Marej napravio haos u Britaniji ulaskom u finale

Marej nikada do sada nije osvojio Grend slem turnir, dok je Federer na njima trijumfovao čak 16 puta.
5 komentar(a)
Marej, Foto: Beta AP
Marej, Foto: Beta AP
Ažurirano: 07.07.2012. 16:57h

Poslije pobjede Britanca Endija Mareja u polufinalu Vimbldona, mnogi njegovi sunarodnici, od političara, preko članova kraljevske porodice do običnog naroda počeli su da traže kartu za tribinu centralnog terena, gde će sjutra u finalu igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera.

Pobjeda Mareja u polufinalu protiv Francuza Žo-Vilfreda Conge, izazvala je veliku pažnju javnosti i medija u Velikoj Britaniji - "Marejmaniju" - pošto je on postao prvi Britanac koji se plasirao u finale Vimbldona poslije 74 godine.

Karata u prodaji za finale nema, ali se one mogu nabaviti na internet stranici iBej (eBay) za dvije i po hiljade funti.

Dejli mejl na naslovnoj stranici pita "Da li on može da završi posao", na šta Marej ističe da može.

"To će biti jedan od najvećih mečeva u mom životu. Veliki je izazov, mnogi ne očekuju da pobijedim, ali ako budem igrao dobro mogu do trijumfa", istakao je 26-godišnji teniser.

Velika Britanija je posljednji put imala šampiona 1936. kada je Fred Peri pobedio Nemca Gotfrida Fon Krama, a finalistu dvije godine kasnije kada je Bani Ostin prilično lako izgubio od Amerikanca Dona Badža.

"Konačno" je reč koja se nalazi na naslovnoj strani subotnjeg izdanja britanskog Dejli Mirora, a slični su naslovi u još nekim novinama, poput Sana.

Marej je uvijek izazivao pomiješana osjećanja u svojoj zemlji, pošto kruži šala da je on kada pobijedi Britanac, a kada izgubi Škot.

Sada, dok je u pobjedničkom nizu, političari, kako u glavnom gradu Londonu, tako i u glavnom gradu Škotske Edinburgu, otimaju se ko će pružiti veću podršku ovoj teniskoj zvijezdi.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, koji će prisustvovati finalu, objavio je da će se u nedjelju ispred njegovog sjedišta u Londonu vioriti i zastava Škotske.

"Sjajna je vijesti da imamo domaćeg muškog finalistu poslije više od 70 godina. To je posebno uzbudljivo, jer je ovo olimpijska godina kada su sve oči svijeta uprte u Veliku Britaniju", rekao je Kameron.

Premijer Škotske Aleks Salmond, koji želi da se Škotska otcijepi od Velike Britanije, takođe je čestitao Mareju.

"Cijela Škotska će biti uz Endija u nedjelju, a ja ću biti lično tamo da navijam za njega", kazao je Salmond.

Marej će na centralnom terenu Vimbldona imati i podršku kraljevske porodice, koju će predstavljati Kejt Midlton, pošto njen suprug princ Vilijam i kraljica Elizabeta Druga neće prisustvovati zbog ranije dogovorenih obaveza.

Britanac je pobijedio Federera u osam od njihovih 15 mečeva, ali svjetske kladionice veće šanse daju Švajcarcu, pošto na jedan uloženi evro na njegovu pobjedu možete dobiti jedan i po, a na pobjedu Britanca dva i po.

Marej nikada do sada nije osvojio Grend slem turnir, dok je Federer na njima trijumfovao čak 16 puta.

Finale Vimbldona počinje sjutra u 15 časova.

Bonus video: