Novak je novi kralj Njujorka

"Zadovoljstvo je biti ovdje, biti dio istorije, među malobrojnim teniserima koji su pobijedili na US openu”, kazao je Đoković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 00:52h

Novak Đoković je novi kraj Njujorka – najbolji teniser svijeta je u finalu US opena savladao Rafaela Nadala 3:1, po setovima 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1, nakon četiri sata i 10 minuta igre, i tako se domogao treće Grend slem titule u godini, nakon što je bio najbolji na Austalijan openu i Vimbldonu.

To je njegova ukupno četvrta Grend slem titula u karijeri, prva na US openu, nakon izgubljenih finala 2007. i 2010. godine, a ukupno 27. titula u karijeri.

Nadalu za kakvu-takvu utjehu ove godine ostaje titula na Rolan Garosu.

Prvi reket sveta sada ima 4.100 bodova prednosti ispred Rafaela Nadala čime je osigurao prvo mesto na ATP listi do kraja godine. Đoković je stigao do 27. trofeja u karijeri

Đoković je od Nadala bio bolji i u ovogodišnjem finalu Vimbldona 3:1 u setovima, a revanširao se Špancu za prošlogodišnji poraz na Otvorenom prvenstvu SAD. Srpski teniser je, takođe, smanjio prednost Nadala u pobjedama u međusobnim duelima na 16:13.

Nadal je na početka prva dva seta osvojio po brejk, poveo oba puta 2:0, ali je oba seta izgubio. Razlika je u tome što je Novak u prvom setu nanizao šest uzastopnih gomova, dok je u drugom španski teniser uspio da osvoji sedmi gem za trenutnih 4:3 za Novaka, a onda i da uzme brejk za 4:4. Do kraja seta, međutim, Đoković je osvojio još dva uzastopna gema i poveo 2:0…

Đoković je u trećem, setu bio na servisu kod vođstva od 2:1 i 3:2, ali nije uspio da kapitalizuje brejkove. Do 5:5 su oba tenisera sačuvala svoj servis, potom je Đoković uzeo brejk za 6:5 i imao priliku da servira za meč. Nadal se, međutim, nije predavao, vratio je brejk, pa je odluka pala u taj-breku, u kojem je Majorčanin poveo 5:1 i, praktično, “ovjerio” ovaj set iv ratio neizvjesnost na meču.

U pauzi između trećeg i četvrtog seta Đoković se požalio na probleme sa leđima i dobio je masažu od fizioterapeuta. Bolovi u leđima mučili su Novaka više nego što se činilo u prvi mah, pa je nakon osvojenog prvog gema zatražio i medicinski tajm-aut, tokom kojeg je dobio novu, detaljiniju masažu.

Sve to, međutim, nije smetalo Đokoviću, koji je odmah uzeo brejk za 2:0, a potom ponovo sačuvao servis za 3:0. Nadal je uspio samo da dobije četvrti gem, nakon čega je srpski teniser nanizao još tri gema za titulu, kojom je postao jedan od pet tenisera u istoriji koji su u istoj godini osvojili tri različita Grend slem turnira…

"Zvuči nerealno, osjećaj je sjajan. Imam iza sebe čudesnu godinu koja još traje. Igrati protiv Rafe, to je veliki izazov. Želim da mu zahvalim, da mu čestitam zbog sjajnog turnira. Vjerujem da ćemo imati još ovakvih mečeva u budućnosti", rekao je Đoković poslije meča.

On je dodao da saosjeća sa ljudima u Njujorku, zbog njihovog gubitka 11. septembra 2001. godine.

"Mi se bavimo sportom, ali ne možemo da shvatimo koliko smo srećni što možemo da radimo i uživamo u onome što volimo. Imate moju podršku", rekao je Djoković obraćajući se Njujorčanima, a izašao je da primi pehar sa kačketom njujorških vatrogasaca.

Teniser iz Srbije je zahvalio organizatorima i istakao da je zadovoljstvo biti na listi šampiona jednog od najvećih turnira.

"Sa nestrpljenjem čekam povratak u Njujork sljedeće godine", rekao je Đoković koji je zahvalio i svojoj djevojci, stricu kome je rođendan i svim ostalima u svom timu.

Đoković je dobio ček na 1.800.000 dolara i bonus od 500.000 dolara kao najuspješniji teniser u seriji turnira u SAD koji su prethodili Otvorenom prvenstvu SAD. Nadal je osvojio 900.000 dolara.

U izjavi za beogradsku "Prvu" televiziju Đoković je ponovio da je iznenađen uspjehom.

"Mislim da mi se sav trud i posvećenost isplaćuje. Mislim i da je razlog moja samouvjerenost. Kada sam osjetio bol u ledjima u četvrtom setu, znao sam da moram da “skraćujem” poene jer je Nadal fizički spremniji. Igrao sam opušteno i fenomenalno", rekao je Đoković.

Španac Rafael Nadal priznao je da je razočaran ishodom meča u Njujorku.

"Ovaj momak je nevjerovatan i mogu samo da mu čestitam. Ovo je godina koja će teško moći da se ponovi", rekao je Nadal.

On je ukazao da je odigrao težak meč, u kojem je pružio maksimum.

"Igrao sam agresivno koliko sam mogao, ali on je nalazio način da se vrati u poen. Igrao sam najbolji mogući tenis, pružio sam sve što sam mogao, i izgubio sam od najboljeg na svijetu. Nastaviću naporno da radim i vratiću se sljedeće godine", rekao je Nadal.

Galerija

Bonus video: