” žurke. I da, ako želi da bude s momkom koji ima crno srce, samo naprijed", rekla je Serena za magazin „Roling stoun”.

Šarapova se prepoznala u tim stavovima i odgovorila.

"Gajim ogromno poštovanje prema svemu što je Serena ostvarila na terenu. Ali, ako već želi da se priča o nečemu ličnom, možda bi trebalo da govori o svojoj vezi i svom momku. On je bio oženjen, ima djecu, a sada se razvodi", aludirala je Ruskinja na ono o čemu se bruji u teniskim krugovima - da je Serena u vezi sa trenerom Patrikom Muratogluom.

Nesuglasice brzo riješene: Serena Vilijams i Marija Šarapova nakon finala Rolan Garosa

Serena se juče javno izvinila Ruskinji, a to je uradila i dan ranije na žurci.

"Kada pogriješim, odmah se izvinim. Rekla sam Mariji da mi je jako žao zbog svega", istakla je 31-godišnja Amerikanka i napomenula da je ljuta na novinara „Roling stoun”, jer je zloupotrijebio dio priče koji nije bio namijenjen za štampu.

Sada, kada je već zaboravljeno sve, Serena može da se posveti cilju - da osvoji Vimbldon i US open i do kraja godine dostigne Martinu Navratilovu i Kris Evert, koje imaju po 18 grend slem titula.

Ako to uspije, onda ni rekord Štefi Graf od 22 pehara na najvećim turnirima u open eri ne bi bio nedostižan.

Prva na listi, Margaret Kort, djeluje neuhvatljivo, jer ih ima 24, ali „samo” 11 od 1968. godine, kada je počela open era i dozvoljeno profesionalcima da se takmiče sa amaterima.

Galerija

Bonus video: