Stosur u nevjerici, Serena priznaje poraz

“Ne mogu još da dođem do riječi. Ustvari, ne mogu da povjerujem da sam osvojila ovaj turnir”, rekla je Stosur novinarima u Njujorku
0 komentar(a)
Samanta Stosur, Foto: Beta/AP
Samanta Stosur, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.09.2011. 10:25h

Australijska teniserka Samanta Stosur rekla je da ju je pobeda na Otvorenom prvenstvu SAD ostavila bez riječi i da još ne može da vjeruje da je osvojila posljednji grend slem sezone.

“Ne mogu još da dođem do riječi. Ustvari, ne mogu da povjerujem da sam osvojila ovaj turnir. Nevjerovatan je osjećaj da izađem na teren i odigram kako sam odigrala. Mislim, uvijek sam htela i nadala se, ali mi je nevjerovatno da sam to i uradila”, rekla je Stosur novinarima u Njujorku.

Ova 27-godišnja Australijanka pobijedila je lako u finalu Amerikanku Serenu Vilijams 6:2, 6:3 i tako osvojila svoju prvu grend slem titulu u singlu. Najveći uspeh na najvažnijim turnirima do sada bilo joj je jedno finale, na Rolan Garosu.

Vilijamsova je pobjednica 13 grend slem turnira i važi za jednu od najboljih teniserki svih vremena.

“Osećala sam prije meča da sam autsajder, tako da sam zbog toga bila malo opuštenija nego u svom poslednjem grend slem finalu. Mislim da sam uspjela mnogo da naučim iz iskustva Rolan Garosa. Morala sam da vjerujem da postoji šansa. Pomoglo mi je i što sam je dva puta pobijedila u prošlosti”, rekla je Stosur.

Ona je priznala da je pobjeda došla lakše nego što je očekivala.

“Naravno, kad sam pomišljala na pobjedu, nisam mislila da će to biti 6:2, 6:3, to je sigurno. Poslije prvog seta sam sjela i osjećala sam kako mi srce lupa u grudima. Pomislila sam: 'Okej, imam set prednosti. Sada imam šansu da pobijedim u sljedeća dva'”.

Stosur je bila uspješna dubl igračica i u karijeri je osvojila dva grend slema u toj konkurenciji, ali je priznala da je uvijek sanjala o uspješnom singlu.

“Sve vrijeme dok sam igrala dubl, željela sam da budem dobra singl igračica. Imala sam velike uspjehe u dublu i to je bilo fantanstično, ali onda sam se razboljela (od Lajmske bolesti 2007.) i morala sam to da prebolim, a nisam željela ništa da prepuštam slučaju. Sada vidim da je bila ispravna odluka da slijedim svoje snove i dobijem veliku nagradu”, rekla je Stosur.

U finalu sa Serenom Vilijams desio se ispad, pošto je Amerikanka viknula prije nego što je Stosur udarila loptu koju nije uspela da vrati, što je protivno pravilima i zbog čega se svađala sa sudijom.

“Ne znam ko je bio u pravu. Sve se desilo jako brzo. Pokušavam da vratim svaku loptu i svaki udarac. Mislim da sa pravom postoje pravila tenisa. Sudija je donijela takvu odluku ako je mislila da je u pravu... Ne sjećam se cijelog poena i ne znam da li bih uspjela da vratim. Sve tamo se dešava jako brzo”, rekla je Stosur.

Vilijams nije novinarima otkrila šta se u prošlosti dešavalo sa sudijom Evom Azderaki, iako je na terenu rekla da je ona “ponovo” protiv nje. Cio incident opisala je kao žar borbe.

“Svi smo jako napeti tamo. Bila sam zaista unesena i svi žele da urade dobro. Znam da ja jesam. Samo sam pokušavala da uradim najbolje što mogu. Dala sam 100 odsto... Ne sjećam se šta je bilo ranije sa sudijom, obećavam da bih vam rekla da se sjećam”, rekla je Amerikanka.

Serena je poručila da se kaje zbog ružnih riječi koje je uputila sudiji.

“Uzbuđena sam što sam ponovo ovdje i što sam došla do finala. To je veliko iskustvo za mene. Žao mi je što sam izgubila, ali ništa nisam mogla da uradim. Mislim da je Sem igrala jako, jako dobro... Ne sjećam se ni šta sam rekla sudiji... Bilo je finale, bilo je napeto... Izgleda da ću morati da idem na 'Jutjub' da vidim šta je bilo”.

Ona je priznala da je njena protivnica bila bolja, a nije željela opravdanja na novinarske primjedbe da je igrala kasno uveče, onda imala jutarnju konferenciju za novinare i probleme sa prstima na stopalima.

“Bila sam malo umornija nego što sam očekivala, ali neću da nalazim opravdanja. Stvarno hoću da kažem da je Sem zasluženo pobijedila jer je igrala zaista dobro. Bio je malo naporan taj prelaz, ali ne mislim da bi napravilo razliku. Vjerovatno bih se samo kretala malo brže”, zaklučila je Serena Vilijams.

Bonus video: