Kvitova osvojila prvu grend slem titulu

Češka teniserka je do prve velike titule došla u finalu Vimbldona pošto je u dva seta (6:3, 6:4) pobijedila Ruskinju Mariju Šarapovu
0 komentar(a)
Petra Kvitova, Foto: Reuters
Petra Kvitova, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2011. 15:04h

Prvo finale nekog grend slem turnira posrećilo se Petri Kvitovoj - češka teniserka je do prve velike titule došla u finalu Vimbldona pošto je u dva seta (6:3, 6:4) pobijedila Ruskinju Mariju Šarapovu, koja je u finalu slovila za favorita s obzirom na to da do meča sa Kvitovom nije izgubila ni set.

Kvitova je, tako, postala treća Čehinja koja je osvojila Vimbldon - Martina Navratilova, koja je kasnije primila američko državljanstvo, prigrabila je ukupno devet pehara, a Jana Novotna je to učinila 1998. godine. To je njen peti osvojeni turnir u karijeri.

Pored trofeja, Kvitova je zaradila i ček na 1,2 miliona eura i osvojila 2.000 WTA bodova. Šarapovoj je pripalo 1.400 bodova i ček na upola manje novca.

"Teško mi je da pronađem prave riječi u ovom trenutku. Stojim sa peharom u kraljevskoj loži okružena legendama tenisa. Drago mi je i što su sve moje mečeve gledale Čehinje Martina Navratilova i Jana Novotna. Pružale su mi podršku tokom cijelog turnira, a davale su mi i dobre savjete", kazala je pobjednica Vimbldona.

Kvitova je prva ljevoruka pobjednica Vimbldona od 1990. godine, kada je trijumfovala Navratilova.

"Mnogo sam srećna zbog pobjede. Priznajem, bila sam nervozna, a pogotovo kad sam shvatila da zaista mogu da trijumfujem na Vimbldonu. Morala sam da budem maksimalno skoncentrisana u svakom poenu kako bi stigla do trofeja", dodala je 21-godišnja Čehinja.

Kvitova je zasluženo nadigrala pobjednicu Vimbldona iz 2004. godine. Šarapova je odlično počela, uzela je odmah na startu brejk za 1:0, ali je u sljedećem gemu Kvitova uzvratila brejkom. Čehinja je istu stvar ponovila u šestom gemu za vođstvo od 4:2, i u prednost je sačuvala do kraja seta.

Drugi set je obilježio veliki broj brejkova, ukupno pet, a posljednji za vođstvo od 4:3 uzela je upravo Kvitova, i do kraja rutinski privela meč kraju.

"Nažalost, uvijek postoji samo jedan pobjednik. Kvitova je zabilježila veliku pobjedu, cio turnir je odigrala fantastično i zasluženo je osvojila pehar. Stvarno sam imala sjajnu podršku sa tribina, ove i svih prethodnih godina. Vratiću se sljedeće godine i pokušati da osvojim titulu", kazala je Šarapova.

Bonus video: