Federer u finalu, Đoković bez titule, možda i prvog mjesta na ATP listi

Federer je došao u priliku da pobjedom u nedjelju ponovo preuzme prvo mjesto na ATP, i tako izjednači rekord Pita Samprasa po broju nedjelja na čelu liste tenisera (286).
0 komentar(a)
Federer, Foto: Beta AP
Federer, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.07.2012. 14:56h

Rodžer Federer je oduzeo Novaku Đokoviću titulu u Vimbldonu – švajcarski teniser je u polufinalu slavio sa 3:1, po setovima 6:3, 3:6, 6:4, 6:3, za dva sata i 22 minuta igre, i tako dobio priliku da se u nedjelju bori za sedmu titulu na ovom Grend slem turniru.

Federer je došao u priliku da pobjedom u nedjelju, protiv boljeg iz drugog polufinala između Endija Mareja i Žo-Vilfreda Conge, ponovo preuzme prvo mjesto na ATP, i tako izjednači rekord Pita Samprasa po broju nedjelja na čelu liste tenisera (286).

Fedeks je prvi na ATP listi već bio je u dva navrata, od 1. februara 2004. do 11. avgusta 2008. godine, a potom i od 6. jula 2009. do 24. maja 2010. godine.

Do 3:2 za Federera u prvom setu, oba tenisera su lako osvajala gemove na svoj servis. U šestom gemu, međutim, Federer je uzeo brejk, iako je Novak vodio 30:0. do kraja seta Švajcarac je sigurno servirao, a set je završio bez izgubljenog poena u devetom gemu.

Đoković je uzvratio istom mjerom u drugom setu, servis protivniku je oduzeo već u drugom gemu, potom je poveo 3:0 i rutinski završio set.

U trećem setu Federer nije iskoristio brejk-lopte u prvom i šestog gemu, Đokoviću to nije pošlo za rukom kod 5:4 za Fedeksa, koji je u sljedećem gemu osvojio servis protivnika i set okončao sa 6.4.

Federer je sve dileme oko pobjednika riješio na početku četvrtog seta, u drugom gemu je napravio brejk, odmah iza toga poveo 3:0 i do kraja seta, samim tim i meča, oba tenisera su osvajala gemove na svoj servis, što je, naravno, odgovaralo švajcarskom teniseru...

Federer je danas zabilježio 15. pobjedu u 27 međusobnih duela sa Đokovićem.

"Veoma sam srećan, odigrao sam strašno dobar meč danas. Turnir je jako težak bio do sada, ali sam ipak bio sposoban da odigram danas dobro. Imao sam možda i malo sreće i bilo je zadovoljstvo igrati", rekao je Federer.

Federer će u finalu igrati u nedjelju protiv pobjednika duela Francuza Žo-Vilfreda Conge i Endija Mareja iz Velike Britanije.

"Protivnik neće imati mnogo šta da izgubi jer nikada do sada nijedan od njih dvojice nije bio u finalu Vimbldona, te očekujem da izađe na teren i odigra sjajan meč. Od Mareja sam nekoliko puta izgubio, od Conge prošle godine na Vimbldonu, ali ću pokušati da uđem u meč bez pritiska i dobiti taj duel", kazao je Federer.

Bonus video: