Tenis u sjenci uragana

Posljednji grend slem turnir će, prema svim najavama, krenuti kako je i predviđeno, iako ni samim igračima posljednjih dana tenis baš i ne pada tako često na pamet...
0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2011. 11:29h

Sve je u magli, neizvjesnost pred start jednog grend slem turnira u sezoni nikada nije bila veća. US open je pod upitnikom zbog opasnosti od uragara Ajrin, ali organizatori i dalje uporno drže do toga da će turnir da se održi i da odlaganja neće biti.

Posljednji grend slem turnir će, prema svim najavama, krenuti kako je i predviđeno, iako ni samim igračima posljednjih dana tenis baš i ne pada tako često na pamet...

"Dosta je strašno, jer niko ne zna koliko će jako da udari uragan. Porodica je sa mnom u Njujorku, a to nije običan grad. Pratimo vijesti i trudićemo se da budemo na sigurnom", rekao je Rodžer Federer.

Većina tenisera je, ipak, otkazala konferenciju za medije, i tradicionalna manifestacija „Artur Eš dan za djecu” kojom se označava početak US opena je takođe otkazana. Tenis definitivno nije nešto o čemu se posljednjih dana najviše priča u Njujorku... Ali nije ni sve tako crno - kod Marije Šarapove čak ima mjesta i za šalu.

"Nadam se da je moj hotel dovoljno čvrst. To je sve što mogu da očekujem, zar ne?", upitala se kroz šalu Ruskinja, koja je odrasla u Americi.

"Ja sam djevojka sa Floride, tako da ovo nije ništa novo za mene. Mislim da svi malo pretjeruju, ali naravno da moramo da budemo obazrivi", kazala je Šarapova.

Kako god, kompleks na Flešing Medousu je preko vikenda ostao zatvoren, igrači su morali pojedinačno da se snalaze kako bi odradili treninge i ostalo je samo da se čeka ponedjeljak i 17 časova da US open i zvanično počne.

"Niko ne zna šta da radimo. Ostaje samo da čekamo", istakao je Endi Marej.

„Artur Eš” teren bi trebalo da otvori osvajačica Vimbldona Petra Kvitova koju čeka duel sa Rumunkom Aleksandrom Dulgeru.

Apsolutni favorit broj jedan, Novak Đoković, oporavio se od povrede ramena zbog koje je morao da preda finale Mastersa u Sinsinatiju Endiju Mareju. Spreman je za prvi meč koji je na programu u utorak protiv Irca Konora Nilanda.

"Ova minorna povreda koju imam neće uticati na moje samopouzdanje. U pitanju je zapaljenje, a ne povreda. Priznajem da mi je to malo otežalo stvari na terenu, ali to je bilo normalno očekivati", rekao je Đoković.

Srpski teniser je i po bukmejkerima, naravno, prvi favorit, slijede Rafael Nadal (koji brani titulu), Federer, Marej, Huan Martin del Potro...

Kod žena se najveće šanse daju Sereni Vilijams, koja se polako vraća nakon dugačke pauze, drugi favorit je Šarapova, pa Viktorija Azarenka i Kvitova. Peti favorit je Na Li, a šesti Karolin Voznijacki.

Greg Rusedski: Novak osvaja i ovaj turnir

Bivši teniser Greg Rusedski trenutno radi kao stručni konsultant za BBC. Nema dilemu da će Novak Đoković da osvoji i treći grend slem u sezoni. Samo ako mu bolovi u ramenu ne budu predstavljali problem...

"Ako Novak bude bio zdrav, očekujte da će on da osvoji i ovaj turnir - kazao je Rusedski. Đoković ima dosta interesantan žrijeb. U trećem kolu bi igrao sa Nikolajem Davidenkom, potom su mu potencijalni rivali Rišar Gaske i Tomaš Berdih. U polufinalu bi, naravno, išao na Federera, ako Švajcarac stigne do same završnice. - Berdih bi mogao da bude najopasniji, ako se oporavi od povrede. Nadal? U ovom trenutku je daleko od prave forme, samo velika želja može da ga vodi ka polufinalu", kazao je Rusedski.

Bonus video: