Đoković protiv Nadala za prvijenac na Vimbldonu

Ove sezone Đoković je pobijedio Nadala u finalnim mečevima na četiri turnira, ali je izgubio svih pet dosadašnjih duela protiv Španca na grend slem turnirima.
0 komentar(a)
Nadal, Foto: Reuters
Nadal, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2011. 17:05h

Najbolji srpski teniser Novak Đoković će u finalu Vimbldona pokušati da uzme titulu braniocu Rafael Nadalu, igraču koga je već "skinuo" sa prvog mjesta ATP rang liste.

Ove sezone Đoković je pobijedio Nadala u finalnim mečevima na četiri turnira, ali je izgubio svih pet dosadašnjih duela protiv Španca na grend slem turnirima.

"Vjerujem da će mi četiri ovogodišnje pobjede pomoći, prije svega psihički, da se spremim za finalni meč", rekao je Đoković novinarima u Londonu.

Đoković je osvojio prvih sedam turnira na kojima je učestvovao ove godine i nanizao 43 uzastopne pobjede, a jedini poraz u 2011. doživio je u polufinalu Rolan Garosa protiv Švajcarca Rodžera Federera.

"Novak je u ovom trenutku sigurno najbolji igrača na svijetu", rekao je Francuz Žo-Vilfred Conga, koji je izgubio od Đokovića u polufinalu Vimbldona.

Srpski teniser prvi put u karijeri igra finale Vimbldona, a prethodno je osvojio dva grend slem trofeja, oba na Otvorenom prvenstvu Australije.

"Moj prvi susret sa tenisom su bili televizjski prenosi baš sa Vimbldona, tada sam imao četiri, pet godina. Vimbldon je za mene poseban turnir", istakao je Đoković.

Rafael Nadal u finalu pokušava da se domogne svoje treće titule na Vimbldonu.

"Đoković je u prvom dijelu ove sezone zaista igrao fantastično i zato će od ponedjeljka zasluženo biti na prvom mjestu ATP liste. Način na koji je došao do uspjeha je impresivan i zaslužuje čestitke", kazao je Nadal.

Ukoliko sjutra pobijedi, Nadal će doći do svog 11. grend slem trofeja u karijeri. Najuspješniji svih vremena sa 16. titula je Rodžer Federer.

"Ne razmišljam o tim brojkama, taj rekord je još veoma daleko od mene. Vjerujem da će Rodžer imati još šansi da poboljša svoj rekord", zaključio je Nadal, koji, računajući i prošlogodišnji Vimbldon, ima seriju od 20 pobeda na londonskoj travi.

Finale Vimbldona igra se na centralnom terenu od 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

Bonus video: