Nadal pred optužbom za utaju poreza?

Nadal je osnovao između 2005. i 2009. godine nekoliko firmi, ali se sumnja da je utajio prihode, s obzirom da su u pokrajini na sjeveru Španije u to vrijeme važile poreske olakšice
0 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Rojters
Rafael Nadal, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.02.2012. 01:51h

Poreske vlasti u Baskiji pokrenule su istragu povodom sumnji da je slavni teniser Rafael Nadal u toj španskoj pokrajini utajio porez, prenijeli su španski mediji.

Drugorangirani teniser svijeta osnovao je između 2005. i 2009. godine nekoliko firmi u Baskiiji, ali se sumnja da je utajio prihode, s obzirom da su u pokrajini na sjeveru Španije u to vrijeme važile poreske olakšice, koje su podsticale razvoj privrede i preduzetništva.

Tvrdi se da su Nadalove kompanije u četvorogodišnjem periodu navodno platile porez u iznosu od 11,06 miliona eura, što je mnogo manje od navodno prijavljenih 47,37 miliona eura prihoda.

Nadalov agent Karlos Kosta izdao je tim povodom saopštenje u kojem demantuje bilo kakve insinuacije da su kompanije i sam teniser izbjegavali zakonske obaveze.

"Rafa je od početka karijere insistirao da mu rezidencija ostane u rodnom gradu, čime je potvrdio posvećenost Španiji, i na terenu i van njega", rekao je Kosta.

Nadal je rođen u Manakoru na ostrvu Majorka, u Balearima, gdje je zadržao rezidenciju, odbijajući da plaća porez u nekoj od zemalja sa povoljnijim poreskim uslovima kao većina vrhunskih tenisera.

Bonus video: